Esti femeie, esti insarcinata si esti inca foarte tanara. Chiar daca ai peste 35 de ani. In zilele noastra sarcina dupa varsta de 35 de ani nu mai este considerata o situatie speciala.
Progresele inregistrate in lumea medicala au sporit mult sansele sa ai un copil perfect sanatos atunci cand alegi sa ramai insarcinata dupa 35 de ani. Totusi, starea ta de sanatate trebuie sa fie una buna. Daca te simti bine si esti in forma, nu ai de ce sa-ti faci probleme.
Cel mai probabil vei avea o sarcina normala, lipsita de griji. Daca ai luat si acid folic cu cateva luni inainte de sarcina sansele de malformatii congenitale au scazut destul de mult.
Se pare ca mamele care au asteptat mai mult sarcina sunt dispuse mult mai usor sa faca modificari in stilul de viata pentru a asigura sanatatea copilului.
La ce riscuri este supus copilul daca am peste 35 de ani in timpul sarcinii?
Studiile recente evidentiaza faptul ca riscul de nastere prematura sau de mortalitate perinatala nu sunt cu mult mai mari la femeile insarcinate cu varsta peste 35 de ani fata de cele tinere.
Posibilitatea aparitiei anomaliilor genetice este principalul risc. Din acest motiv, in cazul sarcinii peste 35 de ani este recomandata amniocenteza.
Daca si tatal are o varsta mai mare, de peste 40 de ani, riscul de a transmite defecte genetice poate fi mai crescut. Cu toate acestea, orice femeie poate avea un copil cu Sindromul Down, insa odata cu inaintarea in varsta acest risc creste. Daca ai peste 35 de ani probabilitatea sa ai un copil cu Sindromul Down este de 1 la 300, in timp ce la 30 de ani de 1 la 800. Cu cat inaintezi in varsta riscul creste, la 40 de ani riscul fiind de 1 la 100.
La ce riscuri este supusa mama in timpul sarcinii daca are peste 35 ani?
La femeile trecute de varsta de 35 de ani se evidentiaza in schimb unele riscuri mai crescute de a face hipertensiunea arteriala sau a suferi pierderi de sange in ultimul trimestru.
Si riscul de a face diabet gestational sau preeclampsie este mai mare in cazul sarcinii peste 35 de ani. Se inregistreaza, de asemenea, o frecventa mai mare a nasterii prin operatie cezariana.
Acestea sunt motivele pentru care sarcina ta va fi monitorizata mai atent si mai des decat in mod normal. Este posibil sa faci mai multe analize de sange, ecografii sau alte investigatii.
Femeile care aleg sa ramana insarcinate dupa varsta de 35 de ani au de regula un nivel ridicat de instruire si conditii social-economice bune. Tu ce varsta aveai cand ai fost insarcinata cu primul tau copil ?
Te-ar mai putea interesa:
Drepturile mamicilor la locul de munca
Concediul de maternitate pre si post natal
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.