Ingheţata si roşu in gat: există o legătură?
Eu şi copilul meu facem roşu-n gât de fiecare dată când mâncăm îngheţată! Există o explicaţie? De câte ori nu ai auzit prin parcuri sau pe la magazine: nu îți iau înghețată că faci roşu-n gât! Nu bea apă rece că răceşti! Nu mânca iaurtul ăla direct din frigider că o să te doară gâtul! Există o legătura între alimente reci și durerea în gât?
Ce este roşul în gât?
Denumirea ştiinţifică a roşului în gât este faringită. Ea se manifestă ca o durere locală, o iritaţie, o senzaţie de mâncărime în gât, care se intensifică atunci când înghiţi. Uneori, în cazuri mai grave, roşul în gât se poate asocia cu marirea ganglionilor din zonă, cu amigdale mărite şi inflamate, cu răguşeală sau cu apariţia unor depozite albe la nivelul tonsilelor. De asemenea, poate apărea febră, nas înfundat sau plin de secreţii, strănut, tuse sau dureri de cap.
Care sunt cauzele care determină apariţia durerii în gât?
Mai ales la copii, cea mai frecventă caută determinantă pentru roşul în gât este o infecţie virală. Poate fi vorba despre răceala banală, despre gripă, mononucleoză sau laringită. Uneori, roşul în gât semnalează debutul unei infecţii bacteriene. Cel mai adesea este vorba despre streptococul de grup A, deși exista și alţi streptococi care pot da asemenea surprize neplăcute.
Există şi alte cauze, în afara celor infecţioase pentru roșu-n gât?
Desigur. S-a demonstrat că roşul în gât poate fi una dintre manifestările asociate alergiilor. În general alergiile determină secreţii nazale care curg permanent în spatele nasului, în faringe, şi determină iritarea acestuia. Aerul uscat te poate face să îţi simţi gâtul iritat. Din cauza aerului uscat nasul de înfundă, eşti obligat să respiri pe gură, ceea ce determină uscarea mucoasei şi apariţia disconfortului și a iritaţiei locale. Există o întreagă gamă de substanţe iritante care pot determina apariţia unui disconfort local, de la aerul poluat pana la refluxul gastroesofagian persistent. Citește și despre: 10 Remedii naturale pentru ROȘU în GÂT la copii
Nu am văzut îngheţata şi alimentele reci pe lista de mai sus
Și exista un motiv întemeiat ca ele să lipsească! Medicina modernă este unanim de acord: simplul consum al alimentelor sau băuturilor reci nu poate provoca faringită, la fel cum expunerea la frig nu te face să răceşti.
Citește și despre: Retețe înghețata de casă, desertul preferat al copilăriei
Dar şi eu şi copilul meu facem roşu în gât de fiecare dată când mâncăm îngheţată!
Este adevărat, există unele persoane care par să aibă o anume sensibilitate în această direcţie şi care reuşesc să se procopsească cu dureri de gât de fiecare dată când consumă ceva rece. Nu contestăm experienţa neplăcută prin care trec unii, însă medicii au şi pentru asta o explicaţie. Se pare că supraprotecţia de care dăm dovadă uneori, ca părinţi, e de natură să cultive o sensibilitate excesivă a copiilor noştri. Un sondaj sumar demonstrează că persoanele care fac roşu în gât de la sucul luat direct din frigider sunt aceleaşi care l-au evitat întotdeauna, iar copiii care răcesc după fiecare îngheţată sunt aceiaşi care nu au fost lăsaţi de la bun început să mănânce în voie așa ceva.
Citește și despre: “Să nu te tragă curentul, maică!”
Există şi o explicaţie ştiinţifică?
Specialiştii au încercat să desluşească motivul pentru care unii consumatori ocazionali de îngheţată fac roşu în gât la câteva zile după aceea. Singurul răspuns a fost acela că temperatura scăzută determină o reducere a mecanismelor locale de apărare, astfel încât bacteriile sau virusurile în mod normal inofensive găsesc o breşă în sistemul de protecţie al mucoaselor şi determină o uşoară inflamaţie locală. Se pare că este vorba, însă, şi despre o problemă de imunitate locală sau generală, pentru că persoanele care se luptă cu această problemă reprezintă, din fericire, o minoritate.
Deci cum ar trebui să procedez?
Lasând la o parte restricţiile legate de alimentele adecvate vârstei sau de ingredientele pe care le conţin diverse sortimente de îngheţată din comerţ, pediatrii sunt de acord: îngheţata în sine nu are nici un fel de contraindicaţii. O poți oferi inclusiv în perioada erupţiei dentare, preparată în casă din suc de fructe stors chiar de tine, pentru a ameliora inflamaţia gingiilor bebeluşului.
Îngheţata ca remediu pentru roșu în gât
Nu vom pretinde că îngheţata este, în sine, un tratament, dar ea, împreuna cu băuturile reci, poate fi de ajutor în cazul unor afecţiuni. De pildă majoritatea pediatrilor din vest recomandă ca în cazul în care copilul suferă de o afecţiune care determină durere puternică în gât: amigdalită streptococică sau herpangină, de exemplu, sa primească îngheţată de fructe pe care sa o consume frecvent pe timpul zilei, pentru a calma iritaţia și inflamaţia locală.
Ce fel de înghețată aleg pentru copil?
Când vine vorba de înghețată pentru copii, este important să alegi variantele care sunt cât mai naturale și mai puțin procesate. Cea mai potrivită înghețată pentru copii ar trebui să fie făcută din ingrediente simple, cum ar fi lapte sau iaurt integral, fructe proaspete și o cantitate minimă de zahăr. Înghețata de casă poate fi o opțiune excelentă, deoarece poți controla exact ce ingrediente folosești și poți evita aditivii și coloranții artificiali care se găsesc frecvent în produsele comerciale. De asemenea, este indicat să oferi înghețata ca o gustare ocazională și să fii atent la porții, pentru a evita un aport excesiv de zahăr.
Voi ce fel de relaţie aveţi cu îngheţata? Cât de des mâncaţi?
E un desert rezervat doar pe timp de vară şi consumat cu prudenţă, sau e accesibil indiferent de sezon?
CITEȘTE ȘI: Antibioticele – salvatoare DOAR în infecțiile bacteriene. Altfel, letale!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.