A avea cercei este un “must-have” la fetite inca de cand sunt in scutec. Multi parinti nici nu se intreaba de ce pun de fapt cercei fetitelor inca de cand se nasc, care este rolul lor, care ar fi argumentele pro sau cele impotriva. Incercam sa decidem in functie de mai multe informatii si nu doar dupa “ce spune traditia”.
A pune cercei fetitelor inca din maternitate a fost si este in continuare o practica des intalnita in tara noastra, precum si in alte tari precum Spania sau Mexic. In cultura vestica in general acest obicei nu este intalnit, dimpotriva, sunt tari care exclud si interzic total aceasta practica sau doar de cand copilul are minimum 5 ani.
Practica de a pune cercei la fetite este atat de incetatenita incat multe mame nici nu se mai intreaba de ce pun de fapt cercei fetitelor inca de cand se nasc, care este rolul lor, care ar fi argumentele pro sau cele impotriva.
Tot mai multi parinti renunta la a face gauri in urechi fetitelor de mici si le lasa lor optiunea, pentru mai tarziu. Sa vedem de ce obiceiul de a pune cercei fetitelor este unul controversat si daca ar trebui sa-l acceptam sau sa-l respingem.
CITEȘTE ȘI: Săptămânile minune și salturile mentale care îi ajută pe bebeluși să-și dezvolte simturile și să descopere lumea
Argumente pro cercei la fete inca din maternitate:
Majoritatea dintre noi avem gauri in urechi inca din primele zile de viata, am crescut cu ideea ca asa este normal si chiar ideal de aceea avem tendinta sa continuam aceasta traditie. Sa vedem argumentele celor care sustin practica de a gauri urechile fetitelor cat mai repede:
- Se spune ca fiind atat de mici nu simt durerea si in plus chiar daca simt ceva vor uita foarte repede.
- Fiind nou-nascut nu realizeaza ce li se intampla si deci nu raman cu trauma.
- Se scapa de stresul de a le pune cercei ulterior, cand fiind mai mari s-ar misca, ar iesi gaurile inegale, ar plange mai mult, s-ar speria de zgomotul facut de pistolul care face gauri, pe cand in maternitate gaurile se fac cu acul.
- Inainte de o luna cartilajul urechii este mai moale si se fac gauri mai usor si nedureros.
- Este un semn distinctiv pentru a recunoaste fetitele de baietei, dat fiind ca bebelusii sunt destul de asemanatori indiferent de sex.
Argumente contra cercei la fetite inca din maternitate:
- Daca sunt mici nu inseamna ca nu simt durerea!
- Este o interventie care atenteaza la autonomia corpului si nu ar trebui sa se faca fara acordul “proprietarului” corpului.
- Sistemul imunitar al copilului nu este inca deloc intarit in primele zile de la nastere ceea ce predispune la risc crescut de infectie.
- Cerceii sunt corpuri straine care pot provoca atat un raspuns de lupta al sistemului imunitar, cat si infectii sau alergii de contact, indiferent de natura materialului din care sunt facuti.
- Bebelusii sunt frumosi fara “accesorii”, nu au nevoie de bijuterii, care ar trebui sa fie o marca a feminitatii abia mai tarziu si din proprie alegere.
- Cerceii se pot agata in hainute, perdele, jucarii si se pot produce accidente.
- Bebelusii se pot trage de cercei pana la a-si rupe lobul urechii.
- Un cercel cazut prezinta un pericol major de sufocare, oricat de sigure ni s-ar parea incuietorile lor nici o bijuterie de acest gen nu e 100% sigura!
- Desi nu in acelasi grad, gaurirea urechilor poate fi considerate o practica “multiculturala” la fel de respingatoare ca tatuajele, circumcizia feminina, piercingul in alte zone, “impodobirea” gatului nou-nascutelor cu inele de metal.
- Avand bijuterii asupra lor copiii pot devein tinta infractorilor.
Argumente pro cercei la fetite de la cateva luni – 1 an:
- De la aceasta varsta imunitatea copiilor este mai mare deci riscul infectiilor mai scazut.
- Punerea cerceilor la aceasta varsta se face cu pistolul, procedeu mult mai rapid si relative nedureros.
- Urechile sunt mai “formate” deci nu se risca schimbarea pozitiei gaurilor cum se poate intampla cu cele facute inca de la nastere.
Argumente contra cercei la fetite de la cateva luni – 1 an:
- Copilul este prea mic sa inteleaga ce se intampla si prea mare sa stea nemiscat deci gaurile risca sa iasa inegale, pozitionate gresit.
- Durerea copilului este mai mare.
- Copilul experimenteaza deja teama, riscam sa il infricosam in numele unui “ideal estetic” absurd.
- Cele mai multe infectii se produc atunci cand gaurile sunt facute cu pistol.
- E corpul ei si ar trebui sa decida singura daca vrea sa se expuna unor tehnici “de infrumusetare” ceea ce la varsta frageda nu e cazul.
Argumente impotriva cerceilor in general la fetite pentru lasarea deciziei la indemana copilului:
In linii mari ar fi tot argumentele anterioare dublate de constientizarea ca este un act absolut ne-necesar, impus doar de “traditie”, un obicei care nu aduce beneficii nici sanatatii copilului nici aspectului fizic.
Este absurd sa diferentiem bebelusii dupa ceva exterior cand trasaturile lor spun destule despre sexul lor si cata vreme sexul oricum nu are importanta la bebelusi.
CITEȘTE ȘI: La 1 an explorarea este modul natural de învăţare al copilului și dovadă clară a dezvoltării cognitive
Chiar este vital pentru orgoliul nostru sa nu ne fie confundata fetita cu un baietel?
Si pentru a preintampina confuziile chiar e necesara o asemenea manevra care implica atatea riscuri?
Interventiile care presupun beneficii pentru copil, cum ar fi anumite tratamente, proceduri sau investigatii medicale sunt justificate si fara acordul lor, pe care desigur nu sunt capabili sa si-l dea ca bebelusi, ba chiar sunt recomandate, nu doar justificate. Dar cand e vorba de o interventie care poate produce rau sau prezinta potentiale pericole si nu are decat scopul de a ne satisface vanitatea sau de a “impaca” o traditie, poate ca ar fi bine sa ne gandim mai mult inainte sa o facem.
Este poate mai bine sa le oferim lor darul acestei alegeri, atunci cand vor dori cu adevarat.
Citește și despre: Alege încălțămintea potrivită pentru copii după acest scurt ghid foarte practic
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.