Ti-a spus vreodata copilul, in replica la „nu am bani” ca n-ai decat sa te duci sa iei niste bani de la bancomat? Ai avut vreodata impresia ca celui mic nu ii este deloc clar care este adevarata valoare a banilor? Ei bine, il poti ajuta sa inteleaga!
Intr-un magazin de cartier, la casa, o fetita ii spunea tatalui ei, in timp ce scormonea prin gentuta in forma de soricel: Platesc eu azi cumparaturile, ca sa castig niste rest, ca nu prea mai am bani!
Atunci a devenit clar ca inainte de o anumita varsta, copii nu au o notiune clara a locului de unde vin banii, in ce fel sunt ei limitati cantitativ, de ce o singura bancnota este mai pretioasa decat un pumn de monede. Este insa dificil sa ii faci pe copii sa inteleaga asemenea notiuni destul de abstracte. Dar nu imposibil!
Educatie financiara pentru copii
Evita sa spui ca nu va permiteti un anumit lucru, sau ca nu aveti bani pentru el. In primul rand, probabil ca este o minciuna. De cele mai multe ori aveti bani pentru el, insa este alegerea ta sa nu il cumperi.
Motivele tale sunt probabil intemeiate, la fel cum suntem aproape siguri ca cel mic nu da doi bani pe ele.
Intr-o asemenea situatie, rezolvarea cea mai simpla este sa spui ca nu aveti bani. Insa aceasta abordare este nociva si dintr-un alt motiv.
Treptat, copilul ajunge sa fie sclavul banilor. In loc sa invete sa controleze banii de care dispune, si sa ii gestioneze intelept, copilul va suferi pentru ca nu are „destul”. Si…cati dintre noi avem destui bani? Ce inseamna destul, cand vorbim despre bani?
Atunci cand copilul iti cere ceva ce nu vrei sa cumperi, spune-i simplu ca lucrul respectiv nu intra in bugetul saptamanii respective. Sau recunoaste sincer: nu vrei sa cheltuiesti banii familiei pe obiectul respectiv.
Copilul nu are cum sa invete despre cum se castiga, cheltuie sau economisesc banii, daca nu are niste bani ai lui pe care sa ii gestioneze.
De aceea, recomandam sa ii stabilesti inca de la varsta de 4-5 ani, o alocatie saptamanala si sa il inveti sa o gestioneze. Din pacate, majoritatea parintilor nu le dau copiilor astfel de alocatii si atunci, de unde sa stie copiii cat de greu se castiga banii, sau ca ei exista intr-o cantitate limitata?
Stabileste-i copilului o alocatie cat de modesta. Pentru un copil de 4 ani, 10 lei pe saptamana sunt mai mult decat suficient.
Invata-l sa ii gestioneze. Ca regula generala, incurajeaza-l ca 60% din suma sa o puna intr-o pusculita, iar 40% o poate folosi asa cum crede de cuviinta. La inceput, probabil ca nu va intelege de ce trebuie sa pastreze o parte din bani, dar lucrurile vor deveni mai clare atunci cand il vei ajuta sa isi completeze economiile pentru a-si cumpara cine stie ce jucarie scumpa, pe care si-o dorea de mult timp!
Invata-l sa recunoasca banii si explica-i cum functioneaza cardurile. Atunci cand faci mici cumparaturi, numara banii impreuna cu copilul.
Daca scoti bani de la bancomat, spune clar: am scos 50 de lei din contul meu, ca sa cumparam cutare lucru. Astfel, incet incet, copilul va intelege ca banii de pe card sunt si ei limitati, si ca trebuie folositi cu aceeasi intelepciune ca si banii pe care ii primeste el.
De asemenea, este o idee buna (si pentru bugetul familiei, si pentru copil) sa tii un caiet de cumparaturi. Acolo poti nota tot ceea ce s-a cheltuit in luna respectiva, poti calcula cati bani mai sunt disponibili pana la salariu.
Discutati despre pretul lucrurilor. Copilul va intelege de ce ii poti cumpara pe loc un flacon mic cu solutie de baloane, dar pentru Mickey Mouse Povestitorul s-ar putea sa trebuiasca sa astepte cateva saptamani.
Daca copilul tau este micut, ii poti arata fondul zilnic de cumparaturi, cum scade acesta o data cu fiecare lucru cumparat si cum se epuizeaza pana la finalul zilei.
Cu copiii mai mari, poti folosi bani de jucarie si le poti arata care este salariul tau, cat costa intretinerea, facturile, mancarea, combustibilul, si ce bani mai raman disponibili pentru alte cumparaturi.
Se pare ca in jurul varstei de 10-12 ani, copiii incep sa isi dea seama cu adevarat de felul in care trebuie gestionati banii familiei.
Cand cumperi ceva care nu era pe lista de cumparaturi, explica-i copilului ca exista un motiv bine intemeiat ca sa faci asta.
De exemplu, pentru ca oricum aveai nevoie de o pereche de pantofi, iar cei pe care tocmai ti i-ai luat aveau o reducere substantiala.
Sau explica-le pur si simplu ca acesta este modul in care ai ales tu sa iti cheltuiesti „alocatia” din saptamana respectiva. Desigur, ca sa inteleaga mai bine, copilul trebuie sa aiba libertatea sa faca acelasi lucru cu alocatia sa!
Tine minte in toate discutiile tale despre bani cu copilul, sa ii explici ca banii se castiga muncind, si ca suma de bani pe care o primesti este limitata!
Tu cum i-ai explicat copilulu tau valoarea banilor, si felul in care este rational sa ii cheltuiasca?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.