Probabil ca unul dintre cele mai duioase aspecte ale copilariei sunt cuvintele stalcite. Atunci cand incep sa vorbeasca, bebelusii sunt deliciosi, iar parintii si bunicii se amuza si mai tarziu, cand micutul de 3 ani rosteste lucruri „serioase” in felul sau propriu si personal. Dar cand este de asteptat ca micutii sa vorbeasca corect si sa nu mai stalceasca cuvintele? Si mai ales, cand este cazul sa le dai o mana de ajutor?
Bunicii, vecinii, educatoarea sau alti prieteni de familie se plang ca nu reusesc sa inteleaga ce spune copilul tau? Stii si tu ca micutul tau vorbeste „chinezeste” si ca doar tu si tati ii intelegeti limbajul propriu? Sau poate are dificultati in a pronunta un anumit sunet? O interventie prompta este inteleapta si probabil ca ar fi bine sa programezi o vizita la un specialist in logopedie.
Dezvoltarea limbajului la copilul mic. Iata care sunt pragurile
In evaluarea limbajului copilului, parintele ar trebui sa observe ca cel mic incepe:
- la 3 luni sa gangureasca
- in jur de 4-5 luni sa emita vocale
- de la 6 luni sa lalalizeze – sa se joace cu sunetele, pregatindu-se pentru primele cuvinte
- de la 1 an sa rosteasca cuvinte cu sens
- de la 1,5 ani sa foloseasca onomatopee
- de la 2,5 ani sa foloseasca in mod activ “nu”
- de la 3 ani sa foloseasca pronumele “eu”
- dupa 3 ani sa adreseze intrebari care incep cu “de ce” dupa 3 ani
Semne de ingrijorare in ceea ce priveste dezvoltarea limbajului copilului tau de 3 ani ar putea fi:
- Folosirea exclusiva a vocalelor si omiterea consoanelor
- Pronuntarea gresita a vocalelor
- Folosirea, la varste peste 3 ani, a cuvintelor disparate in locul proprozitiilor
- Folosirea unui vocabular foarte limitat
Tipuri de tulburari de limbaj
Exista mai multe tipuri de tulburari de limbaj, pe care doar specialistul le poate identifica corect:
- Dificultati de pronuntie, cand copilul nu reuseste sa pronunte corect unul sau mai multe sunete (cuvintele pot fi stalcite, peltice, sarace, absente sau total neinteligibile)
- Probleme de fluenta: cea mai frecvent intalnita este balbaiala
- Probleme de receptare a limbajului: cand copilul nu reuseste sa receptioneze sau sa proceseze limbajul
- Probleme de exprimare: cand copilul are dificultati in a asocia cuvintele sau are un vocabular foarte limitat.
Logopedia – Cand este cazul sa cauti ajutor?
Exista o credinta comuna ca orele de logopedie se incep dupa o anumita varsta a copilului si cele mai frecvent vehiculate varste sunt 4-5 ani. Aceasta informatie este adevarata, totusi este incompleta: interventia logopedului depinde de dificultatea pe care o intampina copilul. In general, in cazul unor probleme mai serioase, terapia are rezultate cu atat mai buna cu cat este inceputa mai devreme, preferabil inainte de varsta de 5 ani.
Se spune ca, copiii nu ar trebui comparati unii cu altii. Este adevarat ca fiecare copil are ritmul sau, totusi exista niste linii largi in care este de asteptat ca acestia sa se incadreze. Spre exemplu, este de asteptat ca un copil de 2-3 ani sa cunoasca destul de multe cuvinte si sa inceapa sa le combine ca sa formeze propozitii si se considera ca e un semn de ingrijorare daca foloseste doar substantive. La 3-4 ani copiii ar trebui sa comunice folosind propozitii si sa fie capabili sa relateze o experienta pe care au trait-o.
Este frecvent ca pana spre varsta de 6 ani, copiii sa intampine dificultati in a pronunta un anumit sunet. Sunetul R este poate cel mai frecvent exemplu. Totusi, inca de la varsta de 3 ani copilul ar trebui sa vorbeasca destul de clar incat sa poata fi inteles, iar limbajul sau ar trebui sa se imbunatateasca vizibil si substantial pe masura ce creste. Daca exista banuieli ca ar putea fi o problema, este esential sa cauti ajutor cat mai devreme. Iar primul pas este sa excluzi o eventuala deficienta de auz.
In ce consta interventia logopedului?
Logopedul va evalua intai problema cu care se confrunta micutul. Uneori, este nevoie doar de rabdare, iar parintii vor fi sfatuiti sa revina la consultatie peste ceva vreme, daca problema nu se remediaza de la sine. Este cazul copiilor care intampina dificultati la pronuntarea unei litere, dar care au un vocabular bogat si se exprima fluent in rest.
Alteori, interventia va fi cu atat mai eficienta cu cat se face mai devreme, iar logopedul va adapta interventia la varsta copilului si la tipul de problema pe care o intampina.
Daca este necesara o extindere a vocabularului si sprijinirea copilului sa inceapa sa comunice verbal, logopedul va apela la joaca, va vorbi mult cu acesta, ii va arata poze si carti. El va folosi forma corecta a cuvintelor si va corecta exprimarea din punct de vedere gramatical.
In cazul in care copilul are dificultati de pronuntie, logopedul va apela la exercitii specifice. In joc, el va incuraja copilul sa articuleze corect sunetele, silabele si apoi cuvintele si ii va arata cum sa isi foloseasca limba si buzele pentru a forma un anumit sunet.
Iti poti ajuta copilul si acasa?
Este recunoscut faptul ca implicarea parintelui in aceasta terapie de limbaj este esentiala pentru a obtine rezultate substantiale si rapide. Pana la urma, logopedul exerseaza cu copilul cateva ore pe saptamana, in timp ce parintele petrece mult mai mult timp cu acesta. Logopedul va arata, exemplifica, invata, dar este de datoria ta ca parinte sa insisti sa ajuti copilul si acasa si sa practicati exercitiile specifice cat mai des cu putinta.
Tu ai apelat la ajutorul unui logoped? Cine te-a sfatuit sa faci asta?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.