Descoperă retete delicioase cu somon pentru bebelusi. Află cum să introduci somonul, acest aliment sănătos, în dieta micuțului tău. Despre somon s-a scris și de bine, și de rău. De bine, dintotdeauna. De rău, făcând referire la riscurile contaminării cu mercur, reziduuri pesticide, erbicide și bifenili policlorurați. Adevărul, ca de obicei, se regăsește în echilibru.
- De la ce vârstă se ofera somon la bebelusi?
- Cu cine asociem somonul în farfurie?
- CROCHETE DE SOMON (8 bucăți) pentru copii
- SUPA-CREMĂ DE SOMON (2 porții) pentru copii
- SOMON TERIYAKI (1 porție) pentru copii
- FARFALLE CU SOMON ȘI SOS ALB (2 porții mari) pentru copii
Consumul de pește o dată sau de două ori pe săptămână reduce riscul de accident vascular cerebral, instalarea depresiei și a bolii Alzheimer, dar și alte afecțiuni cronice, spun specialiștii. La polul opus sunt amintite posibilele riscuri de contaminare cu mercur sau bifenilii policlorurați. Dar aceștia nu se găsesc doar în pește și în fructe de mare. Ci și în fructe, legume, carne și ouă. Mai mult de 90% din cantitatea de bifenilii policlorurați și dioxine poate fi asimilată și din acestea.
De aceea, specialiștii sunt de părere că nivelurile de bifenilii policlorurați și dioxine din pește nu ar trebui să determine pe nimeni să oprească consumul de pește. Niciunul dintre cei care se pricep nu recomandă limitarea consumului de pește, ci spun clar și răspicat că introducerea a două mese de pește pe săptămână va aduce beneficii sistemului cardiovascular.
Aceeași recomandare și în cazul femeilor însărcinate, cele care alăptează, precum și pentru copiii mici: două porții medii de pește pe săptămână (mai puțin cele trei specii cu un conținut mare de mercur: rechin, pește spadă și macroul rege), diverse fructe de mare bine prelucrate termic, pește alb și ton la conservă.
De la ce vârstă se ofera somon la bebelusi?
Peștele se poate introduce în meniul bebelușului după vărsta de 9 luni. Nu orice fel de pește e potrivit pentru bebeluși. Câte două porții de pește săptămânal: hering, somon, păstrăv, macrou, sardină sunt ideale și ajută capacitatea de dezvoltare a copilului (întăresc sistemul imunitar, îmbunătățește dezvoltarea cognitivă, vedere și previn depresiile). Indiferent cum i-l vei oferi, ai grijă la următoarele aspecte atunci când vine vorba de pește:
- peștele să fie proaspăt. Nu e recomandat să-l cumperi congelat. Există riscul ca după decongelare să descoperi că a fost congelat pentru a ascunde mirosul cărnii stricate.
- să fie dezosat cu grijă și verificată, chiar și așa, fiecare bucățică de pește pe care o oferi celui mic.
- ca să fii sigură că nu e contaminat cu vreo bacterie luată de pe gheața unde stătea expus, pediatrii spun că e recomandat să-l congelezi chiar tu o noapte. Prin congelare, bacteriile acelea rele sunt distruse. Și, la fel de important, este să prepari bine carnea peștelui, prin fierbere la aburi, coacere la cuptor sau prăjire pe grătar ori în tigaia fără ulei.
Cu cine asociem somonul în farfurie?
Ținând cont că somonul este un pește gras, cu cărniță roșie, despre care am zis că-l așezăm pe masa bebelușului după ce împlinește vârsta de 1 an, sunt multe garnituri cu care poate face „casă bună“ în farfurie rozeul peștișor. Imaginația ta trebuie să fie fără margini în această perioadă a diversificării alimentației, mai ales că micuțul, deja familiarizat cu multe gusturi și texturi noi, a devenit mai pretențios, atât în materie de gusturi ( trebuie să devină la rafinate), cât și în ceea ce privește cantitatea.
