Pielea sensibilă a bebelușului are nevoie de o îngrijire zilnică și delicată încă din primele zile de viață. Anumite zone ale pielii bebelușului sunt însă mult mai predispuse la iritații. Cel mai frecvent, aceste iritații apar în zona scutecului. Orice bebeluș poate suferi din cauza acestor iritații, indiferent dacă poartă scutece de unică folosință sau scutece textile reutilizabile.
Dermatita de scutec, numită și eritem fesier (erupție cutanată), este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale pielii la bebeluși. Dar nu este singura iritație care îi poate supăra pe cei mici. Dr. Alexandra Zota, medic specialist dermatologie, ne spune care sunt iritațiile cel mai des întâlnite la bebeluși și cum putem preveni apariția acestora.
Clubulbebelușilor.ro: Care sunt cel mai des întâlnite probleme ale pielii de bebeluș cu care v-ați întâlnit în viața dvs. de medic?
Dr. Alexandra Zota: Voi aminti trei dintre cele mai frecvente probleme ale pielii de bebeluș cu care orice medic dermatolog și majoritatea mămicilor se confruntă și care pot fi aproape 100% prevenite, dacă se iau măsurile de precauție adecvate. Dermatita de scutec este o afecțiune comună, cauzată de efectul ocluziv al scutecelor, umiditatea, contactul cu materiile fecale și urina. Ea poate fi prevenită prin luarea unor măsuri de precauție, care constau în schimbarea frecventă a copilului, curățarea pielii după fiecare schimbare a scutecului cu produse de curățare blânde și aplicarea unor produse care să izoleze și să repare epiderma din zona acoperită de scutec.
Dermatita/iritația din jurul guriței este o altă afecțiune comună a bebelușilor care se produce din cauza macerării și iritării pielii de saliva reținută pe piele prin utilizarea repetată a suzetei sau ținerea degetului mare în gură. Este întreținută și agravată de frig și vânt, motiv pentru care exacerbările se produc mai ales iarna. Există produse special destinate acestei zone, care reduc inflamația, repară epiderma și protejează împotriva salivei și agenților agresivi externi.
Crustele de lapte sunt cruste mici, gălbui, grase la atingere, care apar în primele săptămâni de viață pe scalp și pe partea superioară a feței. Ele sunt provocate de o secreție excesivă de sebum, care menține celulele moarte la suprafața pielii, formându-se cruste. Pentru prevenție, se indică folosirea șampoanelor speciale acestei condiții, cu care se face masaj blând și, eventual, uleiuri sau soluții care să înmoaie și aceste cojite. CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, unghiuțele, urechiușele
INGREDIENTELE CARE PREVIN ȘI VINDECĂ IRITAȚIILE PIELII BEBELUȘULUI
Clubulbebelușilor.ro: Care sunt cosmeticele potrivite pentru un bebeluș care face des iritații ale pielii? Care sunt acele ingrediente care trebuie să se regăsească pe eticheta acelor produse de îngrijire pentru a-l ajuta?
Dr. Alexandra Zota: Ingredientele care sunt potrivite și blânde cu pielea sensibilă a bebelușilor care fac des iritații ale pielii sunt: oxidul de zinc, glicerina, untul de shea, acidul hialuronic, niacinamida, ceramidele, alantoina, pantenol, bisabolol, licorice, ovăzul coloidal,niacinamida.
Zincul, sub forma oxidului de zinc, este un compus anorganic care se prezintă sub forma unei pulberi albe. Aplicat local, oxidul de zinc rămâne la suprafața pielii, unde formează un înveliș protector împotriva agresiunilor din mediul extern. Aceasta îl face un ingredient important în produsele de îngrijire a pielii, în special în cazul celor destinate protecției împotriva factorilor externi dăunători sau a celor destinate să prevină sau să calmeze iritațiile, mâncărimea, infecțiile, lezarea pielii. Proprietățile sale antiseptice și astringente reduc riscul infecțiilor, iar proprietățile hidratante și destructurante permit o vindecare mai rapidă a rănilor superficiale. Este frecvent întâlnit în cremele pentru iritația de scutec, grație barierei protectoare pe care o formează la suprafața pielii. Ca agent fotoprotector, zincul se găsește în creme solare pentru bebeluși și nu numai, acționând ca un filtru fizic ce formează un scut între piele și radiațiile UV, protejând atât împotriva radiațiilor UVB, cât și a celor UVA.
Untul de shea este bogat in vitaminele A, E și în acizi grași esențiali, substanțe necesare pentru menținerea suplă și hidratată a pielii afectate de eczemă. Bisabololul este un extras al uleiului esențial de mușețel. Se găsește într-o varietate de produse topice grație proprietăților sale antiiritante, antiinflamatorii, antimicrobiene și hidratante. Totodată, el este și un bun vehicul, adică o moleculă de transport ce ajută la penetrarea mai ușoară a altor ingrediente din produs în piele. Pe lângă aceste proprietăți, bisabololul are capacități regenerante, accelerând procesul de vindecare a rănilor superficiale.
