In sezonul rece toti suntem mai predispusi virozelor respiratorii sau, popular, racelilor. Exista peste 400 de virusi care pot afecta aparatul respirator. Bebelusii si copiii mici trebuie feriti cat mai mult posibil de adulti sau alti copii bolnavi, deoarece pot dezvolta destul de usor o forma puternica de boala din cauza imaturitatii sistemului imunitar.
Cei mici pot avea si pana la 10 viroze respiratorii pe an in primii doi ani de viata.
Cum se transmite raceala?
Infectiile virale (racelile) devin contagioase in special in primele 2-3 zile. Virusii se transmit prin contactul direct cu o persoana infectata, care stranuta sau atinge obiecte cu care persoanele sanatoase vor intra apoi in contact. Virusii sunt foarte rezistenti. Prin stranut sau tuse se elibereaza in mediul inconjurator virusi care pot trai 5 minute pe piele, 15 minute pe servetele si pana la 2 zile pe suprafete tari.
Odata ajunsi in nas sau in gura, de cele mai multe ori datorita mainilor nespalate, virusii se inmultesc rapid astfel ca in 8-12 ore apar primele simptome de boala precum: secretii, nas infundat, febra, dureri in gat (bebe refuza sa manace), de cap sau musculare. De multe ori nou-nascutii si copiii mici elimina prin stranut mucozitati care nu reprezinta simptome de raceala.
Raceala se trateaza simptomatic, doar cu antipiretice si antiinflamoatoare, si nu cu antibiotice.
Doar in cazul in care se suspecteaza o infectie bacteriana si in urma unei analize de laborator ar trebui sa luam antibiotic si sa ducem tratamentul pana la capat, deoarece tratamentul incorect are ca efect cronicizarea inflamatiei si cresterea rezistentei bacteriilor.
Este important sa retii ca antibioticele nu vindeca raceala, ba chiar dimpotriva o pot agrava, scazand imunitatea organismului. Riscul de alergie medicamentoasa creste si pot aparea afectiuni in zona gastrica.
In cazul infectiilor bacteriene febra creste din ce in ce mai mult, iar dupa 2-3 zile de la aparitia simptomelor starea de sanatate pare ca se agraveaza.
Virozele respiratorii care necesita doar tratament simptomatic se prezinta cu febra moderata pana in 38,5 g C, nasul este infundat si e posibil sa apara dureri in gat. In general virozele se vindeca de la sine dupa 3-7 zile de la debutul primelor simptome.
Complicatia cea mai obisnuita a racelii o reprezinta infectia urechii. Respiratia suieratoare este de asemenea o complicatie a virozelor care poate indica o componenta obstructiva in interiorul plamanului. Aceasta este o urgenta pediatrica fiind necesar de cele mai multe ori sa se adminitreze tratament in spital prin conectarea copilului la oxigen.
Stiai ca nu frigul este cauza racelii? Diferentele de temperatura slabesc organismul si ca o consecinta mucoasa respiratorie nu va mai apara atat de eficient impotriva agentilor patogeni. De aceea este important sa-l imbraci pe cel mic adecvat, nici prea gros, nici prea subtire, sa nu-l infofolesti, sa-i pui caciula doar sub 15 g Celsius sau sa nu-l tii imbracat ca afara si cu caciula in cap in incaperi calduroase.
De cele mai multe ori virozele respiratorii sunt produse de rhinovirusuri. Dintre toate virozele cea mai periculoasa este cea produsa de virusul gripal care circula in tara noastra, precum in toata Europa, in lunile ianuarie si sfarsitul lunii martie. Gripa este destul de usor de recunoscut fata de celelate viroze debutand brusc, cu febra mare, dureri articulare severe, musculare si de cap.
Raceala la bebelusi – Ce este bine sa ai in casa ?
Termometrul, aspiratorul nazal, apa de mare sau serul fiziologic iti pot fi de mare ajutor cand bebelusul arata primele semne de boala. Chiar daca ai prin casa antipiretice sau antiinflamatoare nu le folosi daca nu ai prescrisa doza corecta pentru varsta si greutatea copilului direct de la medic. Un umidificator cu vapori poate ajuta la subtierea mucozitatilor.
Raceala la bebelusi – Ce sa faci la primele semne de boala?
Daca vorbim de un nou-nascut nu ar trebui sa ignori primele semne de raceala. Suna pediatrul si mergi cu el la un consult cat mai repede. Cand sunt foarte mici este mai recomandat ca pediatrul sa vina acasa pentru a mai reduce riscul contactarii si a altor microbi din sala de asteptare.
