Dincolo de aspectul inestetic, ciuperca piciorului produce destule neplaceri si necesita tratament de durata. Afla cum sa o previi!
Problemele dermatologice care implica picioarele sunt in general mai frecvente la adulti decat la copii. Totusi, nici ei nu sunt complet feriti de asemenea neplaceri. Ciuperca piciorului este denumita stiintific tinea pedis. Este o infectie frecventa a pielii, cauzata de o ciuperca. Aceasta ciuperca se hraneste in mod normal cu pielea moarta. In cazul in care gaseste conditii bune de viata, ea se poate grefa si inmulti la nivelul piciorului. Desi este mai frecventa la barbatii adolescenti sau adulti, ea se poate grefa si pe piciorul copiilor in anumite conditii.
Picioarele care transpira mult, copiii care petrec mult timp incaltati in papuci care nu respira, dar in care piciorul transpira, sunt expusi riscului de a contacta aceasta micoza. De multe ori copiii intra in contact cu aceasta ciuperca atunci cand umbla desculti la dusurile publice, de exemplu dupa antrenamentul la piscina, sau in vestiar. Dar aceasta nu este nici pe departe singura modalitate de contaminare.
Ciuperca creste in locuri calde si umede. Ea este frecvent intalnita in zona piscinelor, dusurilor publice sau vestiarelor. Mersul descult in asemenea locuri si folosirea prosoapelor umede poate favoriza contactarea ciupercii. Dar desi este usor sa intri in contact cu ciuperca, acesta nu este suficient ca sa dezvolti infectia. Leziunile apar doar daca ciuperca gaseste conditii favorabile de inmultire, asadar sterge picioarele bine dupa baie, evita sa porti incaltamine inchisa sau stramta daca stii ca iti transpira picioarele si schimba zilnic sosetele si papucii.
Care sunt simptomele ciupercii piciorului?
Ciuperca piciorului poate fi usor deranjanta sau dureroasa de-a binelea. Ea debuteaza ca o iritatie care ustura sau cauzeaza mancarimi. Pe picior pot aparea umflaturi mici, zone cu pielea crapata, cu vezicule cu lichid sau in care pielea se descuameaza, localizate mai frecvent intre degete. Adesea, talpile se cojesc, lasand in urma eroziuni dureroase. Uneori, pielea dintre degete are un aspect branzos si un miros neplacut.
Micoza se poate extinde si la nivelul unghiei, iar aceasta localizare este de asemenea frecventa. Daca micutul se scarpina in zonele cu leziuni si apoi se scarpina si la subrat sau in zona inghinala, leziunea se poate extinde si aici. Tratamentul in acest caz este unul si mai indelungat de minim 3-6 luni.
Cum se trateaza ciuperca piciorului?
In general, medicul pediatru sau medicul dermatolog sunt cei care iti pot confirma daca este vorba despre ciuperca piciorului sau despre altceva, cum e o alergie la materialul sosetei de exemplu. In unele cazuri, medicul ca recolta o proba de piele moarta de pe picior, pentru a o examina si a identifica exact care este ciuperca implicata si la ce tratament medicamentos este ea sensibila. Manevra nu este deloc dureroasa.
Tratamentul este in general simplu, in cazurile usoare, edicul iti va recomanda o pudra sau o crema care omoara ciuperca. In cateva zile piciorul va arata mai bine, iar durerea locala va ceda, dar va fi necesar sa continui tratamentul pana la o luna. Masurile de igiena locala sunt cel putin la fel de importante. Avand in vedere ca ciuperca se dezvolta cel mai bine in aer inchis si umezeala, este esential ca piciorul sa fie liber cat mai mult timp posibil. Foloseste sosete doar din materiale naturale si schimba-le de doua ori pe zi. Daca este cald, foloseste cat mai des sandalele, desigur fara soseta.
Cum poti preveni ciuperca piciorului?
Majoritatea oamenilor sufera de ciuperca piciorului macar o data in viata. Exista insa niste reguli de igiena care te pot ajuta sa previi micoza:
- Picioarele se spala zilnic
- Picioarele se sterg bine, in special intre degete, pana cand sunt perfect uscate
- Acasa, lasa copilul sa mearga descult
- Nu cumpara incaltaminte stramta si sintetica in care transpira piciorul
- La piscina ai grija ca micutul sa poarte mereu slapi sau sandale
- Foloseste sosete din materiale 100% naturale, bumbacul e cea mai buna alegere
- Sosetele se schimba macar o data pe zi
- Prosoapele se folosesc individual
Tu te-ai confruntat cu problema micozei piciorului la micutul tau? Cum ati rezolvat-o?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.