Este firesc să existe diferenţe de dezvoltare între copii, între fete, respectiv băieţi de vârste apropiate. Chiar şi aşa, unii părinţi se întreabă dacă unele schimbări pe care le observă la copiii lor nu se produc prea devreme. Prin urmare, ce trebuie să ştii tu, ca părinte, despre pubertate?
Ce este pubertatea?
Pubertatea este o perioada de timp în care copiii se dezvoltă din punct de vedere fizic şi psihic, transformându-se treptat în femei şi bărbaţi.
Ce este pubertatea precoce?
Dacă în mod normal se consideră că pubertatea începe în jurul vârstei de 10 ani la fete şi pe la 11 ani la băieţi, în cazul pubertăţii precoce primele schimbări devin observabile înaintea vârstei de 8 ani la fete, respectiv 9 ani la băieţi.
Pubertatea precoce la fete
În cazul fetelor, primele semne de pubertate precoce pot apărea încă de la vârsta de 7 ani. În general fetele hispanice și afro-americane au tendinţa de a începe pubertatea ceva mai devreme decât fetele caucaziene.
Statistic, vârsta medie la care se instalează pubertatea este 10 ani şi jumătate pentru majoritatea fetelor, dar limitele sunt largi, între 7 şi 13 ani. Tot statistic vorbind, vârsta medie la care apare prima menstruaţie este de 12 ani şi jumătate – 13 ani. În general pubertatea durează 3 – 4 ani, dar există şi cazuri în care aceasta evoluează mai repede, astfel încât ea se încheie în mai puţin de 2 ani.
Printre simptomele pubertăţii la fete se numără dezvoltarea sânilor, apariţia mirosului corporal, a părului pubian şi, uneori, a acneei. Unele fete trec printr-un puseu de creştere în urma căruia se înalţă brusc cu câţiva centimetri.
Pubertatea precoce la băieţi
La băieţi se discută despre pubertate precoce dacă primele simptome apar înainte de vârsta de 9 ani. Vârsta medie pentru pubertate la băieţi este între 9 şi 14 ani, dar ea începe cel mai adesea pe la 11 + 12 ani.
Primul semn de pubertate este reprezentat de creşterea în dimensiuni a testicolelor. În plus, apare mirosul corporal, creşterea părului pubian, creşterea dimensiunilor penisului. Acneea şi părul în zona axilei, părul facial şi îngroşarea vocii.
CITEȘTE ȘI: Cele mai nutritive alimente care ar trebui să se regăsească în meniul fiecărui copil
Care sunt cauzele pubertăţii precoce?
Cauzele pubertăţii precoce sunt diferite la fete şi la băieţi. În 90% dintre cazurile apărute la fete, cauzele rămân necunoscute. La restul de 10 procente poate fi vorba despre o structura diferită a creierului, o tumoră, chisturi ovariene, hipotiroidism, o trauma craniană, expunerea la radiaţii, hiperplazia sau tumorile suprarenale sau, mai frecvent, expunerea la hormoni din mediu sau la substanţe chimice cu efecte similare hormonilor.
La băieţi, cazurile de pubertate precoce sunt mult mai rare, însă ele se datorează mai frecvent unor afecţiuni mai serioase. Poate fi vorba despre expunerea la radiaţii, tumori ale creierului, testiculelor, ficatului sau suprarenalelor, afecţiuni genetice de tipul hiperplaziei glandelor suprarenale, hipotiroidismului sau expunerii la hormoni din mediu.
Se pare că, la ambele sexe, obezitatea poate fi şi ea implicată în pubertatea precoce, dar lucrurile sunt încă în studiu.
Ce ai de făcut dacă apar semne de pubertate precoce la copilul tău?
Evident, primul lucru pe care îl ai de făcut este să te adresezi medicului de familie, care te va îndruma pentru o consultaţie la medicul specialist endocrinolog. Pentru identificarea cauzei pubertăţii precoce copilului i se va recomanda să facă o radiografie de pumn, pentru a se observa dacă aceşti hormoni au afectat creşterea şi maturizarea scheletului. Este posibil să îi fie recomandate analize de sânge, ecografii sau un examen RMN.
Pubertatea precoce se tratează?
Dacă discutăm despre tratarea pubertăţii precoce trebuie să luăm în calcul tratarea cauzei acesteia. Pentru a încetini evoluţia lucrurilor se apelează la medicaţie menită să regleze sinteza de estrogen sau testosteron. În alte cazuri se recomandă medicamente care blochează sinteza de estrogeni din hormonii androgeni sau care blochează receptorii pentru estrogen.
Printre complicaţiile pubertăţii precoce se numără osificarea precoce a cartilajelor de creştere, rezultatul fiind un adult de statură mică. Dacă există indicii ca acest lucru se întâmplă, e posibil ca medicul să recomande un supliment de hormon de creştere.
CITEȘTE ȘI: Copil cu tendința de îngrășare? Schimbarea începe de la coșul de cumpărături
Cum îi afectează pe copii pubertatea precoce?
În afara problemelor legate de înălţime, pubertatea precoce îi poate afecta pe copii şi din punct de vedere emoţional şi social. Fetele cu pubertate precoce pot fi jenate de sânii vizibili sau de nevoia de a folosi produse de igienă intimă. Pentru că arată diferit, colegii lor le tratează altfel.
Emoţiile şi modul în care copiii se raporteată la lume se schimbă. Fetele devin mofturoase şi nervoase, băieţii devin mai agresivi şi încep să manifeste un interes sexual considerat exagerat pentru vârsta lor.
Ce poţi face, ca părinte, pentru a-ţi ajuta copilul?
Evident, primul pas este să apelezi la un specialist care să ofere un diagnostic. Odată ce lucrurile sunt clare, oferă o explicaţie simplă şi sinceră despre ceea ce se intâmplă. Spune-i că aceste schimbări sunt fireşti pentru copiii ceva mai mari şi ca se pare ca al său corp se grabeşte puţin. Informeaza-te şi informează-l în legătură cu ce urmează să se întâmple, sau cu efectele pe care le poate avea un eventual tratament.
Fii atent la eventuale indicii că juniorul ar fi ironizat la şcoală sau că ar întâmpina probleme din cauza aspectului său diferit. Notele proaste, problemele la şcoală, pierderea interesului faţă de activităţile zilnice şi chiar depresia sunt frecvent ăntâlnite.
Nu uita că modul în care reacţionează părintele influenţează abilitatea copilului de a face faţă schimbărilor. Pentru a-l încuraja să dezvolte o relaţie sănătoasă cu propriul său corp evită să faci comentarii despre aspectul său fizic, lauda-i reuşitele şscolare sau sportive, susţine-l în domeniile care îl pasionează.
Nu uita ca maturizarea afectivă nu ţine pasul cu maturizarea fizică, aşa că e bine să încerci să fii îngăduitor inclusiv cu ieşirile nervoase, cu mofturile şi dispoziţia schimbătoare. O bună comunicare este esenţială în această perioadă, căci îţi doreşti să fii mereu la curent cu ceea ce se întâmplă în viaţa sa, cu anturajul în care se invârte şi cu alte asemenea lucruri. Nu e nevoie să îi faci viaţa mai grea decât o percepe deja!