In cele 40 de saptamani de sarcina, pornind de la o singura celula se formeaza o noua fiinta umana, un organism complex. Descopera Ghidul Sarcinii pe Saptamani cu cele mai importante momente de la conceptie si pana la nasterea bebelusului. Fii o mamica informata!
Sarcina aduce modificari majore la nivelul corpului, stari emotionale speciale pentru ambii parteneri dar si o crestere si dezvoltare dinamica si miraculoasa a copilului din burtica. Sarcina este impratita in trei trimestre, fiecare durand aproximativ 3 luni.
Sarcina pe saptamani – Primul trimestru de sarcina
Primul trimestru de sarcina mai este denumit si trimestrul de “formare” deoarece acum se formeaza toate organele si sistemele copilului care vor creste si se vor dezvolta in trimestrul II si III de sarcina. Pentru tine, ca viitoare mamica primul trimestru de sarcina este o perioada de mari adaptari fizice dar si la nivel emotional. O perioada in care incepi sa te acomodezi cu noul tau statut acela de mamica.
Primul trimestru de sarcina dureaza de la saptamana 1 pana la saptamana 13 de sarcina:
Saptamanile 1-4 de sarcina
Saptamana 4 de sarcina
Saptamana 5 de sarcina
Saptamana 6 de sarcina
Saptamana 7 de sarcina
Saptamana 8 de sarcina
Saptamana 9 de sarcina
Saptamana 10 de sarcina
Saptamana 11 de sarcina
Saptamana 12 de sarcina
Saptamana 13 de sarcina
Cele mai importante momente in primul trimestru de sarcina:
- La sfarsitul primei luni de sarcina incepe formarea inimii, apar primele pulsatii asa ca la o ecografie efectuata in saptamana 5 de sarcina poti auzi inimioara copilului tau.
- Cordonul ombilical este complet format iar embrionul creste cu o viteza uimitoare. Cresterea in lungime este de 1mm pe zi.
- In saptamana 6 de sarcina nasul incepe sa capete o forma. Tot acum se formeaza degetele de la maini.
- La sfarsitul saptamanii 7 de sarcina se pot identifica bratele si picioarele, separatiile intre degete. La nivelul fetei se pot identifica ochii, nasul, buzele, limba.
- Formarea tuturor structurilor primare ale embrionului este completa si incepe faza de crestere. Embrionul are inima, rinichi simpli, ficat, tub digestiv, plamani, coloana vertebrala, sistem nervos. Creierul trimite impulsuri care influenteaza functiile altor organe: inima bate cu putere iar ficatul produce globule rosii.
- La varsta gestationala de 10 saptamani de sarcina sunt prezente amprentele digitale
- Incep sa se dezvolte organele genitale externe
In primele 3 luni de sarcina bebelusul a devenit foarte activ chiar daca probabil ca inca nu detectezi nici o miscare. Ecografiile efectuate in aceasta perioada evidentiaza faptul ca bebelusul da din maini si din picioare, se incrunta sau zambeste, isi poate suge degetul sau inghite putin lichid amniotic.
La sfarsitul primului trimestru de sarcina uterul are dimensiunea unui grapefruit si este intr-o continua crestere. Colul uterin are o lungime de 2-5 centimetri si o consistenta ferma. Dopul de mucus aflat la orificiul cervical actioneaza ca o bariera de protectie pentru copilul nenascut.
Ca viitoare mamica te simti deseori obosita si cuprinsa de diferite nelinisti. Nevoile de somn sunt ridicate datorita schimbarilor fizice si a modificarii ratei metabolismului.
Sarcina pe saptamani – Al doilea trimestru de sarcina
Al doilea trimestru dureaza de la saptamana 14 la saptamana 27 de sarcina. Fatul complet format in primul trimestru de sarcina incepe sa creasca iar tu incepi sa simti o ameliorare a simptomelor neplacute din prima parte a sarcinii. Din acest motiv trimestrul al doilea de sarcina mai este denumit si trimestrul de aur.
Saptamana 14 de sarcina
Saptamana 15 de sarcina
Saptamana 16 de sarcina
Saptamana 17 de sarcina
Saptamana 18 de sarcina
Saptamana 19 de sarcina
Saptamana 20 de sarcina
Saptamana 21 de sarcina
Saptamana 22 de sarcina
Saptamana 23 de sarcina
Saptamana 24 de sarcina
Saptamana 25 de sarcina
Saptamana 26 de sarcina
Saptamana 27 de sarcina
Cele mai importante momente in cel de-al doilea trimestru de sarcina:
- Organele si structurile deja formate cresc si se maturizeaza
- Apare parul pe cap, genele si sprancenele, unghiile de la maini si picioare
- Pe maini si pe picioare apare un par fin denumit lanugo
- Pielea este subtire, transparenta, ridata si acoperita de un invelis cremos denumit vernix caseosa
- Se simt primele miscari ale bebelusului. Fatul are miscari coordonate, se poate rostogoli in lichidul amniotic.
- Se afla sexul copilului cu o certitudine foarte mare
- Cu un stetoscop obisnuit se pot auzi bataile inimii
- Unii bebelusi nascuti prematur la sfarsitul celui de-al doilea trimestru de sarcina pot supravietui
La 20 de saptamani de sarcina fundul uterului ajunge la buric iar la sfarsitul saptamanii 27 de sarcina deasupra taliei. In cadrul ecografiei se masoara inaltimea uterului pentru a verifica crestera adecvata a copilului dar si pentru a confirma durata sarcinii. Atunci cand nu se stie cu exactitate data ultimului ciclu menstrual durata sarcinii poate fi aproximata si prin masurarea distantei in centimetri dintre osul pubis si fundul uterului. Chiar daca nu se simt, contractile uterine Braxton Hicks se produc periodic pregatind uterul pentru nastere.
