Era invitabilă apariția acestei întrebări, mai ales după apariția teoriei conform căreia sucul de fructe este mult prea plin de zaharuri și lipsit de fibre. Dar, atenție!
Dacă vorbim de un prunc de șase luni, singurele lichide pe care ar trebui să le bea ar trebui să fie laptele matern sau formula de lapte recomandate de către pediatrul său. Oferindu-i suc la această vârstă nu faci decât să-l privezi de alte substanțe nutritive importante de care au nevoie pentru creșterea sănătoasă: proteine, grăsimi, calciu și fier, substanțe care vin din laptele matern și din formula de lapte acceptată.
După șase luni, nu se mai interzice introducerea sucului de fructe și de legume în alimentația copilului, însă majoritatea doctorilor spun că e o perioadă în care lichidul principal este încă laptele și că apa ar trebui să fie singurul lichid pe care să-l oferi copilului până la vârsta de 1 an, ca lichid suplimentar.
Evident, există și aici excepția care spune că puneți să-i oferiți copilului sucul de fructe și de legume după 6 luni, mai ales dacă vreți să-l creșteți în stilul vegetarian, care e tot mai la modă. Dacă ați adoptat această modă, țineți cont că cea mai importantă regulă atunci când oferiți suc de fructe sau legume unui copil este aceea că produsul proaspăt obținut prin presarea fructelor și/sau a legumele trebuie diluat cu apă.
Asta pentru că stomăcelele despre care vorbim nu sunt încă pe deplin dezvoltate, iar diluarea îi ajută să le digere mai ușor. Dar dacă tot ați optat pentru un stil de viață vegetarian, mai bine oferiți-i fructul și leguma pasate, iar mai târziu, spălate bine, inițial curățate de coajă, apoi, după ce învață să mestece mai bine, cu coajă.
Ce reguli trebuie să respectați când îi oferiți copilului suc proaspăt
Adevărul este că sucul de fructe, precum și cel de legume este unul foarte sănătos, dacă ținem cont de următoarele reguli:
Fructele și legumele oxidează foarte repede, astfel încât e recomandat să-i oferiți sucul proaspăt stors de îndată ce a fost stors. Nu păstrați niciodată, nici chiar la frigider dacă a mai rămas ceva din porția oferită copilului!
Diluați-le bine! Folosiți o parte suc la zece părți apă, dacă e vorba de un copil cu vârsta între 1 și 4 ani. Dacă copilul are peste 4 ani, folosiți o parte de suc la trei părți de apă. Diluarea nu reduce șansele de a dezvolta carii dentare.
Oferiți-i mereu sucul de fructe sau de legume într-o cană cu picurător, întotdeauna la masă, nu în sticlă/biberon și niciodată înainte de culcare.
Intre 1 și 4 ani, porția zilnică de fructe a unui copil este de o ceașcă. 120 de mililitri pot veni din sucul de fructe 100% natural. Atenție, un pahar de iaurt măsoară 125 de grame!!!
Niciodată nu-i oferi copilului suc de fructe din comerț care, chiar dacă spun că sunt naturale, conțin conservați și un mare adaos de zahăr.
Copiii între 4 și 6 ani pot primi 170 ml de suc de fructe au legume pe zi.
Oferiți sucul de fructe la micul-dejun. Un suc de fructe din căpșuni, afine, banană și o linguriță de cereale reprezintă un mic-dejun extrem de sănătos!
Căutați fructe care conțin multe fibre. Cum ar fi merele, perele, fructele de pădure și portocalele. Acestea sunt cele mai bune fructe pentru copii.
Între 7 și 8 ani au voie să consume o cană cu suc de fructe proaspăt stors, puțin mai mult decât grupa de vârstă anterioară.
Atenție: consumul de suc de grepfrut este contraindicat în cazul în care copiii iau anumite tipuri de medicamente, din cauza că intervin în procesul de asimilare a acestora.
Am pregătit pentru voi o listă cu cele mai apreciate sucuri de fructe și legume pentru copiii mai mari:
- Măr + sfeclă roșie + castravete
- Măr + mandarina + kiwi
- Măr + pară + struguri roșii
- Măr + struguri roșii + lămâie (2-3 stropi)
- Piersică + caisă + struguri albi + fenicul
- Pară + piersică + măr + lămâie verde (2 stropi)
- Morcov + caisă + pepene galben
- Morcov + caisă + piersică
- Morcov + portocală + fenicul + lămâie (2 stropi)
- Mure + afine + zmeură + ananas
- Afine + pepene roșu + merișoare
- Prună + rodie + portocală + zmeură
NU UITA să adaugi apă, atât cât e nevoie în funcție de vârsta copilului!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.