Daca bebelusul are secretii apoase este foarte important sa-l ajuti sa le elimine cu aspiratorul nazal. Dupa ce au fost eliminate secretiile, se trateaza nasucul cu ser fiziologic si apa de mare. Nasucul curat il va ajuta pe bebe sa nu se complice infectia virala cu una bacteriana.
Imbraca-l mai leger decat de obicei daca simti ca este fierbinte pentru a-l ajuta sa elimine caldura in exces. Afla mai multe despre febra la bebelusi.
Hidratarea este importanta in orice boala asa ca mareste aportul de lichide dandu-i san mai des sau mai multe biberoane cu formula. Daca bebe a inceput deja diversificarea, poti sa suplimentezi cu compot, supa, ceai sau suc de fructe. Lichidele fluidifica secretiile nazale asigurand la un drenaj eficient.
Raceala la bebelusi – Apeleaza la personalul medical si daca:
- Tusea persista mai mult de o saptamana.
- Respiratia este dificila sau suieratoare.
- Copilul devine irascibil sau apatic.
- Pare sa aiba dureri la nivelul urechilor.
- Are febra mai mare de 38,3 g C.
Raceala la bebelusi – Care este diferenta dintre tusea seaca si cea productiva?
Tusea este mecanismul de aparare a aparatului respirator impotriva agentilor patogeni si substantelor cu care vin in contact caile respiratorii. Tusea se poate manifesta in mai multe moduri.
Tusea seaca, neproductiva poate indica inceputul unei stari inflamatorii a cailor respiratorii joase.
Tusea productiva sau infectioasa produce multe mucozitati si indica faptul ca starea inflamatorie scade in intensitate.
La copii mici exista riscul ca o raceala sa se transforme in laringita cu potential de sufocare. Tusea poate deveni atat de puternica, incat copilul poate prezenta dificultati respiratorii accentuate cu inspiratie dificila si zgomotoasa. Dificultatea de a respire poate deveni atat de grava incat poate duce la asfixierea copilului. Datorita evolutiei dramatice pe care o poate avea laringita necesita asistenta medicala de urgenta. O alta complicatie a racelii este otita medie sau inflamatia urechii. Doi din trei copii fac cel putin o inflamatie la ureche pana la varsta de 2 ani.
Cum tratam eficient raceala?
Spalarea mainilor este intotdeauna un obicei sanatos care ne fereste de multe infectii. In sezonul rece este recomandata sa ne spalam si mai frecvent pe maini pentru a reduce riscul de transmitere a agentilor patogeni. Cand nu aveti posibilitatea sa va spalati pe maini este bine sa aveti la indemana geluri dezinfectante.
Fereste-l pe cel mic de spatiile aglomerate: supermarketuri, spitale, locuri de joaca, in general spatii inchise fara prea multa lumina naturala.
Indiferent de vreme iesirile de 30 de minute calesc organismul.
Alimentatia joaca un rol important in rezistenta la boli. Crescand aportul de alimente bogate in vitamina D, A si C putem stimula in mod natural sistemul imunitar.
Vitamina C cel mai mare dusman al racelilor se gaseste din abundenta in citrice, kiwi, rosii, cartofi, patrunjel,banana, mere. Ultimele cercetari ale medicilor americani sustin ca vitamina D poate creste rezistenta organismului la raceli si gripa pe langa rolul important pe care il are in absorbtia calciului si mentinerea oaselor puternice. Include asadar in meniul copilului alimente bogate in vitamina A (legume rosii sau potocalii, lactate, ficat, ou) si vitamina D (unt, ficat, ou)
Un studiu britanic confirma faptul ca bauturile fierbinti ne ajuta sa amelioram simptomele racelii si gripei. In cazul adultilor un ceai de fructe de padure cu multa lamaie si miere de albine va pot ajuta sa stranutati mai putin. Si gatul nu mai doare apoi la fel de tare.
Raceala la bebelusi – Ce analize depisteaza virozele respiratorii?
Daca starea de sanatate s-a agravat foarte tare este indicat sa se mearga la medicul de familie sau la medicul specialist pentru analize mai amanuntite. Analizele care se fac in cazul virozelor respiratorii sunt: hemoleucograma, VSH-ul si proteina C reactiva care pot da mai multe informatii despre evolutia bolii.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Cand ar trebui sa chemi pediatrul ?
De ce plange bebelusul ?
Cum iti dai seama ca s-a deshidratat ?
Eruptia dintilor de lapte
Medicamente interzise copiilor
14 boli ce pot fi prevenite prin vaccinare
Cele mai intalnite 5 neplaceri in primul an de viata
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.