- Ce este diversificarea naturala (autodiversificarea)?
- Bebelus este pregatit pentru inceperea autodiversificarii
- Ce se intampla cu mesele de lapte dupa inceperea autodiversificarii?
- Care sunt avantajele acestei metode de diversificare?
- Cum ne asiguram ca diversificarea naturala va decurge IN SIGURANTA?
Una dintre preocuparile cele mai stringente ale mamelor si de multe ori o sursa de stres, de ingrijorare, este diversificarea bebelusului; aceasta si fiindca este unul dintre subiectele cele mai disputate, controversate, parerile bunicilor si ale rudelor mai in varsta venind in contradictie cu ale medicului de familie, medicul de familie avand idei mult diferite de ale pediatrului, nu toti pediatrii respectand recomanarile asociatiilor internationale de pediatrie si multe altele. Astfel incat totul devine o bataie de cap pentru proaspetele mamici, desi ar trebui sa fie un lucru simplu si natural, care asigura perpetuarea specie. Pentru a va usura viata va propunem o metoda testata cu succes de multi parinti: autodiversificarea, cunoscuta si sub denumirea prescurtata din engleza: BLW.
Ce este diversificarea naturala (autodiversificarea)?
Autodiversificarea, numita si diversificare naturala sau BLW este acea metoda prin care bebelusul este lasat sa “exploreze” singur mancarea, cu alte cuvinte sa manance singur, nu hranit cu mana parintelui sau cu lingurita. Desigur ca aceasta metoda trebuie sa respecte principiile generale recomandate de asociatiile internationale de pediatrie: sa nu se faca inainte de 6 luni, sa se urmareasca daca bebelusul este pregatit, sa se ofere doar alimente pe care copilul le poate gestiona, sa se respecte toate regulile de siguranta la masa.
Cum ne dam seama ca un bebelus este pregatit pentru inceperea autodiversificarii?
Iata indiciile de care sa tii cont:
- Bebelusul poate sta in sezut singur, nesustinut, fara sa se “balangane”
- Si-a pierdut reflexul de a impinge automat cu limba orice solide
- A dezvoltat suficienta coordonare ochi-mana pentru a prinde alimentele si a le duce la gura
- Este capabil sa mestece, chiar daca nu are inca dinti
- Prezinta interes in a se alatura meselor din familie
- Prezenta dintilor nu este obligatorie
- Ca si in diversificarea clasica se incepe in perfecta stare de sanatate fiind necesar un control pediatric inainte.
CITEȘTE ȘI: Reflexul de gag la bebeluși | Cum deosebim gag-ul de înec?
Ce se intampla cu mesele de lapte dupa inceperea autodiversificarii?
Conform recomanarilor OMS alaptarea ar trebui sa continue in paralel cu diversificarea cel putin pe parcursul primilor 2 ani de viata, deci mesele de lapte nu trebuie nici scoase, nici rarite, alaptarea se face in continuare la cerere. In primul an de viata mesele de lapte, fie matern fie formula, sunt obligatorii.
Care sunt avantajele acestei metode de diversificare?
In primul rand este o buna oportunitate pentru formarea unor obiceiuri precum luarea mesei impreuna, in familie. Apoi in diversificarea naturala varietatea de mancaruri oferite este mult mai mare ceea ce il incurajeaza sa exploreze diverse gusturi si texture si sa isi formeze obiceiuri alimentare sanatoase, pe cand cei hraniti cu piureuri, cu lingurinta, au tendinta de a deveni mofturosi la mancare si de a refuza sa incerce lucruri noi.
In plus, bebelusii isi exerseaza si dezvolta mai repede abilitatile de coordonare ochi-mana-gura, motricitatea fina prin prinderea “in penseta” si per ansamblu se bucura ca sunt incurajati sa faca singuri lucruri si capata mai mare incredere in sine. De asemenea exista avantajul ca in concedii vor fi obisnuiti sa manance ce mananca toata famila si nu fi nevoie sa va deplasati cu un bagaj plin de borcanele sau cu un arsenal gen mixere, boluri special. CITEȘTE ȘI: 10 Avantaje ale autodiversificarii (BLW)
Cum ne asiguram ca diversificarea naturala va decurge IN SIGURANTA?
