Dezvoltarea copilului este influentata de diversi factori, fiecare punandu-si amprenta intr-un anumit mod si anumita masura asupra viitorului adult. Acesti factori sunt numerosi, dar daca ar fi sa-i clasificam pe cei mai importanti ei ar fi: factorii genetici, modul de viata al mamei in perioada sarcinii, mediul inconjurator incepand cu familia, stilul de parenting practicat, temperamentul copilului.
Mediul familial este esential pentru dezvoltarea armonioasa a copilului
Familiei (in principal parintilor) ii revine rolul de a raspunde prompt nevoilor copilului, de a stabili o interactiune si o comunicare benefice copilului. Modul in care parintii inteleg sa-si asume rolul inca de la inceput are cea mai mare influenta asupra copilului, putand favoriza si accelera o dezvoltare fizica si mai ales psihica armonioasa sau dimpotriva, putand intarzia sau frana o buna dezvoltare, ceea ce s-ar putea solda in cele din urma cu formarea unui adult dezechilibrat, care va avea greutati in relationarea cu ceilalti si probleme de adaptare si integrare.
Un mediu familial plin de afectiune, armonie, protectie este indispensabil dezvoltarii copilului. Modul in care familia intelege sa-i ofere copilului repere de orientare, infomatii, reguli de conduita, valori se reflecta in stilul de parenting aplicat. „Parentingul” sau”parinteala” este inteleasa in diferite moduri, exista curente diverse in acest domeniu, tendinte moderne, traditionaliste, uneori contrare. Unii parinti se inspira din literatura de specialitate, altii merg pe instinct, altii pe modele preluate din familie, altii combina instinctul cu parerile specialistilor in educatie. Nu exista o reteta universala, un algoritm care aplicat pas cu pas sa duca la certitudinea unei dezvoltari perfecte a copilului.
Este evident ca exista comportamente care ar trebui in mod necesar evitate pentru binele copilului: stilul excesiv de autoritar, stilul delasator, neglijenta, umilirea, pedepsele corporale, violenta de orice fel si anumite principii care respecta dezvoltarea armonioasa a copilului: oferirea sentimentului de siguranta, iubire si apartenenta, respectul pentru copil ca individ cu nevoi si dorinte proprii, incurajarea independentei copilului, oferirea unui bun exemplu propriu.
Dintre toti factorii care actioneaza asupra dezvoltarii copilului acestia (mediul familial oferit si metodele de parenting) depind strict de noi, sunt responsabilitatea noastra, a parintilor, si trebuie sa ne asiguram ca facem tot ce ne sta in putinta in acest sens.
Citește și despre: Copiii, martori la violența domestică. De ce NU conștientizează părinții impactul atât de negativ asupra copiilor?
Temperamentul copilului nu poate fi shimbat, el este innascut
Temperamentul reprezinta latura dinamico-energetica a personalitatii si este in totalitate dobandit. Nu exista temperament bun sau rau sau temperamente pure, fiecare persoana avand trasaturi din tipurile principale de temperament: coleric, sangvinic, flegmatic, melancolic, rareori se intalneste un temperament in stare pura. Este educabil (poate fi influentat prin mijloace educationale). Trasaturile de temperament pot fi compensate prin dezvoltarea la nivelul caracterului a unor însuşiri care sa suplinească.
Temperamentul diferit ii face uneori pe copii sa para ca se dezvolta in ritmuri diferite, unii avand un nivel de energie mult mai ridicat si implicandu-se in explorare mai devreme, altii fiind inclinati spre activitati statice, unii fiind genul care iau initiativa, altii fiind genul observator, unii fiind impulsivi, extrovertiti, altii timizi, introvertiti, unii fiind mai sociabili si mai devreme pregatiti pentru desprinderea de mama si intrarea in colectivitate, altii mai retrasi, mai putin sociabili, cu o adaptabilitate mai redusa.
Trebuie sa tinem cont si de temperamentul copilului si sa-i respectam manifestarile, fara frustrari ca un copil e «prea moale» sau «prea iute» si cu respectarea intereselor fiecaruia si ritmului propriu. Citește pe larg despre: Recunoaște temperamentul copilului tău. Coleric, sangvinic, flegmatic sau melancolic?
Dezvoltarea copilului – Cum actioneaza factorii genetici?
Factorii genetici actioneaza inca din perioada prenatala, unii dintre ei fiind din pacate cauza unor anomalii sau boli ale embrionului/fatului. Asupra lor nu putem avea influenta, de cele mai multe ori nefiind la curent cu zestrea genetica a inaintasilor nostri sau cu eventualele boli ereditare care s-ar putea mosteni la distanta de cateva generatii.
In acelasi timp, factorii genetici pe care ii observam in familie ne-ar putea face mai realisi in privinta asteptarilor pe care le avem in ceea ce priveste copilul: daca in neamul nostru inaltimea indivizilor se invarte undeva la 1.55-1.60, putin probabil ca baiatul nostru sa ajunga baschetbalist, iar daca in familie nu predomina inteligenta logico-matematica, poate ar fi bine sa nu ne imaginam cum peste ani copiii nostri vor fi olimpici la stiinte exacte. Cu alte cuvinte, constientizarea factorilor genetici ne pot da o idee asupra viitoarelor trasaturi psihice si fizice ale copiilor nostri, cu anumite marje de erori, desigur.
Ce influenta are asupra fatului modul de viata al mamei in timpul sarcinii?
Perioada intrauterina este o perioada foarte importanta in formarea viitorului individ, mama avand un rol pe care nu trebuie sa-l neglijeze in perioada sarcinii. Multe obiceiuri nesanatoase ale mamei se pot repercuta asupra fatului: consumul de alcool sau droguri, fumatul, alimentatia deficitara sau in exces, expunerea la substante cu potential teratogen (anumite medicamente, substante chimice, mediu toxic, radiatii), surmenarea, stresul. De asemenea, infectiile contactate in timpul sarcinii pot pune in pericol dezvoltarea sau chiar viata fatului. Un comportament sanatos al mamei in timpul sarcinii va creste sansele dezvoltarii armonioase a copilului.
Citește pe larg despre: Echilibrul emoțional în sarcină pentru un bebe sănătos și fericit
In ce mod isi pune amprenta mediul inconjurator asupra dezvoltarii copilului?
Sintagma „mediu inconjurator” acopera mai multe aspecte, prin ea se poate desemna atat mediul natural, geografic, cat si mediul socio-economic, sau cel mai important in primii ani de viata mediul familial.
Factorii geografici precum cei microclimatici (soare, aer, umiditate, presiune atmosferica) pot avea influenta asupra dezvoltarii fizice a copilului mai ales in primii ani de viata, studiile aratand ca exista o legatura intre inaltimea indivizilor, de exemplu, si mediul geografic (altitudine, expunere la soare). Mediul socio-economic in care se naste copilul isi poate pune si el amprenta asupra dezvoltarii copilului, factori negativi precum conditiile sanitare precare, alimentatia deficitara, locuintele improprii, stresul parintilor legat de situatia financiara proasta putand sa puna piedici in dezvoltarea copilului.
Citește pe larg și despre:
Vrei un copil sănătos emoțional? Iată TOT ce trebuie să faci!
Primul An al bebelușului – Primele 52 de săptămâni de viață
Viața secretă a creierului copilului – Cum te asiguri că ajuți la dezvoltarea lui?
Instinctul matern e un fel de pilot automat care te conduce singur. Ai încredere în el!
Avantajele copiilor ținuți în brațe
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.