Toata lumea iti spune la ce sa te astepti cand esti insarcinata, noi iti propunem o lista de lucruri la care sa NU te astepti. Tocmai ai vazut doua liniute pe testul de sarcina si esti pregatita pentru una dintre cele mai minunate perioade din viata ta? Te felicitam din suflet dar in acelasi timp ne simtim nevoiti sa-ti administram o doza de realitate pentru a evita stari emotionale nedorite.
Ai auzit ca gravidele au inca de la inceput o anumita aura si ca “stralucesc”?
NU te astepta la asta, e o expresie mai degraba metaforica dar nici asa nu e prea inspirata. Mai degraba asteapta-te la pungi sub ochi cauzate de retentia de apa, pete pe fata, transpiratie excesiva. Posibil totusi ca de la transpiratie sa stralucesti, deci o doza de adevar tot exista!
Cunosti femei care “n-au avut nimic” toata sarcina, adica nu au avut niciun simptom neplacut.
NU baga mana in foc ca va fi valabil si pentru tine, mai degraba informeaza-te despre toate “splendorile” sarcinii si despre modalitatile in care poti contracara: somnolenta excesiva, apoi insomnia, greturile, flatulenta, durerile de cap si de spate, picioarele umflate si lista poate continua.
Lumea iti va admira burtica.
Hmmm…da, dar mai degraba ti-o vor remarca la modul:”vaaai, e imensa…astepti gemeni?” desi tu ai abia 20 de saptamani. Sau:”nici nu se vede ca esti insarcinata, sigur e totul ok?” inducandu-ti diverse temeri. Posibil aprecierile de “imensa”/”minuscula” ar putea fi emise in decursul aceleiasi zile, nu trebuie sa pui la suflet, lumea e subiectiva.
Vei auzi multe povesti despre nasteri de succes.
Ba NU. Parca toti din jur vor fi porniti sa relateze cele mai crunte povesti, despre travalii nesfarsite si traumatizante, vase de sange sparte in ochi, triple circulare de cordon, cezariene de urgenta dupa un travaliu de chin soldat cu suferinta fetala si multe altele. Cel mai sigur e sa nici nu intrebi alte femei despre nasterile lor caci majoritatea abia asteapta sa desarte sacul amintirilor de groaza fara sa se gandeasca la sensibilitatea ta de gravida. Ar fi mai bine sa te informezi din surse corecte ce inseamna o nastere naturala si cum te poti pregati fizic si moral astfel incat totul sa decurga asa cum ar trebui.
Vei primi doar sfaturi pe care le ceri.
Vezi sa NU! De cum vor afla vestea toti se vor inghesui cu sfaturi din categoria “mai bine ingnora-le”: sa mananci cat pentru doi, sa iei anumite remedii contra greturilor,si mai ales sa ai grija dupa ce nasti sa nu “rasfeti” nou-nascutul, sa-l pui sa doarma singur si asa mai departe, s-ar putea sa fi sfatuita de pe acum si la ce liceu sa-l dai.
Nu va trebui sa ridici nici macar un deget 9 luni caci toti te vor rasfata, te vor ajuta, vor face lucruri in locul tau.
NICI CHIAR ASA. Si daca ar exista cine sa faca toate acestea, in scurt timp, difera de la persoana la persoana, te va apuca sindromul de “nesting”, adica de pregatire a “cuibului” pentru puiul tau. Asa ca nu e de mirare ca peste tot in lume femei cu burti de 7-9 luni smotruiesc de zor, muta mobile, freaca podele “in cautarea perfectiunii”.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Vei fi sigura de abilitatile tale de mama inca din timpul sarcinii.
Mai degraba cu cat se apropie timpul “livrarii” te vor napadi angoase de genul: daca nu voi simti nimic pentru copil? Daca nu voi putea alapta? Daca nu voi sti sa-l ingrijesc? Este normal sa ai si ganduri din acestea, hormonii sarcinii isi fac de cap. Pentru a preveni asemenea dileme ai timp aproape 9 luni sa citesti informatii adecvate despre bebelusi si ingrijrea lor.
Partenerul iti va citi gandurile si veti fi intr-o permanenta conectare.
Mai degraba NU caci hormonii de sarcina de care iti spuneam te vor purta intr-un carusel al emotiilor astfel incat si cel mai bun si empatic sot iti va parea uneori o bestie fara suflet si iti vei revarsa furiile pe el sau il vei ineca intr-o mare de lacrimi ca a uitat sa-ti puna sos de capsuni pe prajitura asa cum iti doreai.
Vei dormi pe rupte astfel incat sa nu fii frustrata de noptile nedormite de dupa nastere.
Posibil, in primele saptamani cand predomina o stare de somnolenta. In ultimele 2 luni insa nicio pozitie nu iti va parea confortabila, agitatia si emotia iti vor crea insomnia si chiar daca vei avea o stare de spirit linistita tot iti vei petrece jumatate de noapte la toaleta, mai precis cate o vizita cam din ora in ora.
Alungă disconfortul cu aceste 5 sfaturi eficiente pentru o sarcină ușoară pe timp de vară
Avantajele si dezavantajele sarcinii dupa 35 de ani
Cum poti combate constipatia in sarcina
Nume de baieti cu semnificatie puternica, o selectie interesanta
Lucruri uimitoare pe care bebelușii le fac în timpul celor 9 luni de sarcină
5 Lucruri de la care poți să-ți iei adio în timpul sarcinii
Morfologia fetală în funcție de trimestrul de sarcină
In sfarsit poti manca orice fara grija curelor de slabire si fara sa te simti vinovata.
NU prea. In primele 12-16 saptamani nu vei putea manca mai nimic din cauza greturilor sau tot ce vei manca va ajunge aproape instantaneu in toaleta. Apoi posibil sa poti manca in nestire dar te vei alege cu exces de kilograme care iti vor provoca alte neplaceri precum oboseala accentuata, tensiune mare, diabet gestational. Deci nu-ti fa o deviza din “trebuie sa mananci cat pentru doi”.
Vei naste la termen.
Sau nu: data probabila a nasterii este pur orientativa, majoritatea copiilor nascandu-se inainte sau dupa. Asa ca daca abia astepti dpn fiindca nu mai poti cu ditamai burta si picioarele umflate, sa stii ca au fost cazuri destul de frecvente si de depasiri cu pana la 2 saptamani a datei probabile a nasterii deci nu te impacienta.
Speram ca nu ti-am stricat “zen”-ul cu lista noastra si oricum gandeste-te ca din clipa in care iti vei tine copilul in brate toate neplacerile enumerate mai sus iti vor parea floare la ureche si vei putea face haz de necaz!
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.