Este important să ne amintim că nu există o singură cale „corectă” de a fi părinte și că fiecare familie și fiecare copil sunt unici. În timp ce nașterea poate fi un aspect important al călătoriei tale ca părinte, nu este singurul sau cel mai important. Ceea ce contează cu adevărat este legătura profundă și iubirea pe care o împărtășești cu copilul și modul în care îți asumi responsabilitatea de a-l crește și de a-l ghida pe drumul său către maturitate. Bucură-te de fiecare moment petrecut alături de familia ta și încurajează conexiunea și dragostea necondiționată între tine și copil. Acestea sunt cele mai prețioase daruri pe care le poți oferi și primi în calitate de părinte.
De ce NU contează cum s-a născut copilul tău
Intr-o lume in care se militeaza pentru revenirea la natural, si deci pentru nasterea naturala (vaginala) si alaptare, s-a observat aparitia unui curent puternic care pune o deosebita presiune asupra mamelor care si-au adus pe lume copiii prin cezariana. Sa fie insa aceasta solutia pentru ca procentul nasterilor naturale din Romania sa creasca? Sa fie cu adevarat vreo diferenta intre copiii nascuti prin cezariana si cei care au venit pe lume prin nasterea vaginala?
Beneficiile nasterii naturale
Departe de noi gandul sa spunem ca cezariana si nasterea naturala sunt identice. In primul rand, si o vor confirma orice medic si orice mama, recuperarea dupa cezariana, o interventie chirurgicala majora, pana la urma, este mai de durata si mai complicata decat dupa nasterea naturala. O mama care a trecut printr-o cezariana poate relua exercitiile fizice abia dupa 6 luni de la nastere, are dureri moderate pentru o perioada relativ lunga dupa interventie, iar in timpul operatiei este expusa la o serie de riscuri care nu sunt in nici un fel asociate nasterii vaginale.
Este demonstrat ca nasterea vaginala are avantaje nu numai pentru mama, din punct de vedere al recuperarii, ci si pentru bebelus. El vine pe lume atunci cand este pregatit, trecerea prin canalul nasterii il ajuta sa elimine lichidele din pulmoni, iar flora normala ajuta la colonizarea intestinului cu bacterii benefice. Totusi, din diverse motive, nasterea vaginala nu este mereu posibila. Si atunci, se ajunge la varianta cezarienei, care efectiv salveaza vieti. CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!
Copilul s-a nascut deja
Indiferent de modul in care au venit pe lume, copiii nostri exista deja. Ii iubim mai mult decat orice altceva de pe lumea asta si dorim pentru ei tot ce e mai bun. Felul in care s-au nascut nu a depins deloc de ei, de multe ori, nici macar de mamicile lor. Aspectul, personalitatea, potentialul lor cognitiv sunt determinate genetic si nu au nici o legatura cu felul in care s-au nascut. CITEȘTE ȘI: Primele provocări ale vieții de mămică – Scurt ghid cu cele mai importante sfaturi de la specialiști
Poate ca ea, mama lui, a stat in travaliu peste 48 de ore si, din diverse motive, corpul sau nu a rectionat asa cum ar fi trebuit la hormonii nasterii, asa ca medicii au fost neviti sa intervina.
Poate ca a fost necesara o cezariana de urgenta, ca sa poata fi salvati atat mama cat si copilul. Poate ca o boala a mamei a facut imposibila nasterea vaginala.
Sau poate ca pur si simplu, medicul care a supravegheat intreaga sarcina, nu a vrut sa se „complice” cu o nastere naturala, care poate surveni oricand, si a convins-o pe mamica de necesitatea unei cezariene.
Indiferent care au fost motivele pentru care bebelusul s-a nascut printr-o operatie si nu altfel, subiectul poate sa fie unul sensibil inca pentru mamica lui. Iar acuzatiile si afirmatiile care o fac sa creada ca ea sau copilul ei sunt mai prejos decat alte mame si alti copii, nu aduc nici un beneficiu nimanui. CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Si atunci, sa nu mai pledam in favoarea nasterii naturale?
Nu a spus nimeni asa ceva. Din contra, credem cu tarie ca ea ar trebui incurajata, iar mamele ar trebui informate corect despre beneficiile sale, in asa fel incat si la noi in tara sa scada rata cezarienelor. Ce NU ar trebui sa faca nimeni, este sa starneasca sentimente de vinovatie in sufletele mamelor care au nascut deja. Si asta pentru ca trecutul nu poate fi schimbat. Bebelusii lor sunt perfecti exact asa cum sunt ei, toti bebelusii sunt perfecti.
Cum sa depasesti momentele dificile legate de cum ti-ai adus copilul pe lume?
Ori de cate ori simti ca esti judecata pentru felul in care s-a nascut bebelusul, aminteste-ti esentialul in ceea ce va priveste: amandoi sunteti bine si sanatosi. Modul in care este crescut si ingrijit micutul pe care il tii in brate, felul in care ii raspunzi atunci cand isi exprima nevoile, conectarea si comunicarea dintre voi doi este de milioane de ori mai importanta decat calea pe care a venit pe lume. Nu lasa pe nimeni sa iti spuna altceva. Bucura-te de fiecare zi petrecuta impreuna cu familia si antreneaza-ti auzul selectiv atunci cand vine vorba despre „binevoitori”. Indiferent cum s-au născut bebelușii îi IUBIM mai mult decât orice altceva și le dorim TOT ce e mai BUN!
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | ALAPTARE
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului – Primele 52 de săptămâni de viață
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.