Finger Food este un termen ce provine din Limba Engleză și definește acele produsele alimentare care pot fi consumate ușor de către bebeluși, doar apucându-le și ducându-le singuri spre guriță. Sunt preparate în forme de bastonașe ori degețele, au texturi fragede și un gust plăcut. Evident dețin calități nutriționale benefice creșterii și dezvoltarii sănătoase a copilului. În funcție de ingredientele ce le compun, se pot servi ca fel de bază sau ca gustări între mesele principale. Varietatea lor este uimitoare întrucât există multe mâncăruri ce pot fi gătite în acest mod.
Cu un pic de atenție din partea voastră, alimentele degețel se pot introduce în diversificare chiar de la început, adică în jurul vârstei de 6 luni, odată cu oferirea primelor alimentelor solide. Sau pe la 8-9 luni, atunci când oricum apare dorința bebelușului de a se hrăni singur. Pentru o aderență mai bună (să poată fi prinse ușor, să nu-i alunece printre degete), e potrivit ca bețișoarele să fie acoperite cu un strat subțire de pulbere, obținut din măcinarea fină a cerealelor, biscuiților ori a germenilor de grâu. Autohrănirea e o metodă la îndemână, adecvată, de a ține copilul preocupat, atent, liniștit, pentru aproape o oră. Interesul lui pentru bucățelele de mâncare va fi atât de sporit încât vă va uimi.
Ca reguli importante de urmat atunci când se prepara finger food pentru bebeluș ar fi capabilitatea lui de a mesteca, chiar dacă nu i-a apărut încă niciun dințișor, supravegherea sa pe întreaga durată a mesei, intervenția promptă în caz de înec cu o bucată mai mare de „degețel”, asigurarea unei texturi moi, fragede a preparatului, astfel încât să nu prezinte niciun risc de blocare a căilor respiratorii.
Finger Food legume sau fructe
*Se folosește cantitatea dorită
Pe bază de fructe
Se taie fructele în diferite forme (degețele, cubulețe). Li se elimină sâmburii, semințele și, acolo unde e cazul, coaja. Se așează intercalat într-un bol. Cromatica este captivantă. Gustul, minunat. Și, nu în ultimul rând, gustarea are un conținut bogat în elemente nutritive.
Exemple: pepene galben sau piersici coapte tăiate cubulețe, bucățele de banană, mango, avocado, pară, kiwi (cu tot cu semințe, pentru copiii de peste 10 luni) ori afine zdrobite.
Pe bază de legume
Cartofi dulci, roșii sau albi, morcovi, tăiați pe lungime, copți (30-40 minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade C), mici bucățele de broccoli, mazăre, dovleac, fasole verde, coapte
Alte idei de alimente degețel: bastonașe de tofu tăvălite prin pulbere de cereale ori gemeni de grâu măcinați, paste fusille fierte, bucățele de brânză Gouda, Cheddar, Emmentaler, cubulețe din carne de pui, pește, vită, curcan, gatită la cuptor ori fiartă în supă, crutoane de casă cu topping de cremă de brânză, gălbenuș de ou sfărâmat.
ÎNCEARCĂ ȘI:
Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
Dovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
Fingers de curcan
Ingrediente (2 porții)
500 gr carne de curcan, tocată
1 ou
70 gr morcovi pasați (2-3 linguri)
30 gr sos de mere (1 lingură)
30 gr ovăz
30 gr pesmet
1 lingură praf de usturoi
un praf de sare (după 1 an)
1 lingură busuioc
1 lingură ulei de măsline
Mod de preparare
Amestecați toate ingredientele într-un bol încăpător. Dacă vi se pare compoziția prea uscată, adăugați piure de morcovi sau sos de mere. În caz contrar, se îngroașă cu mai mult pesmet ori ovăz. Așezați totul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu puțin ulei de măsline. Se dă pentru 45-50 minute la cuptor (încălzit în prealabil la 180 grade C). La final, verificați cu testul scobitorii. Pe timpul preparării, puteți acoperi tava cu folie de aluminiu, astfel încât partea de sus să nu se rumenească prea tare. Se taie bucățele numai atunci când se racește complet.
Nuggets de pui
Ingrediente
500 gr carne de pasăre (piept de pui)
65 gr mălai
65 gr germeni de grău
1 ou
1 lingură usturoi pisat
salvie, cimbru, sare și piper, după gust (după 1 an)
Mod de preparare
Amestecați toate ingredientele până ce se omogenizează complet. În caz că nu doriți să folosiți oul, îl puteți înlocui cu 1 lingură de apă. Se formează chiftele și se coc la 180 grade C, timp de circa 20 minute. Trebuie să prindă o culoare aurie. Se servesc alături de un sos potrivit (iaurt, roșii,*maioneză)
*Sosul de maioneză nu se recomandă copiilor mici
**Malaiul și germenii de grâu se pot înlocui cu pesmet și făină ovăz
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Riscuri în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilor
Autodiversificare sau diversificare clasică cu lingurița? Beneficii pentru bebe
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Recomandări OMS și de la pediatru
Nuggets de tofu
Ingrediente
1 pachet de tofu
1 lingură faină (cu vârf)
2 ouă
125 gr pesmet
1 linguriță pudră de usturoi
1 linguriță boia de ardei dulce
un praf de sare (după 1 an)
piper (opțional)
Mod de preparare
Tăiați tofu sub formă de degețele. Bateți ferm ouăle cu condimentele. Puneți făina într-o farfurie întinsă. Treceți tofu prin făina, apoi prin ou bătut și, la final, prin pesmet. Se coc într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, la o temperatura de 180 grade C. În 20 de minute ar trebui să devină crocante și să fie numai bune de servit, alături de piure de cartofi dulci, de exemplu. Ori, înmuiate într-un sos de iaurt.
Nuggets de broccoli și Cheddar
Ingrediente (4 porții)
500 gr broccoli, fiert, scurs și tocat (folosiți produsul congelat)
150 gr pesmet condimentat cu ierburi aromatice
250 gr brânză rasă Cheddar (evitați produsul în exces procesat)
4 ouă
1 lingură ulei de măsline (cât pentru a unge foaia de copt)
Mod de preparare
Combinați toate ingredientele (mai puțin uleiul ce va fi folosit pentru a unge foaia e copt) și amestecați-le bine pana la omogenizare. Dacă doriți, adăugați un piure de fructe sau legume pentru a înlocui ouăle. Opțional, aromatizați cu condimente precum pudră de usturoi, piper, busuioc, oregano sau orice altceva preferați. Modelați amestecul în forme distractive, cum ar fi pătrate sau degețele și așezați-le frumos în tavă. Coaceți-le timp de 20-25 minute, apoi întoarceți bucățile pe partea cealaltă și țineți-le încă 15 minute (la 180 grade C). Se servesc calde. Asigurați-vă că le sfărâmați în caz că bebelușul dumneavoastră are nevoie de bucăți mai mici pentru a le apuca.
*Majoritatea medicilor pediatri spun că se poate folosi oul întreg la pregătirea produselor coapte, pentru copiii de peste 8-9 luni și care nu suferă de alergii. Însă recomandă ca ouăle întregi să fie înlocuite cu 5 gălbenușuri, dacă preparatul este servit celor cu vârsta de sub 12 luni sau dacă în familie există istoric de alergie la albușul de ou.
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!