Riscul de supraîncălzire este imens, iar de aici până la probleme foarte grave este doar un pas! Cu atât mai mult cu cât este vorba despre bebeluși, care nu sunt încă în măsură să-și regleze temperatura corpului.
Hai să facem un experiment: alege o zi însorită și caldă. Îmbracă o pereche de pantaloni lungi, o cămașă cu mâneci lungi, pune-ți și un pulovăraș, o pălărie de soare și ieși pe stradă. Oprește-te în parc, așază-te pe o bancă și relaxează-te. Hainele pe care am cerut să le porți reprezintă un înveliș prin care, chiar dacă adie vântul, nu are cum să treacă. În primele minute vei începe să transpiri. Apoi, în scurtă vreme, te vei simți moleșită, asta dincolo de disconfortul pe care deja îl simți din cauza transpirației.
Ce se întâmplă în corpul nostru când ne e cald
Corpul nostru produce căldură. Încontinuu. Multă căldură. Nu putem opri corpul să o genereze. Așa suntem concepuți: simpla funcționare a organelor din corpul nostru produce căldură. Exact ca o fabrică, unde fiecare utilaj, dacă e în funcțiune, generează căldură. Cum corpul nostru nu poate să rețină toată această căldură, își va activa mecanismele de eliminare a acesteia, prin circulația sângelui, prin respirație și prin transpirație. Ele ajută corpul nostru să-și mențină temperatura la 37 de grade Celsius.
CITEȘTE ȘI: Normalitatea primelor luni din viața bebelușului
Doar că acestea funcționează cel mai bine atunci când temperatura din jurul nostru este de 20 de grade. Când afară sunt tot atâtea grade câte are corpul nostru sau mai multe, mecanismele de reglare dau rateuri, mai ales dacă este și o umiditate ridicată. Transpirația ajută corpul să-și regleze temperatura absorbind căldura pe care o risipește prin evaporare. Însă, orice perturbă acest proces (umiditatea, lipsa unei brize, îmbrăcămintea groasă) ne face să păstrăm temperatura în corp și să o crească.
Să revenim la experiment:
Ți-era deja cald, transpirai abundent, acum am altă rugăminte. Ia o păturică și pune-o peste pălărie, pe cap, ca pe o basma. Poate fi și un cearceaf subțire, nu mă interesează. Oricum îți va fi rău. Chiar mai rău decât îți era până acum.
Și, acum, ultima rugăminte: pune-ți o batistă peste față! Așa… Acum încearcă să respiri. Dar ce zic eu, încearcă să supraviețuiești!
Aici voiam să te aduc. Acum imaginează-ți că hainele pe care te-am pus să le porți reprezintă, de fapt, căruciorul în care îți scoți la plimbare bebelușul. Are acoperitoarea de soare extinsă, crede-mă, nu intră niciun pic de aer acolo. Dacă nu mă crezi, bagă-ți capul acolo și încearcă să stai câteva minute. E ca la saună! Dacă mai și pui peste singura gaură pe unde ar mai putea intra aer o păturică, un cearceaf, un tifon, orice – pregătește-te pentru ce e mai rău!
NU ACOPERIȚI CĂRUCIOARELE COPIILOR!
Da, vă rugăm, nici afară, nici înăuntru, într-o cameră care are aer condiționat nu trebuie să acoperim cărucioarele copiilor. Nu-l ține direct în jetul de aer, obișnuiește-l cu aerul mai rece de la interior, dar nu acoperi căruciorul! În interiorul unui cărucior acoperit, copilul va inspira același aer pe care l-a expirat, lipsit de oxigen, pentru că pânza așezată peste cărucior împiedică circularea aerului. Aici se adaugă și forma căruciorului care, dacă este landou, reține căldura, nu permite aerului să pătrundă, apărând astfel riscul de sufocare, de supraîncălzire, de insolație. Dacă acoperim căruciorul, în interiorul lui temperatura poate deveni mai mare cu 10 grade față de cea de afară!
Din păcate, n-am crezut că vom vedea atâtea tinere mare care recurg la această metodă. Tinere mame despre care aș fi spus că fac parte din generația informată, cu acces la informație, cu discernământ. Vedem peste tot cărucioare acoperite! Copiii ținuți într-un cărucior acoperit devin agitați, plâng, se încordează din tot corpul, doar cuvinte n-au să spună mami, scoate-mă de aici! De câte ori n-am auzit mămicile spunând: nu-i place când stă căruțul pe loc, lui îi place să-l zgâlțâie! Ori șșșt, taci cu mami! Sau doar leagănă căruciorul, în speranța că bebelușul va adormi.
Vrei să știi ce riști dacă acoperi căruciorul copilului când e cald afară?
Viața copilului tău! Asta riști dacă acoperi căruciorul copilului tău! Pentru că:
Circulația sângelui în cazul bebelușilor este accelerată, fapt care duce la o mai rapidă supraîncălzire a acestora în comparație cu adulții.
Sunt mici și asta înseamnă că se pot deshidrata mult mai repede decât noi, cei mari, apa dintr-o ceașcă se evaporă mai repede decât dintr-un lighean, nu crezi? Deshidratarea aduce febra, stări de neliniște, de nervozitate, agitație, plâns.
Aerul uscat în care stă bebelușul împiedică mucoasele să-și facă treaba, de unde probleme respiratorii acute (alergii, astm, nas înfundat sau curgător, bronșite, tuse, gripe și răceli). Vor transpira (unii dintre ei, mulți nu transpiră ceea ce îngreunează descoperirea supraîncălzirii, dar asta nu înseamnă că nu se pot supraîncălzi). O piele transpirată are mari probleme: apar iritații, erupții, dermatite. Nu vei putea evita oboseala cardiacă (atunci când mușchiul inimii nu pompează suficient de bine sângele), o afecțiune congenitală care se agravează de la oboseală și de la lipsa acută de aer, de cele mai multe ori se diagnostichează tocmai după un episod de insolație, ori supraîncălzire. De aici până la deces e un drum foarte scurt! CITEȘTE ȘI: Plimbarea bebelușului pe timp de vară
Vrei să știi cum să faci să fie bine?
Iată 3 reguli esențiale de aplicat în fiecare vară când ieși cu bebe la plimbare:
EVITĂ ORELE INTERZISE!
Când este foarte cald afară ieșiți la plimbare dimineața devreme, până la ora 10, și seara după ora 18.
NU ÎNFOFOLI BEBELUȘUL!
Când e foarte cald un simplu body din bumbac e suficient. Nu are nevoie nici de șosete, nici că pălăriuță (decât cât stă direct în soare).
ALEGE UN TRANSPORTOR CARE PERMITE CIRCULAȚIA AERULUI!
Vara, cele mai bune cărucioare sunt cele sport, din materiale subțiri, deschise la culoare, care permit circulația aerului. NEACOPERITE!!! Dacă nu ai, optează pentru un marsupiu obișnuit sau unul sling, confecționat dintr-un material subțire, deschis la culoare, dar grijă la supraîncălzire, pentru că purtat lipit de corpul tău și înfășurat în materialul acela bebelușul s-ar putea supraîncălzi.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.