Diversificarea precoce, inceputa mai devreme de varsta de 4 luni, ii poate crea micutului tau numeroase probleme grave de sanatate pe termen lung! Afla de ce pediatria moderna spune NU diversificarii precoce la bebelusi. Recomandarile asociatiilor internationale de pediatrie legate de momentul introducerii primului aliment solid sunt urmatoarele:
- NU se incepe inainte de varsta de 4 luni (in niciun caz).
- diversificarea se incepe in perfecta stare de sanatate a sugarului (se merge la pediatru inainte).
- in prezent OMS recomanda diversificarea sa inceapa intre 4-6 luni indiferent de modul de hranire a sugarului la san sau cu formula de lapte in functie de starea de sanatate si curba de dezvoltarea a copilului de la nastere.
- The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition (
ESPGHAN) recomanda diversificarea bebelusilor intre 17 si 26 saptamani de viata. - American Academy of Pediatrics recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni.
Avand in vedere recomandarile de mai sus nu trebuie sa intelegem ca atunci cand bebe implineste fix 4 luni putem sa incepem sa-i oferim alimente solide. Foarte putin probabil ca bebelusul sa fie pregatit fix la varsta de 4 luni. Pediatrii recomanda in prezent inceperea diversificarii la o varsta apropiata de 6 luni dar nu mai tarziu de aceasta varsta indiferent ca bebe este alaptat sau hranit cu lapte praf. Important este ca decizia inceperii diversificarii bebelusului sa fie precedata de un consult pediatric.
Din nefericire, studii recente arata ca in ciuda recomandarilor insistente ale autoritatilor medicale in domeniul pediatriei, minim 40% dintre parinti incep diversificarea inainte ca bebelusul sa implineasca varsta de 4 luni! Iata de ce diversificarea precoce nu este o idee buna!
Riscurile la care sunt supusi bebelusii care incep diversificarea prea devreme (inainte de 4 luni):
- risc crescut de alergii.
- sistemul digestiv incomplet dezvoltat, nu poate digera altceva in afara de lapte.
- exista risc crescut de inec deoarece bebelusul nu stie sa inghita.
- alimentul solid ii poate da satietate dar fara aport caloric necesar in procesul de crestere.
Un studu efectuat de catre Asociatia Americana de Pediatrie are rezultate ingrijoratoare: 10 % dintre bebelusi incep diversificarea inaintea varstei de o luna!
Care sunt argumentele celor care ii sfatuiesc pe parinti sa inceapa diversificarea inainte de 6 luni?
- Bebelusul va accepta greu solidele atunci cand va fi mai mare.
- Laptele matern nu ii mai este suficient
- Bebelusul nu mai ia destul in greutate
- Bebelusul consuma lapte praf, deci diversificarea se poate incepe mai devreme.
- Bebelusul are nevoie si de altceva (vitamine, calciu, fier, proteine)
Din pacate, aceste argumente au fost toate demontate, unul cate unul, de catre pediatria moderna.
Bebelusii scapa de reflexul lingual abia dupa varsta de 6 luni, laptele matern este un aliment complet si in continua schimbare, ritmul de crestere al tuturor bebelusilor se schimba dupa primele 3 luni de viata, laptele praf este preferat in locul solidelor inainte de varsta de 6 luni, iar eventualele carente ale bebelusului alaptat exclusiv se constata doar de catre medicul pediatru si doar pe baza analizelor, in nici un caz de catre binevoitori care sunt siguri ca „laptele nu-i mai ajunge” sau ca „parca e cam palid!”.
Diversificare – De ce sa astepti pana la 6 luni?
Exista mai multe argumente care pledeaza impotriva inceperii diversificarii la 4 luni:
Bebelusul nu este pregatit sa manance cu lingurita.
Reflexul lingual il face sa impinga orice mancare cu o consistenta mai mare decat cea a laptelui spre in afara. Diluarea solidelor pana ajung la consistenta laptelui si administrarea cu biberonul este o practica fundamental gresita si nesanatoasa!
Aparatul digestiv al bebelusului este inca imatur si nepregatit pentru a consuma solide.
Enzimele digestive nu si-au inceput inca secretia la un nivel corespunzator care sa permite digerarea alimentelor. Spatiile dintre celulele care alcatuiesc peretele intestinului sunt inca prea mari, permitand trecerea unor molecule de dimensiuni mari, care nu pot fi metabolizate corect.
Diversificarea precoce inainte de 4 luni se asociaza cu o incidenta crescuta a unor boli ca: dermatita atopica, alergii, obezitate, diabet zaharat, boala celiaca. Aceste boli scad calitatea vietii copilului si il expun, pe termne lung, la complicatii dificil de gestionat si de tinut sub control.
CITEȘTE ȘI: Diversificarea copilului cu risc de alergii
Diversificarea la 4 luni sau mai devreme inseamna ca bebelusul va primi mai putin lapte. Avand in vedere ca laptele este singurul aliment complet pentru el in primele 6 luni de viata, reducerea cantitatii de lapte in favoarea unor alimente cu valoare nutritiva net inferioara va determina aparitia de carente, intarzieri de crestere, scadere in greutate.
Inceperea precoce a diversificarii se asociaza cu o incidenta mult crescuta de infectii intestinale (toxiinfectii alimentare).
Diversificarea la 4 luni sau mai devreme nu respecta ritmul de dezvoltare al bebelusului tau.
Medicii pediatri sunt de acord ca exista cateva indicii care, indeplinite simultan, pot indica daca bebelusul este pregatit pentru inceperea diversificarii. Acestea sunt:
- bebelusul trebuie sa fie capabil sa stea in fundulet in scaunul de masa (nu intre perne si nu in pozitie semiculcata).
- trebuie sa doreasca si sa fie capabil sa apuce cu manuta mancarea pusa in fata lui si sa o duca spre gura,
- trebuie sa isi fi dublat greutatea de la nastere si sa fi scapat de reflexul lingual, inlocuindu-l cu miscari de masticatie.
- doar daca toate aceste conditii sunt indeplinite, se poate considera ca bebelusul este pregatit sa inceapa diversificarea!
In CLUBUL BEBELUSILOR gasesti un GHID complet de DIVERSIFICARE in functie de metoda aleasa. Descopera toate sfaturile noastre despre:
Diversificarea clasica (cu lingurita)
Diversificare naturala (autodiversificarea)
Este diversificarea precoce la 4 luni sau chiar mai devreme o practica inca des intalnita in cercul tau de mame?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.