Între 4 și 7 luni, bebelușul traversează o perioadă foarte solicitantă din punct de vedere al durerilor care pot să apară în zona capului. Este extrem de simplu să încurci o durere de otită cu una de dinți. Hai să învățăm semnele care ne vor ajuta să identificăm infecția la ureche!
Simptomele nu prea îți spun că ar fi vorba despre ceva la ureche, dimpotrivă, te duc cu gândul la răceală sau la alergii. Adevărul e că, la fel ca multe alte sisteme cu care bebelușul a venit pe lume fără a fi pe deplin dezvoltate, cum e sistemul imunitar, la fel sunt și trompele eustachiene. La vârsta aceasta, trompele eustachiene sunt mai scurte, mai înguste și orizontale, ceea ce face ca mucusul și lichidele să se deplaseze cu ușurință din cavitatea nazală spre urechea mijlocie, dar nu să se și scurgă înapoi. Rămânând în urechea mijlocie, ele generează un mediu umed propice dezvoltării bacteriilor.
- Urechiușa sau dințișorii?
- Cum îți dai seama că e vorba de dinți și nu de ureche?
- Simptome vizibile ale infecției urechii
- Care sunt cauzele infecției urechii?
Urechiușa sau dințișorii?
Primii dinți pot apărea oricând între vârsta de 4 și 7 luni. Prima concluzie care reiese de aici este că până la 4 luni durerea de ureche provocată de dentiție nu-și găsește rostul. După vârsta de 4 luni, primii dinți care trebuie să apară sunt incisivii centrali de pe mandibulă (maxilarul inferior). Deoarece acesta este legat de craniu printr-un punct foarte apropiat de ureche, durerea provocată de apariția incisivilor centrali inferiori poate radia până la urechi. CITEȘTE ȘI: Ordinea de erupție și schimbare a dinților de lapte INFOGRAFIC | Este normal dacă dinții apar mai târziu?
Cum îți dai seama că e vorba de dinți și nu de ureche?
Durerea de dinți nu vine însoțită de febră, nefiind vorba de infecție, și chiar dacă bebelușul face febră este mică. Durerea de dinți nu se manifestă cu frisoane sau cu nas curgător și se joacă ori acceptă să fie hrăniți fără să plângă.
Exact pe dos stau lucrurile în infecția urechii!
• Plânge sau devine iritat când este alăptat sau hrănit cu biberonul din cauza presiunii care se creează în timpul suptului;
• Plânsul devine și mai puternic dacă bebelușul este culcat pe spate (durerea dentară nu depinde de poziția copilului) sau ori de câte ori îi este schimbată poziția;
• În durerea provocată de apariția dinților, un copil este, în general liniștit, însă când vine vorba de infecția urechii, copilul este tot timpul iritat, agitat și plânge mult;
Dacă crezi că simptomele de mai sus se regăsesc la bebelușul tău, mergi de urgență la medic!
CITEȘTE ȘI: Febra ușoară, moderată, ridicată la copii. Cum se măsoară corect temperatura + INFOGRAFIC
Simptome vizibile ale infecției urechii
Lichidul din ureche.
Cel mai clar semn care poate fi văzut și la bebeluși este scurgerea unui lichid din urechiușă, care poate fi limpede, galben sau galben-roșiatic.
Mirosul din ureche.
Mirosul neplăcut ce provine din urechiușa celui mic, ar putea fi un indiciu care să-ți de a de gândit. Este mirosul lichidul acumulat în urechea medie, iar mirosul neplăcut indică faptul că s-a infectat.
Face febra.
Febra care acompaniază infecțiile urechii este ridicată și se întinde pe o perioadă de câteva zile, rămânând constantă.
Tragerea de urechiușă.
Deranjați de durerea acută care îi sâcâie tot timpul, unii bebeluși ajung să se tragă de lobul urechii, într-un gest disperat de a ne atrage atenția că acolo e ceva în neregulă. Mai ales atunci când sunt puși la culcare, bebelușii poate să se lovească cu putere peste urechi, comunicând în felul acesta disconfortul pe care îl resimt.
Lipsa răspunsului la sunete.
Acumularea lichidului în urechea medie face ca trecerea sunetului spre timpan să fie încetinită. Mai mult de atât, infecția îngroașă textura acestui lichid, făcând ca bebelușul să manifeste o reacție întârziată la sunete.
Scăderea apetitului alimentar.
Cum spuneam mai sus, bebelușul pare să evite suptul sau hrănirea pentru că în situația unei infecții situate la nivelul urechii, pereții trompelor se umflă, făcându-le astfel destul de dureroase.
Un echilibru precar.
Este un simptom ce poate fi observat la copilașii care au început deja să facă pași. Pierderea echilibrului se manifestă printr-un mers în zig-zag, iar acest lucru ar putea să însemne că acumularea de lichid în urechea medie este atât de mare încât acum exercită presiune asupra organelor responsabile cu echilibrul din urechea internă.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Bebelușul meu prezintă dificultăți de respirație. Ce să fac?
Care sunt cauzele infecției urechii?
După răcelile obișnuite, infecțiile urechii reprezintă a doua cea mai frecventă afecțiune care poate tulbura liniștea familiilor cu bebeluși.
Excesul de mucozități care apare pe fundalul unei răceli este cauza principală a infecției urechii bebelușilor. La fel de mult rău îi poate face bebelușului poziția culcat în timpul alăptării sau hrănirii cu biberonul, care permite acumularea laptelui în trompele eustachiene și dezvoltarea bacteriilor în mediul umed care se formează.
Reacțiile alergice la un iritant alimentar sau la alți poluanți (cum ar fi fumul de țigară) reprezintă a doua cauză principală a infecțiilor urechii, ele manifestându-se prin inflamarea cavității sinonazale. Uneori atât de mult, încât îngustează complet trompa lui Eustachio și nu mai permite trecerea fluidelor de la urechea medie la cavitatea nazală. Astfel, fluidul colectat în urechea medie se va infecta.
Sinuzita, infecția sinusurilor nazale, determină inflamarea trompelor eustachiene, iar inflamarea produce presiune asupra urechii medii. La fel se întâmplă și în cazul unei infecții localizate la adenoizi, niște țesuturi limfatice, asemănătoare amigdalelor, cu rol în menținerea imunității organismului. CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.