Licorice este un derivat extras dintr-o plantă, recunoscut încă din antichitate pentru proprietățile sale benefice asupra pielii. S-a dovedit a fi un agent antiinflamator, antimicrobian, regenerant al tegumentului. Totodată, este și un bun agent depigmentant, antiaging, antoseboreic. Este incorporat în produse destinat tratamentului eczemei și altor afecțiuni inflamatorii ale pielii, acneei, petelor pigmentare, fotodeteriorării.
Acidul hialuronic este o moleculă naturală care se găsește în piele. Datorită capacităților sale hidratante impresionante, acesta a devenit unul dintre principalele componente ale tuturor tipurilor de produse de îngrijire a pielii. Acidul hialuronic atrage și reține apa la nivelul pielii care va umple spațiile dintre celule, această creștere a nivelului de hidratare a pielii fiind necesară pentru întărirea funcției de barieră a pielii. Pe lângă proprietățile hidratante are și capacitate regenerantă, accelerând vindecarea rănilor. Datorita acestor multiple valente terapeutice, el are o multitudine de întrebuințări, fiind utilizat în ameliorarea pielii uscate și deshidratate, vindecarea rănilor și arsurilor superficiale, ameliorarea ridurilor și a semnelor de îmbătrânire. Fiind un compus prezent în mod natural în piele, este un ingredient sigur, fără efecte secundare, care poate fi utilizat la orice vârstă.
Niacinamida este una din cele două forme ale vitaminei B3, alături de acidul nicotinic. Este un ingredient reputat pentru valențele sale benefice, dovedite într-o serie de afecțiuni cutanate, fiind incorporat în produsele destinate dermatitei, acneei, rozaceei, pielii îmbătrânite, fotodeteriorate. Toate aceste afecțiuni au în comun compromiterea barierei cutanate care conduce la o sensibilitate crescuta a pielii prin penetrarea crescută a agenților iritanți sau alergenici și pierderea de apă de la nivelul pielii.
Pe lângă căutarea acestor ingrediente în produsele dorite, este esențial să ne asigurăm că produsul nu conține ingrediente pe care nu ni le-am dori. La o prima vedere, este important să alegem produsul care menționează că este fără parfum, fără parabeni, fără sulfați.
RITUALUL DE ÎNGRIJIRE A PIELII PREDISPUSE LA IRITAȚII
Clubulbebelușilor.ro: Spuneți că apariția iritațiilor ar putea fi prevenită aproape 100%. Ce trebuie să facem pentru a preveni astfel de iritații?
Dr. Alexandra Zota: Pentru a proteja pielea sensibilă, predispusă la iritații a bebelușilor, trebuie respectate câteva măsuri în ritualul zilnic de îngrijire a pielii acestora. Pielea bebelușului trebuie curățată delicat, astfel încât să nu fie îndepărtate lipidele și elementele hidratante de la suprafața acesteia și să nu fie exacerbate iritațiile. Pentru aceasta, trebuie folosite produse de curățare blânde, adaptate pielii fragile a bebelușului: formule de tip syndet sau uleiuri care să fie hipoalergenice și să nu conțină săpun, surfactanți, alcool, parfum. De asemenea, baia trebuie să fie rapidă (5-10 minute), cu apă călduță (36 °C).
După spălare, pielea trebuie uscată tot delicat, prin tamponare ușoară cu un prosop moale, din bumbac și apoi hidratată cu produse adaptate. Imediat după baie, se vor aplica cremele hidratante pe tot corpul, inclusiv la nivelul feței, iar dacă pielea este uscată, aplicarea cremelor hidratante trebuie făcută de cel puțin două ori pe zi. Locuința trebuie aerisită și aspirată des, pentru a îndepărta praful și acarienii.
Hainele care vin în contact direct cu pielea să fie confecționate din materiale absorbante și neiritante (bumbac, in), evitându-se fibrele aspre și sintetice, care pot produce sau agrava iritațiile. Este recomandat ca hainele să fie spălate cu detergent special pentru bebeluși și, cel mai important, să fie clătite foarte bine pentru eliminarea detergentului rezidual din țesături. Păstrarea în spațiile de locuit a unei temperaturi potrivite, constante, și asigurarea unei umidități potrivite a aerului – toate acestea pot preveni suferința unui bebeluș cu iritații ale pielii.
Indiferent că sunteți acasă sau la plimbare în aer liber, schimbatul cât mai repede a scutecului murdar este esențial pentru a menține sănătoasă pielea sensibilă a bebelușului, mai ales pe timpul verii. Umiditatea și căldura sunt principalii factori care duc la apariția iritațiilor de scutec. Citește și despre: Avantajele folosirii produselor ecologice pentru bebeluși, concepute cu respect pentru pielea lor sensibilă
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.