Vitamina D este o vitamina estentiala pentru crestere si dezvoltare sanatoasa fiind implicata in absorbtia calciului si a fosforului. Pentru oase si dinti puternici micutul tau are nevoie zilnic de vitamina D. Beneficiile vitaminei D sunt multiple. Care sunt cele mai bune surse de vitamina D? De ce este necesara suplimentarea vitaminei D cel putin in primul an de viata?
Una dintre primele recomandari ale medicului cu ocazia primei vizite la domiciliul nou nascutului si a proaspetei mamici este ca dieta bebelusului sa fie suplimentata cu vitamina D. Afla de ce vitamina D este atat de importanta pentru copilul tau! Vitamina D pentru bebelusi se gaseste in produse de tipul Vigantolului sau a Vitaminei D3
Care este rolul vitaminei D?
Vitamina D de sinteza este o vitamina liposolubila esentiala pentru buna functionare a organismului. Fiind denumita si „vitamina minune”, ea este esentiala pentru sanatatea si buna dezvoltare a bebelusului. Vitamina D este cea care ajuta la mentinerea in sange a nivelurilor corecte de calciu si potasiu, in asa fel incat bebelusul sa dezvolte oase si dinti sanatosi.
De asemenea vitamina D are o contributie esentiala in mentinerea echilibrului mineralelor in organism. Vitamina D este implicata si in mecanismele de coagulare a sangelui. Sanatatea inimii si a aparatului cardiovascular, ca si cea a sistemului nervos sunt asigurate de vitamina D, care este de asemenea implicata in reglarea nivelului de insulina.
Cunoscand toate aceste functii ale vitaminei D, devine evident de ce carenta in aceasta vitamina are consecinte severe.
Surse de vitamina D
Vitamina D nu poate fi sintetizata de catre organismul uman. Ea este preluata din surse exogene. Cea mai buna sursa naturala de vitamina D este resprezentata de lumina solara. Exista insa neconcordante intre medici.
In vreme ce unii sustin ca o expunere de 10-20 minute pe zi a 3 cm patrati de piele este suficienta pentru sinteza cantitatii necesare de vitamina D, altii sustin ca este nevoie de mult mai mult de atat. Alte surse alimentare de vitamina D sunt reprezentate de pestele gras, lactate, galbenusul de ou, ciuperci.
De ce au bebelusii nevoie de suplimente de vitamina D?
Primul an de viata al bebelusului este caracterizat de o crestere extraordinar de rapida, de dezvoltarea si intarirea scheletului si de dezvoltarea tuturor aparatelor si sistemelor. Asadar, deficienta de vitamina D in exact aceasta perioada poate dauna grav scheletului, afectand rezistenta oaselor si determinand rahitism. In cazuri grave, rahitismul evolueaza cu spasme musculare, deformarea coloanei vertebrale si a picioarelor, care devin curbate.
Desi vitamina D este prezenta in cateva surse naturale, copiii mici nu sunt aproape niciodata expusi la aceste surse. Vitamina D din alimentatie nu le este accesibila bebelusilor.
Diversificarea incepe tarziu, dupa prima jumatate de an de viata, si chiar si atunci copiii nu primesc peste gras. Lactatele si galbenusul de ou sunt surse de vitamina D si ele, insa ofera un aport foarte mic in comparatie cu nevoile organismului.
Expunerea la soare, mai exact la razele ultraviolete, este cea care determina producerea vitaminei D. Insa este necesara o expunere directa la soarele puternic, intr-o zi cu cer senin, pentru ca aceasta sinteza sa se realizeze, iar expunerea de acest tip este interzisa bebelusilor, din alte motive care tin de sanatate.
Lapele matern si laptele praf contin vitamina D in cantitati foarte mici fata de necesarul zilnic al bebelusului si de aceea se recomanda suplimentarea.
Care este necesarul zilnic de vitamina D?
Pentru bebelusi, s-a calculat ca necesarul zilnic este de 400 UI (unitati internationale) pe zi. Aceasta doza este suficienta si nu expune copilul la riscul de intoxicatie, chiar daca este expus si la soare. Cele 400UI sunt asigurate prin administrarea zilnica a 2 picaturi de Vigantol.
Administrarea suplimentelor de vitamina D trebuie prelungita dupa varsta de 1 an?
Teoretic, dupa varsta de un an alimentatia copilului este suficient de diversa, iar el petrece destul de mult timp afara. Insa aceasta nu este o regula universal valabila pentru toti copiii. Suplimentarea cu vitamina D se continua si dupa varsta de 1 an mai ales in sezonul rece. Iti recomandam sa stabilesti doza de vitamina D impreuna cu pediatrul care urmareste evolutia copilului de la nastere.
Tu ce recomandari ai primit de la medicul pediatru al copilului tau in ceea ce priveste suplimentarea cu vitamina D?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.