Vărsăturile produc una dintre cele mai neplăcute senzații care există și pot apărea în diferite situații. Vărsăturile la copii nu reprezintă o boală ca atare, ci mai degrabă un simptom care poate însoți diferite boli. Din acest motiv, ele sunt de obicei însoțite de diareea acută infecțioasă, durerea abdominală, indigestie, febră, tuse sau chiar infecții urinare. Bolile care provoacă vărsături fără febră la copii sunt de obicei acute și, în puține cazuri, sunt rezultatul unei boli grave.
Uneori este greu de spus dacă bebelușul tău vomită sau doar scuipă (cunoscut sub numele de reflux gastric) deoarece cele două manifestări arată la fel și se întâmplă de obicei după ce micuțul tău mănâncă. De aceea este important să punem un diagnosticul corect.
Când bebelușul tău are reflux gastroesofagian, lichidul iese din gură fără efort și fără să pară supărat sau inconfortabil. Acest lucru se întâmplă atunci când mușchiul dintre esofag și stomac nu este încă pe deplin dezvoltat și nu funcționează corect, permițând alimentelor și acizilor gastrici din stomac să fie eliminati. De asemenea, bebelușul tău poate înghiti aer în timpul hrănirii, acest lucru este normal la copii și nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare. CITEȘTE PE LARGE DESPRE: Ajutorul pe care îl acordăm bebelușului cu reflux gastro-esofagian (RGE). Cum putem hrăni bebelușul în formele avansate de RGE
Când bebelușul tau vomită, mâncarea iese tare din stomac, provocandu-i mult disconfort. Cantitatea de lichid sau alimente este, de asemenea mult mai mare atunci când bebelușul vomită decât atunci când scuipă, iar copilul poate avea și alte simptome, cum ar fi febră, frison, dureri de burtă sau iritație.
Posibile cauze ale vărsăturilor la copii
Alergia alimentară la copii
Există anumite alimente care, atunci când sunt ingerate de copil provocă reacții alergice. Una dintre manifestările unei reacții alergice la alimente sunt vărsăturile. Cele mai frecvente alergii alimentare sunt cauzate de lactate, albuș de ou, arahide, căpșuni, pește și crustacee, gluten cu toate acestea, alergiile alimentare pot apărea cu la toate tipurile de alimente. În unele cazuri, vărsăturile sunt singurul simptom prezent, dar există cazuri mai grave, în care căile respiratorii sunt obstrucționate și trebuie tratate urgent.
Probleme de nutriție în primele luni de viață ale bebelușului pot fi cauza vărsăturilor, o cauză des întâlnită fiind și supraalimentarea.
O cauză mai puțin frecventă a vărsăturilor este o alergie la laptele matern sau la proteinele formulei.
CITEȘTE PE LARGE DESPRE: Alergia la proteinele din laptele de vacă (APLV) pe înțelesul părinților
Intoxicații alimentare
În acest caz, vărsăturile apar la câteva ore după consumarea alimentelor contaminate, de obicei sunt alimente care au început să se deterioreze, în care există bacterii si produc toxine afectand sistemul digestiv, producând vărsături și, în unele cazuri, diaree. În aceste cazuri, vărsăturile pot fi benefice, deoarece prin ele substanțele toxice care au fost ingerate sunt eliminate.
Criza tusei poate avea ca urmare vărsătura
Crizele de tuse, în special la copiii care suferă de regurgitare și reflux, pot înlănțui episoade de vărsături și este cunoscută sub numele de tuse emetizantă.
Infecție virală sau bacteriană
O congestie sau o infecție respiratorie, cum ar fi o răceală, poate duce la vărsături, în special în timpul unui atac de tuse. În plus, secrețiile nazale produse în timpul unei gripe sau răceli pot merge în jos în gât, iar acest lucru ar putea provoca copilul iritații în stomac. Unii copii vomita pentru a elimina aceste secretii din sistemul digestiv.
O altă cauză comună a vărsăturilor este gastroenterita sau gripa stomacală sau orice altă boală intestinală.
Dacă bebelușul tău are o infecție a stomacului sau intestinala care afectează mucoasa stomacului sau intestinelor, acesta poate avea si diaree, dureri abdominale, pierderea poftei de mancare si febră. Vărsăturile se opresc de obicei după 12 până la 24 de ore. O infecție a tractului urinar, o infecție a gâtului, pneumonie, meningită și chiar o infecție a urechii ar putea provoca, de asemenea, greață și vărsături.
Gastrita, o afectiune care afecteaza și copiii.
Gastrita reprezintă inflamația acută sau cronică a mucoasei gastrice. Principala cauza a apariției gastritei cronice o reprezintă infecția cu bacteria Helicobacter Pylori. Ea se declanșează atunci cand mucoasa gastrică este iritată constant și determină o simptomatologie continuă și evolutivă. Această bacterie este contractată adesea în timpul copilăriei. Cauzele gastritei acute la copii pot fi și anumite medicamente luate pe cale orală pe stomacul gol: antibiotic sau antiinflamator nesteroidian.
Ce trebuie să fac dacă copilul meu vomită?
In cele mai multe cazuri, vărsăturile bebelușului tău se vor opri fără tratament, însă iată ce poți face pentru a evita riscurile, ajutăndu-l să se simtă cât mai bine:
Dacă bebelușul tău este treaz, tine-l în poziție verticală sau culcă-l pe stomac.
Respectă o pauza alimentară de căteva ore, oferă-i lichide în cantități foarte mici, gradual.
Îngrijorarea e normală dar încercați să rămâneți calmi, astfel încât să-l puteți alina.
Prezența și mângâierile blânde îl vor calma pe copil.
Mulți medici îți recomandă sa nu-i oferi bebelusului alimente solide pana nu trec aproximativ 24 de ore de cand a început să vomite.
Asigura-te ca bebelusul tău bea o cantitate suficientă de lichide în 24 de ore pentru a preveni deshidratarea.
CITEȘTE ȘI: Vărsăturile la copii – Îngrijirea la domiciliu și când mergem la doctor
Cum pot preveni deshidratarea bebelusului meu după varsaturi?
Modul în care îți menții bebelușul bine hidratat va depinde de cât de mult vomită si cât de des. Deshidratarea poate fi un pericol grav pentru bebelusi, deoarece atunci când copiii vomită pierd lichide vitale (febra și diareea pot determina deshidratarea bebelusilor).
Dacă bebelușul tău are multe vărsături, medicul îți poate sugera să-i dai o bautură cu electroliți (se găsește și ăn farmacii) pentru a înlocui lichidele, sărurile și mineralele pierdute. Medicul îți va recomanda o soluție specifică pentru cazul tău și îți va spune cât de mult ar trebui să îi dai bebelusului tău în funcție de greutatea si vârsta lui.
CITEȘTE ȘI: Deshidratarea ușoară, moderată, severă la copii
Când pot să-i dau din nou mâncare solidă?
Medicii îți recomanda adesea sa nu-i oferi bebelusului alimente solide pentru o anumită perioada de timp dacă copilul are o boala care îl provoacă să vomite. Apoi, dacă vărsatul încetinește sau se oprește si bebelusul tău si-a recăpătat pofta de mâncare, poți începe să-i dai încet alte lichide si alimente sănătoase (dacă mănâncă deja solide). Academia Americana de Pediatrie recomanda unui copil cu probleme de stomac sa-si reia dieta normala cât mai curând posibil. Se oferă alimente în cantitate mică la început și preferabil de regim.
CITEȘTE ȘI: Bebe alăptat exclusiv și este bolnăvior: ce lichide are voie să bea și în ce afecțiuni?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.