Internetul abundă de rețete care se recomandă a fi pentru copii. Unele mai nepotrivite decât altele din cauza ingredientelor care pot provoca indigestii urâte, dar și neplăceri mai mari, atunci când stomăcelele pentru care sunt destinate sunt, încă, imature.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă diversificarea alimentației unui sugar, adică introducerea alimentelor semisolide și a celor solide, abia după vârsta de 6 luni. Până la această vârstă, anumite alimente sunt indigeste și pot provoca alergii alimentare ce vor fi duse în spate o viață întreagă!
Spre exemplu cerealele cu gluten, printre care se numără și grâul de la care toți avem în casă făina cea-de-toate-zilele, se recomandă a fi introdus cu prudenta. Glutenul este vinovat de boala celiacă, caracterizată printr-o intoleranță la tot ce conține gluten (proteină din grâu, secară și orz). Manifestările pot fi asimptomatice sau pot fi confundate cu anemia. În lipsa unui diagnostic corect și a excluderii totale a glutenului din alimentație, pot apărea complicații precum malnutriție severă (care implică întârzieri în dezvoltare la copii), osteoporoză, infertilitate, chiar unele tipuri de cancer.
Recomandările specialiștilor în nutriție sunt clare: până la vârsta de 18 luni nu ai de ce să te complici oferindu-i celui mic mâncare mult prea preparată. Piureurile din legume și fructe, fără adaosuri, sunt ideale până la vârsta de 1 an, când alimentul principal ar trebui să fie încă laptele matern sau cel special pentru bebeluși. După această vârstă, poți adăuga lactatele cu care a fost deja diversificat – lăpticul lui, brânza calcică, iaurtul și, treptat, untul și smântâna.
Făina din ciulama nu e potrivită copiilor
Conform nutriționiștilor nu e nici pentru adulți, dar depășim tema pentru acest articol. Gospodinele din România folosesc, cu predilecție, făina de grâu pentru îngroșarea sosurilor albe în bucătărie. A doua variantă, mai nou apărută în obișnuințele gospodinelor, este cea în care făina de grâu este înlocuită cu amidonul de porumb. Unele mămici sunt de părere că făina amestecată cu apă și adăugată în sosul aflat la fiert schimbă gustul mâncării și o face… cam indigestă. Poate pentru că din cauză că, în mod normal, făina se dizolvă prima dată în grăsime (unt sau ulei) și abia apoi se adaugă în sosul care fierbe.
Nutriționistul spune că amidonul este mai sănătos decât făina, dar nu recomandă niciuna dintre variantele expuse mai sus. Amândouă predispun la îngrășare. În plus, amidonul rece devine gelatinos, iar reîncălzit își pierde din proprietăți. Mai există varianta de a adăuga cartofi rași sau fierți și zdrobiți cu furculița. Cea mai sănătoasă variantă pentru îngroșarea sosurilor este cea a reducției, adică fierberea acestuia pentru scăderea volumului și aducere la consistența dorită.
Cum se face corect ciulamaua de pui pentru copii – Reteta sanatoasa
În primul rând, ca să faci o ciulama de pui pentru copii, reteta tradițională, dar și potrivită celui mic, ar trebui să i-o pregătești când pofticiosul are deja 1 an și jumătate împliniți! Există și alte reguli care țin de modul de preparare. Iată despre ce este vorba:
- ciulamaua se prepară din carne de pui cu os și piele (care se înlătură, în cazul copiilor), nu doar din piept de pui;
- carnea de pui se fierbe alături de legume (morcovi, pătrunjel, păstârnac, țelină rădăcină și ceapă), exact ca într-o supă limpede;
- în rețeta tradițională, în sos, se adaugă unt gras; în rețeta pentru copii vom pune ulei de măsline extravirgin.
INGREDIENTE ciulama de pui reteta sanatoasa
– 6 pulpe inferioare de pui (cu os și piele)
– 1 morcov
– 1 pătrunjel
– 1 păstârnac
– țelină rădăcină
– 1 ceapă mică
PENTRU SOS:
– 1 ceapă mică
– 2 căței de usturoi
– 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
– 1 ceșcuță cu laptele copilului (1 an)/ 1 lingură cu smântână (18 luni)
MOD DE PREPARARE ciulama de pui:
Pune la fiert pulpele de pui și spumează de câte ori e nevoie.
Adaugă zarzavatul curățat și tăiat în bucăți mari și lasă supa să mai dea într-un clocot.
Scoate pulpele și zarzavatul din supă, lasă-l la răcit și la scurs. Apoi îndepărtează pieile și cartilajele. Păstrează pulpele în supa caldă, ca să nu oxideze.
Ia o cratiță, încinge uleiul și pune la înmuiat ceapa și usturoiul tăiate fin.
Când acestea s-au înmuiat, adaugă 1 cană (200 ml) din supa făcută mai devreme. Lasă să fiarbă până scade.
Când ajunge la consistența dorită, adaugă lapte sau smântână, în funcție de vârsta copilului, și mai lasă să fiarbă 5 minute.
Adaugă pulpele în acest sos și amestecă ușor, ca să se îmbrace bine cu sosul.
Servește cald, cu cărnița tăiată în bucățele mai mici și fără os, cu frunze de pătrunjel proaspăt presărat deasupra, eventual cu puțină mămăliguță, o garnitură tradițională lângă ciulama.
Citește și despre:
Ciupercile la bebelusi | Cum si cand se introduc in alimentatie
Ciuperci cu marar si orez basmati
Supa crema de ciuperci pentru copii
Bebe NU papă legume și fructe! Câteva idei de rețete… altfel
20 feluri de mâncare pentru copii | Ghid culinar de vară
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.