In cel de-al doilea trimestru de sarcina ai inceput sa te simti extraordinar de bine comparativ cu perioada de inceput a sarcinii. Nivelul de energie este la cote inalte. Bucura-te de sarcina! Nu te simti neatragatoare sau incomodata de kilogramele luate in plus. Impreuna cu partenerul tau puteti incepe pregatirile pentru momentul cand veti deveni parinti, citind cat mai multe despre sarcina si nastere, ingijirea bebelusului sau facand planuri pentru camera micutului sau ce trebuie sa contina trusoul nou-nascutului. Activitatea sexuala in timpul sarcinii este un lucru normal insa exista si situatii in care sexul este interzis in timpul celor 40 de saptamani de sarcina.
Sanii nu mai cresc atat de mult in dimensiuni, insa primul lapte al mamei – colostru incepe sa se secrete. Descopera o sectiunea intrega dedicata Alaptarii, aici, in Clubul Bebelusilor.
Sarcina pe saptamani – Al treilea trimestru de sarcina
Din saptamana 28 de sarcina intri in al treilea trimestru de sarcina. Pana la 40 de saptamani de sarcina, corpul tau se pregateste pentru marea intalnire – nasterea iar copilul continua sa creasca;
Saptamana 28 de sarcina
Saptamana 29 de sarcina
Saptamana 30 de sarcina
Saptamana 31 de sarcina
Saptamana 32 de sarcina
Saptamana 33 de sarcina
Saptamana 34 de sarcina
Saptamana 35 de sarcina
Saptamana 36 de sarcina
Saptamana 37 de sarcina
Saptamana 38 de sarcina
Saptamana 39 de sarcina
Saptamana 40 de sarcina
Cele mai importante momente in cel de-al treilea trimestru de sarcina:
- Trasaturile copilului se rafineaza: unghiile cresc astfel ca imediat dupa nastere este posibil sa fie nevoie sa fie taiate, parul de pe cap creste, parul de pe corp – lanugo cade, sub piele se depune un strat de grasime
- Apar mugurii dentitiei permanente in spatele mugurilor dentitiei primare
- Fatul are perioade de somn si de veghe si reactioneaza la lumina puternica. Aude vocea mamei si se familiarizeaza cu ea. Va fi prima voce pe care o va recunoaste dupa nastere.
- Bebelusul se dezvolta intr-un zgomot permanent facut de digestia mamei, baile inimii, circulatia sangelui in uter si alte zgomote exterioare care ajung la el.
- In ultima perioada de sarcina bebelusul primeste de la mama anticorpi care il vor feri de o serie de infectii si isi face rezerve de fier care ii vor ajunge pana la 4-6 luni de viata extrauterina.
- Bebelusul se aseaza intr-o pozitie preferata in uter. Afla cum s-a pozitionat bebelusul tau inainte de nastere.
- Cu cat bebelusul creste si se dezvolta cu atat activitatea lui se reduce, deoarece are din ce in ce mai putin loc sa se miste.
- Oasele capului sunt moi si flexibile iar pielea nu mai este asa de incretita
- In ultimul trimestru de sarcina incep sa se observe din ce in ce mai multe contractii
- Volumul lichidului amniotic se reduce mult in ultimele saptamani de sarcina de la aproximativ 1 litru (la 7 saptamani de sarcina) la 0,5 litri. Placenta incepe sa imbatraneasca.
In ultimul trimestru de sarcina uterul se mareste atat de mult incat ajunge imediat sub stern. Compresia exercitata de uterul marit si nivelurile mari de progesteron provoaca neplacutele arsuri sau indigestie. De asemenea datorita aparasarii uterului pe diafragma si coaste se simte o anumita greutate in respiratie sau dureri surde in coaste. Ultimul trimestru de sarcina este marcat de multe neplaceri pe care insa trebuie sa le consideri ca pe niste lucruri firesti care vin odata cu sarcina. Majoritetea femeilor insarcinate experimenteaza acum dureri de spate si de glezne, umflarea mainilor si picioarelor. Tot acum pot sa apara vergeturi pe abdomen, coapse sau sani indiferent daca se folosesc creme sau uleiuri speciale menite sa le previna.
Spre sfarsitul sarcinii contractile uterine devin tot mai evidente si mai putenice. Scopul contractiilor este acela de a creste circulatia sangelui la nivelul uterului, de a impinge bebelusul mai jos spre colul uterin, de a pregati uterul pentru nastere. Cu aproximativ 2 saptamani inainte de sarcina bebelusul coboara in cavitatea pelviana, angajandu-se pentru nastere. Vei simti o apasare mai usoara asupra diafragmei, respiratia va fi mai usoara, la fel si digestia. Totusi, pe masura ce copilul coboara, el apasa pe vezica urinara determinadu-te sa mergi foarte des la toaleta.
Spre finalul sarcinii gandurile legate de nastere si de intalnirea indelung asteptata cu bebelusul din burtica sunt tot mai dese. De fapt, te vei surprinde vorbind numai despre aceste lucruri minunate care ti se intampla! Informarea despre nastere si ingrijirea bebelusului te vor ajuta sa te ingrijorezi mai putin la gandul travaliului, anesteziei la nastere, recuperarii dupa nastere si la tot ce inseamna cresterea, ingrijirea si dezvoltarea armonioasa a bebelusului tau.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.