Fiecare familie are regulile si obiceiurile ei, insa ora de culcare a copilului ar trebui sa varieze in limite destul de mici. Respectarea orarului de culcare seara are numeroase beneficii, si suntem siguri ca la unele dintre ele nici nu te-ai gandit pana acum.
Programul de somn al bebelusului si al copilului sufera modificari de la o luna la alta, insa inca de la o varsta destul de frageda, bebelusul ajunge sa invete ca noaptea e dedicata somnului. Chiar daca se vor trezi noaptea sa ceara lapte pana mult mai tarziu, majoritatea bebelusilor invata in jurul varstei de 3-4 luni care e diferenta dintre noapte si zi.
Cum stabilim programul de somn al copilului?
Desigur, nu ne vom apuca sa obligam copilul sa se culce atunci cand nu ii e somn, indiferent de varsta pe care o are. Bataia cu perne la 1 noaptea, seara de seara, insotita de trezirea dupa ora 11 ziua nu vor fi insa pe placul multor parinti!
Exista mici trucuri la indemana parintilor, care il pot ghida pe cel mic catre un program care sa convina intregii familii. Nu uita ca daca in primii ani de viata copilul are de multe ori libertatea de a-si fixa singur programul, avand in vedere ca sta acasa cu mami sau cu bunica sau bona, dupa varsta de 3 ani copiii merg la gradinita, fapt ce va presupune o trezire relativ matinala!
De cat somn are nevoie copilul?
Fiindca fiecare copil e unic, si nevoia lor de somn difera mult. In medie, intre 3 si 6 luni bebelusii au nevoie de 16 ore de somn din 24. Intre 6 si 12 luni copiii dorm intre 12 si 14 ore din 24, intre 1 si 3 ani nevoia de somn scade la 10-13 ore de somn pe zi. De la 3 ani si pana in adolescenta, majoritatea copiilor vor dormi 10-12 ore pe noapte pentru a fi odihniti.
De ce sa ne invatam copiii sa se culce devreme?
Exista cateva motive pentru care este bine sa ii obisnuim pe copii sa se culce relativ devreme si sa fie matinali.
Randamentul. Ritmul circadian al omului, ca specie, il face sa dea mai mult randament in prima perioada a zilei. Se pare ca oamenii functioneaza la randament maxim dimineata, incepand cu rasaritul soarelui, iar capacitatea de invatare si de concentrare scade treptat dupa pranz, pana la lasarea intunericului. Asadar, copilul tau este mai vioi dimineata si are o capacitate de invatare mai mare la primele ore ale diminetii.
Odihna. Cercetatorii care se ocupa de studierea somnului au ajuns la concluzia ca somnul este mai odihnitor inainte de miezul noptii, decat dupa aceasta ora. Motivul este unul complex, care tine de programarea genetica a speciei noastre, de orarul care regleaza secretia de hormoni si de tiparele de somn si alternanta dintre ele, care variaza in functie de momentul zilei.
Programul zilei. Daca cel mic este inca destul de mic incat sa stea acasa, este simplu sa il lasi sa se trezeasca oricand doreste. Daca insa mami si tati merg la serviciu, iar copilul merge in colectivitate, este necesar ca el sa respecte un program si sa se trezeasca suficient de devreme. Pe de alta parte, este esential ca numarul de ore de somn sa fie atinse, deci este important ca el sa se culce destul de devreme.
Micul dejun. Daca cel mic inca sta acasa, adultul care il ingrijeste ii poate servi micul dejun indiferent de ora de trezire. Pentru copiii care merg la cresa, gradinita sau chiar scoala, este important sa aiba timp sa ia acasa un mic dejun consistent.
Pe termen lung. Daca gagalicea ta abia a invatat sa mearga, ti se poate parea exagerat sa iti cerem sa te gandesti la momentul in care va incepe scoala, la adolescenta sa si la obiceiurile sale de viata ca adult.
Adevarul este insa ca psihologii spun ca obiceiurile deprinse in frageda copilarie sunt cele dupa care se va ghida si viitorul adult.
Ca sa te convingem asupra beneficiilor culcatului devreme chiar si mai tarziu in viata, iti enumeram cateva statistici, cifre si constatari ale oamenilor de stiinta:
- Riscul de boli cardiovasculare este semnificativ mai mic in randul adultilor care au o ora de culcare inainte de 12 noaptea.
- Lipsa cronica de somn pare sa activeze o serie de gene care ar trebui sa controleze reactia organismului la aparitia celulelor tumorale. Cu alte cuvinte, riscul de cancer este mai mare in randul persoanelor care nu se odihnesc suficient.
- Riscul de aparitie a bolilor neurologice degenerative este mai mare in randul persoanelor care dorm putin sau care au un program de viata extrem de dezordonat.
- Adolescentii care se culca inainte de ora 10 seara au un risc de suicid cu 70% mai mic decat cei care se culca dupa miezul noptii. Pe de alta parte, riscul de suicid al adolescentilor care se culca foarte tarziu este cu 15% mai mare decat riscul mediu calculat in functie de varsta, sex si diverse considerente de natura sociala.
Speram ca te-am convins cat este de important pentru copilul tau sa aiba un program de odihna corect. Nu uita, acesta nu trebuie impus.
Insa programul zilnic al copilului trebuie si poate fi orientat in asa fel incat cel mic sa beneficieze de un somn de noapte odihnitor, incepand cu ora 20-21.
Nu uita ca in tarile vestice tendinta este ca cei mici sa fie culcati chiar mai devreme, preferandu-se de exemplu ca, la 3 ani, copilul sa nu mai doarma de pranz, insa sa se culce la ora 18-19!
Copilul tau ce program de somn are acum? Ce program a avut de-a lungul timpului ? Este programul pe care si l-a facut singur, sau l-ai indrumat catre acest orar? Daca da, cum ai procedat?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.