Somnul dupa nastere – Greseli ale mamelor
Daca intrebi o mama ce i s-a parut cel mai dificil in primul an de viata al copilului, iti va raspunde fara ezitare: lipsa de somn. Lipsa de somn este o realitate cu care se confrunta proaspetele mamici, insa exista si multe greseli care fac ca situatia sa fie mai rea decat este de fapt.
E adevarat ca somnul bebelusilor este fragmentat, ca se trezesc ca sa manance, ca un supt in primele saptamani de viata poate dura pana la o ora daca nu mai mult. Insa multe mamici fac si greseli atunci cand vine vorba de odihna.
#1 Folosirea somnurilor de peste zi ale bebelusului pentru treburi casnice.
Recunoastem ca in casa trebuie inca facuta mancare si ca trebuie dat cu aspiratorul, insa este nerealist sa ai imediat dupa nastere aceleasi standarde ca inainte de sarcina. In loc sa mai faci o prajitura, sau sa calci lenjeria intima, ai putea sa profiti de ocazie si sa tragi si tu un pui de somn alaturi de bebe. Citește și despre: Normalitatea primelor luni din viața bebelușului
#2 Culcarea bebelusului in alta camera noaptea.
Stim ca ti-ai propus ca intimitatea dintre tine si sot sa nu aiba de suferit, dar suntem aproape siguri ca nu ai cine stie ce chef de intimitati atunci cand esti innebunita de lipsa de somn. Daca bebelusul doarme in aceeasi camera cu voi, este mult mai simplu ca sotul sa ti-l aduca la alaptat. Iar daca patul bebelusului este lipit de patul vostru, il poti alapta si continua sa dormi! CITEȘTE ȘI: Unde este sigur să doarmă bebelușul?
#3 Trezirea bebelusului din somn pentru masa.
Medicii sunt de acord ca in prima luna de viata este necesar ca cei mici sa suga macar o data la 4 ore. Insa dupa aceasta varsta, copilul sanatos ar trebui lasat sa doarma linistit, fara a fi trezit pentru masa. Citește și despre: Nu poate sta liniştit? Nu obosește niciodată? Cele 6 semne care îți spun că ai un bebeluș hiperactiv
#4 Neacceptarea ajutorului.
Stim ca doar mama stie sa se ocupe de bebelus si ca nu esti pe deplin linistita decat cand bebelusul este cu tine. Realitatea arata insa ca tati sau bunicii sunt la fel de capabili sa se ocupe de bebelus timp de 2-3 ore, cat ai nevoie pentru a trage un pui de somn revigorant. O alta solutie este sa ii rogi pe ei sa se ocupe de treburile gospodaresti pentru ca tu sa ai putin timp sa te odihnesti alaturi de bebe.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul pentru orice mamică la primul bebeluș
#5 Nu te culci peste zi pentru ca „oricum nu poti sa adormi”.
Nici nu e neaparat sa adormi. La fel de util poate fi sa stai putin intinsa, privind un episod dintr-un serial sau citind cateva pagini, sau lasandu-ti pur si simplu mintea sa zboare. CITEȘTE ȘI: Cauzele crizelor de plans la bebeluși si metode care pot preveni apariția colicilor
#6 Consumul excesiv de cafea.
Cafeaua consumata in exces nu iti va da energie peste zi si nu va suplini lipsa somnului. O cafea dimineata iti poate da o stare de bine, insa cafelele baute peste zi nu vor face decat sa iti ingreuneze somnul, oricand ai avea un moment iin care sa dormi.
#7 Asteptari legate de un somn profund.
E adevarat ca somnul profund este cel mai odihnitor, insa un sfert de ora de motaiala este mai bun decat nimic, asadar profita de acest scurt interval de timp, in loc sa gandesti ca „nu are rost” sa te mai culci. Reprizele scurte de somn „furate” peste zi te vor ajuta pentru o perioada sa compensezi partial lipsa de somn de noapte.
In cazul in care bebelusul tau este hranit cu lapte praf, deleaga responsabilitatea mesei de noapte altcuiva.
Va puteti trezi pe rand, la o masa tu, la cealalta sotul. Sau puteti face cu randul, o noapte tu o noapte el. Daca aveti nevoie, puteti ruga o bunica sa doarma la voi o noapte, pentru a va mai odihni putin.
Tu cum ai compensat lipsa de somn din primele luni de dupa nastere?
Ce sfaturi i-ai da unei proaspete mamici?
CITEȘTE ȘI:
Școala somnului pentru bebeluși | Cum creezi o rutină a somnului după metode blânde
5 motive importante (și NORMALE) pentru care bebelușii alăptați se trezesc să pape peste noapte
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.