Ei bine, pe cât de rafinat arată, somonul, să știi, nu e deloc pretențios. Se potrivește cu pastele, cu mămăliga, cu legumele sau cu piureurile de legume, cu orezul; poate deveni chifteluțe, crochete de ținut în mânuță, supă-cremă și multe alte bunătăți. Iată în ce rețete se poate oferi somonul copiilor.
CROCHETE DE SOMON (8 bucăți) pentru copii de 1 an
- 450 g de cartofi
- 2 felii de pâine prăjită pentru pesmet
- 2 fileuri de somon
- piper negru
- sucul de la o jumătate de lămâie
- pătrunjel verde tocat
- ulei de măsline
Fierbe cartofii, scurge-i, zdrobește-i și lasă-i la răcit.
Prepară pesmetul din feliile de pâine, la blender.
Unge fileurile cu ulei, stoarce lămâia peste ele, presară piper și pune-le ca copt, în cuptor, pe hârtie.
Când sunt gata, scoate oasele și îndepărtează pielea.
Zdrobește carnea de pește, amestec-o cu pătrunjelul și cartofii fierți și modelează crochete.
Dă crochetele prin pesmet, pune-le în tava cuptorul preîncălzit și coace-le vreo 20 de minute. Sunt gata când sunt rumenite.
SUPA-CREMĂ DE SOMON (2 porții) pentru bebelusi de la 10 luni
- 1 file de somon (150 g)
- 3 cartofiori
- 1 morcov mic
- 1 ceapă mică
- 2 căni cu apă
- 125 g de smântână de gătit
- 2 tulpini de mărar
- piper
- sare
- ulei
Călește ceapa tocată mărunt într-o lingură de ulei.
Adaugă cartofii și morcovii tăiați cubulețe și apoi apă și fierbe vreo 15 minute.
Adaugă somonul spălat și tăiat în cubulețe și smântână. Mai fierbe 10 minute.
Mixează totul în blender.
Servește cu mărar tocat.
SOMON TERIYAKI (1 porție) pentru copii de 1 an
- 1 file de somon mic (50 g)
- 1 lingură de miere
- 1 lingură cu ulei de măsline
- 2 linguri de sos Teriyaki (sau sos de soia cu conținut redus de sare)
- 1 linguriță semințe de susan
- 1 vârf de sare
- piper
- ulei
Amestecă într-un castron sosul Teriyaki, cu mierea și cu uleiul de măsline.
Pune fileul de somon în acest amestec, cel puțin 30 de minute, având grijă ca pește să fie acoperit.
Unge o tavă cu ulei, pune fileul și toarnă amestecul cu sos Teriyaki peste el și dă-l la cuptor pentru 15 minute, ungând din când în când fileul.
Presară și susan. Servește cu orez alb, simplu, fiert în lapte de cocos (de exemplu!).
FARFALLE CU SOMON ȘI SOS ALB (2 porții mari) pentru copii de 1 an
- 100 g de farfalle
- 100 g de somon proaspăt tăiat cuburi
- 150 ml de smântână de gătit
- 2 căței de usturoi
- 1-2 linguri cu ulei de măsline
- sare, piper
- pătrunjel proaspăt
Fierbe pastele în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Încinge uleiul într-o tigaie, călește cățeii de usturoi tăiați mărunt (2 minute), apoi adaugă bucățelele de somon (vreo 5-6 minute, ca să fie bine gătit, că e vorba de copil).
Toarnă smântâna peste peștele din tigaie.
Scurge pastele de apă și adaugă-le și pe acestea, amestecând să se întrepătrundă pastele și sosul alb.
Pune sare și piper după gust.
Servește-le după ce se răcoresc puțin, cu pătrunjel verde proaspăt tocat.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Cum de copiii francezi mănâncă orice? Idei pentru copiii cu mofturi la masă
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.