Vara, tentatia balacelii in piscina impreuna cu copiii este mare. Si tu si el va puteti racori in apa, iar inotul are o multime de avantaje fiind benefic pentru organism, indiferent de varsta. Copiii dar in special bebelusii sunt delicati, asadar este bine sa iei masuri de protectie suplimentare in ceea ce ii priveste.
Iata ce trebuie sa ai in vedere atunci cand mergi cu bebemmic sau copii mai mari la piscina pentru a nu va intorce cu amintiri mai putin placute.
La ce riscuri imi expun copilul cand merg la piscina?
Probabil primul risc care iti vine in minte este cel legat de inec, un pericol major, insa, din apa piscinelor copiii pot „culege” si o serie de bacterii, virusuri, ciuperci care pot produce infectii grave ale pielii, ochilor, urechilor sau a tubului digestiv.
Riscul de inec la bebelusi si copii mici este foarte mare si din acest motiv trebuie sa fii permanent cu ochii pe cel mic. Copiii nu trebuie lasati nesupravegheati pe marginea bazinului deoarece, din graba sau neatentie, pot aluneca pe podeaua uda si pot cadea in apa.
Nici in apa copiii nu trebuie lasati singuri, chiar daca poarta colacel sau vesta sau mansete speciale pentru inot. Cu exceptia unui anumit tip de vesta de salvare omologat, celelalte accesorii sunt concepute mai degraba pentru distractie. Din motive de siguranta, stai mereu langa cel mic cand este in apa.
Chiar si cand copilul este mai mare si stie sa inoate nu trebuie lasat nesupravegheat deoarece se poate intampla sa i se puna un carcel sau sa se loveasca de un obiect dur. De asemenea nu este o idee buna sa intre in apa imediat dupa ce a mancat.
Riscul de hipotermie
Mai ales in ceea ce ii priveste pe bebelusi, care au suprafata corporala mare raportata la greutatea lor, piscinele ridica riscul de hipotermie. Pentru inceput poate fi o idee buna sa alegi o piscina cu apa incalzita si sa limitezi timpul petrecut de copil in apa. Se considera ca apa are o temperatura potrivita inclusiv pentru bebelusi, daca tu, cand intri in apa, nu simti deloc acel mic disconfort dat de contactul cu lichidul rece.
Efectele negative ale clorului din apa piscinelor
Adaugarea de clor in apa din piscine este cea mai comuna, comoda si ieftina metoda de a asigura un anumit status sanitar al apei. Clorul omoara o parte dintre microbi sau fungi, impiedica dezvoltarea algelor si contribuie la oxigenarea apei. Insa clorul se absoarbe partial prin piele, de aceea este preferabil ca cel mic sa nu petreaca o zi intreaga in piscina.
In plus, clorul este iritant pentru ochi si pentru caile respiratorii. In unele cazuri, mai ales cand e vorba de piscine acoperite, in aer se poate forma un gaz denumit clorura de azot, care pare sa declanseze crize de astm. Asadar, daca aveti posibilitatea de a alege, preferati piscinele descoperite.
Pentru a minimiza efectele negative ale clorului este indicat sa faceti impreuna dus imediat inainte de a intra in apa si imediat dupa ce ati iesit.
Dusul facut inainte de a intra in apa va elimina diversele reziduuri de pe piele (transpiratie, deodorant, creme, farduri etc) minimizand riscul de formare a unor compusi chimici noi si eventual nocivi, in contact cu clorul. Dusul facut la iesirea din piscina elimina de pe piele resturile de clor si eventualele microorganisme din apa.
Intoxicatia cu apa. Copiii mici pot fi tentati sa bea apa din piscina. Inghitirea in cantitate mare a acestei ape poate avea consecinte nefaste pentru sanatate. Substantele folosite pentru dezinfectia apei pot provoca varsaturi, diaree, dureri de cap, febra.
Ce infectii poate contacta copilul din apa piscinelor?
Unul dintre cele mai cunoscute si comune riscuri ale inotului in piscina este reprezentat de contactarea unor microorganisme patogene.
Multe microorganisme au devenit destul de rezistente la clor asa ca nici in piscinele foarte bine ingrijite riscul nu este exclus 100%. Cu atat mai mult cu cat piscina nu este corect intretinuta, va puteti alege cu diverse boli de piele, micoze, otite, conjunctivite, boli respiratorii si chiar neurologice.
Cea mai frecventa infectie a pielii contactata din piscina este dermatita pitiarizis, o micoza a pielii produsa de o ciuperca care se poate dezvolta in piscina. Simptomele includ aparitia pe piele a unor pete mici de culoare cafeniu inchis. Acesta micoza poate fi luata si de pe un sezlong pe care a stat anterior o persoana purtatoare.
Conjuctivita luata de la piscina se manisfesta prin roseata, inflamarea pleoapelor, dureri ale ochilor, febra.
Otitele si dermatitele sunt si ele boli relativ frecvente care pot fi contactate in apa. De aceea este bine sa alegi cu grija piscina in care bagi bebelusul sau copilul mic. Otita de piscina se manifesta prin durere, senzatie de ureche infundata si mancarime.
A alta neplacere frecventa este diareea, comuna mai ales la copii, care sunt tentati sa inghita apa din piscina. Din apa piscinelor exista si riscul contactarii unei infectii cu giardia.
Cele mai indicate mai ales cand mergem la piscina insotiti de copii sunt cele cu flitre de ozon. Pentru a elimina riscul contactarii unei infectii se recomanda clatirea cu apa curata dupa ce ati iesit din piscina.
In cazul piscinelor descoperite, nu trebuie sa pierzi din vedere faptul ca expunerea la soare trebuie facuta doar intre orele indicate, pielea copilului trebuie protejata cu crema cu factor de protectie, iar cel mic trebuie sa poarte mereu o palariuta care sa il protejeze de razele soarelui si de pericolul insolatiei.
Iti dorim o vacanta minunata, cu multa distractie si fara probleme!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.