In primul rand ne asiguram ca am inteles din subcapitolele anterioare ce inseamna ca un bebelus este pregatit!
Utilizam un scaun special de masa, nu hranim copilul in carucior, scoica. Bebelusul trebuie neaparat sa manance asezat in fund, nu lasat pe spate caci exista riscul iminent de inec! Nu se ofera copilului mancare in miscare, nici in masina, in scaunel, nici cand el nu doreste sa stea in scaunul de masa: niciodata un copil nu trebuie lasat sa se plimbe sau mai rau, sa alerge in timp ce mananca.
Bebelusul trebuie mereu SUPRAVEGHEAT in timp ce mananca, nu va apucati sa spalati vasele cu spatele la el sau sa faceti orice altceva in timp ce mananca, de obicei inecul este silentos si se poate intampla o tragedie in cateva minute cand va este distrasa atentia de la copil, cand stati cu spatele la el sau parasiti incaperea. Tot pentru a economisi timp pretios in caz ca sunt necesare manevre de prim-ajutor, este indicat sa nu prindeti copilul in centurile scaunului in timp ce mananca. Sigur ca pentru a preveni in acest caz accidente de tip picatul in cap din scaun este necesara supravegherea de care spuneam inainte.
Invatati sa deosebiti gagul de inec: reflexul de gag este un mecanism de autoaparare care previne inecul prin impingerea alimentelor afara din gura daca alimentele sunt prea mari pentru a putea fi inghitite. Acest reflex este in cazul bebelusilor declansat in partea din fata a limbii, spre deosebire de adulti carora acest reflex le este stimulat mult mai in spate, ceea ce constituie un avantaj pentru copilasii aflati la inceputul diversificarii.
Inecul apare cand caile respiratorii sunt partial sau total blocate, de aceea de multe ori este silentios si constituie o urgenta, copilul trebuin sa primeasca primul ajutor cat mai rapid. Toti parintii ar trebui sa parcurga un curs de prim-ajutor in caz de inec inca dinaintea inceperii diversificarii! CITEȘTE ȘI: Pericolul înecarii cu alimente la copii, Manevra Heimlich de salvare de la sufocare
Chiar daca sunteti sau va considerati expert in acordarea primului ajutor, tot trebuie sa tineti cont de recomandarile generale care pun pe “lista neagra” unele alimente dintre care multe sunt de evitat inainte de implinirea varstei de 5 ani, nu doar la inceputul autodiversificarii! Iata unele alimente cu risc de inec extreme de ridicat: boabele intregi de strugure, rosiile cherry intregi, rodia, nuciferele intregi sau bucati. Strugurii, rosiile cherry, afinele mari, ciresele, se vor da doar taiate in 2 sau 4, cu samburii scosi, iar alunele, nucile, arahiele samd doar inmuiate si rasnite pana la 5 ani, niciodata intregi sau bucati mari!
Autodiversificarea nu inseamna ca bebelusul trebuie sa manance “de toate”, cum simplist inteleg unele mame, ci alimente preparate si oferite coresunzator capacitatii sale de gestionare si stadiului de dezvoltare in care se afla. Prin urmare inarmati-va cu rabdare si mai ales informatii adecvate, tineti cont de particularitatile copilului si de regulile generale de siguranta si experienta autodiversificarii va fi una benefica, interesanta si frumoasa atat pentru copil cat si pentru intreaga familie! CITEȘTE ȘI: Autodiversificarea celor 3 copii povestită de mamica psiholog și coach, Bianca Jula Nedelcu
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Riscuri în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilor
Autodiversificare sau diversificare clasică cu lingurița? Beneficii pentru bebe
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Recomandări OMS și de la pediatru
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.