Nu este niciodata usor sa iti vezi copilul bolnav. De cele mai multe ori banala raceala va reprezenta doar un mic disconfort pentru copil si va trece fara mari probleme. Trebuie sa luam doar masuri simple pentru a ne proteja si sa fim la fel de curajosi in fata racelii cum este micutul bolnav.
Faptul ca micutul raceste des nu trebuie sa fie neaparat un motiv pentru a ne face griji de fiecare data cand se intampla insa este bine sa fii atenta si prevazatoare astfel incat o simpla raceala sa nu ajunga sa se complice.
Raceala poate fi o experienta neplacuta atat pentru cel mic, cat si pentru tine, ca parinte, mai ales cand pare a deveni o problema constanta. Totusi, frecventa racelilor nu trebuie sa reprezinte neaparat un motiv de ingrijorare, mai ales daca acestea vin si trec fara complicatii. Este normal ca un copil de pana in doi ani sa raceasca chiar si de 10 ori pe an, in timp ce un adult va „aduna” numai patru episoade de imbolnavire. De asemenea, frecventa aparitiei racelilor va creste iarasi, odata cu intrarea copilului la gradinita.
De ce raceste copilul atat de des?
Atat raceala, cat si gripa sunt infectii virale care se transmit prin contactul cu o persoana bolnava. In timp, corpul se obisnuieste cu acest tip de infectie si dezvolta mecanisme imunitare prin care sa lupte cat mai eficient impotriva „atacului”. Dar in cazul copiilor mici, imunitatea nu este pe deplin dezvoltata si virusurile pot provoca probleme mult mai des.
De asemenea, transmiterea virusurilor este favorizata de grupurile cat mai mari de persoane. Unul dintre motivele pentru care raceala si gripa se manifesta mai des in sezonul rece este pentru ca oamenii stau mai mult in spatii inchise, alaturi de alte persoane, si virusurile au mai multe potentiale victime in acelasi loc.
Acesta este si motivul pentru care copilul va raci mult mai des atunci cand incepe sa mearga la gradinita. Este momentul in care incepe sa aiba contact cu grupuri mai mari de persoane, iar ceilalti copii pot aduce cu ei forme diferite de raceala sau gripa cu care organismul copilului nu a mai avut contact.
Cateodata raceala poate fi un lucru bun
Cu toate ca poate parea ca nu mai scapam odata de problemele cauzate de raceli, ele pot indeplini un rol foarte important. In urma fiecarei confruntari cu un virus, organismul dezvolta anticorpi prin care sa reuseasca sa ii faca fata in urmatoarele dati.
Asta nu inseamna ca trebuie sa expunem copilul in mod voit unor situatii in care s-ar putea imbolnavi. Precautia este necesara in continuare si trebuie sa respectam regulile de igiena pentru a incerca sa prevenim transmiterea bolii. Dar nici nu este cazul sa incercam constant sa prevenim orice situatie in care copilul ar putea sa raceasca. Si este la fel de important sa nu ii dam medicamente care poate nu sunt necesare doar pentru a incerca sa scapam mult mai repede de simptomele neplacute. In cazul unei raceli simple fara febra sau alte manisfestari igiena nazala cu apa de mare sau ser fiziologic poate fi suficienta. Simptomele bolii sunt semnalul ca organismul lupta cu virusii care l-au atacat si, de cele mai multe ori, reprezinta doar un mic disconfort.
Cand este cazul sa ne ingrijoram
Daca totusi racelile dese ale copilului va nelinistesc, puteti oricand consulta medicul pentru a discuta despre situatie sau chiar pentru a face un set de analize. De asemenea, este improtant sa nu uitam ca si persoanele care au contact constant cu copilul se vor confrunta cu raceala si gripa mult mai des. Atentia sporita nu poate decat sa ajute toti membrii familiei.
Este totusi cazul sa ne facem griji atunci cand racelile devin din ce in ce mai greu de tratat si au simptome tot mai grave si neplacute. Este posibil ca organismul copilului sa nu reuseasca sa faca fata problemelor, moment in care putem interveni pentru a-l ajuta, cu indrumarea medicului.
O atentie mai mare trebuie acordata si copiilor care au suferit episoade de raceli sau gripa cu complicatii. Aceste probleme pot reaparea si este cazul sa le tratam cu cea mai mare seriozitate. De asemenea, daca in orice moment banuim ca o raceala s-ar putea manifesta cu o complicatie este cazul sa contactam medicul pentru a-i cere sfatul:
- Daca simptomele racelii nu se amelioreaza dupa sapte zile
- Daca copilul face o febra mai mare de 38,3 grade Celsius sau daca are ferba pentru mai mult de cinci zile
- Daca devine mai iritabil si refuza sa manance
- Daca manifesta o secretie nazala de culoare verde timp de mai mult de 10 zile
- Daca are probleme evidente de respiratie: respira rapid, pare sa ii fie dificil sa inhaleze, ridica umerii pentru a se ajuta sa inhaleze
- In cazul copiilor mai mari, daca se plange de durere in piept
- In cazul copiilor mai mari, semnaleaza durere si disconfort puternic la nivelul urechilor
Ce putem face pentru a ne apara de raceala
Daca dorim sa ne asiguram ca nu putem copilul intr-un pericol care nu e necesar, este important sa ne spalam pe maini cat mai des, mai ales daca noi insine am racit. De asemenea, trebuie sa invatam copilul sa se spele pe maini, cat mai des.
Trebuie sa curatam lucrurile pe care copilul le-ar putea baga in gura si este bine sa taiem unghiile copilului destul de des pentru a elimina un loc unde se pot ascunde tot felul de microbi. Iar servetelele, in vreme ce sunt foarte utile, trebuie folosite si apoi aruncate, pentru ca pot transfera microbii dintr-un loc in altul.
Tu te confrunti des cu racelile copilului? Te-ai simtit ingrijorata de simptomele pe care le-ai observat?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.