Urmeaza sa nasti si esti programata la cezariana sau chiar daca esti pornita sa nasti natural vrei sa stii ce s-ar intampla in cazul unei cezariene de urgenta? Pentru ca stim ca vrei sa iei in calcul toate posibilitatile iata ce e bine sa stii in caz ca ajungi la cezariana.
Ca orice procedura invaziva operatia de cezariana nu e usor de suportat si poate fi o experienta dificila, mai ales daca nu a fost planificata ci a fost de urgenta, urmarea unei complicatii intervenite pe durata travaliului. Chiar si daca este cezariana programata tot te poti simti anxioasa si nepregatita pentru cele ce vor urma. Avand in vedere ca “informatia e putere” iti vom spune la ce sa te astepti. Iata ce vei afla pana la finalul acestui articol despre cezariana la nastere:
- Ce se intampla imediat dupa operatia de cezariana
- Medicamentele de calmare a durerii dupa operatia de cezariana
- Mancarea si bautura dupa operatia de cezariana
- Lohiile dupa cezariana
- Ingrijirea post-operatorie a plagii dupa cezariana
- Recuperarea dupa cezariana
- Revenirea emotionala dupa cezariana
Ce se intampla imediat dupa operatia de cezariana
Va trebui sa petreci ceva timp intr-o sala de terapie intensiva, unde vei fi monitorizata ca personalul medical sa se asigure ca totul este in regula. Se vor asigura ca semnele vitale s-au stabilizat, ca nu ai efecte adverse dupa medicatie, iti vor verifica tensiunea si temperatura precum si incizia si sangerarea vaginala. Vei primi fluide si medicamente de calmare a durerii prin perfuzie, vei ramane o perioada cu sonda, de obicei pana a doua zi. Chiar dupa rahianestezie sau epidurala nu vei putea sa iti simti partea inferioara a corpului cateva zeci de minute. Nu ezita sa ceri ajutor cu copilul, sa-ti fie pus la san, sa fii ajutata sa-l tii piele pe piele.
Daca ai avut anestezie generala s-ar putea sa simti greata la trezire. Reactiile la anestezic precum frisoanele, ameteala, greata, vor disparea pe masura ce medicamentele se elimina din organism. Daca simti dureri severe de cap si daca locul unde ti s-a facut injectia cu anestezic se umfla, adu-i imediat la cunostinta doctorului care va decide ce e de facut.
CITEȘTE ȘI: Anestezia la naștere în funcţie de tipul de naştere pentru care optezi
Medicamentele de calmare a durerii dupa operatia de cezariana
Majoritatea femeilor au nevoie de medicamente eficiente pentru reducerea durerii post-operatorii. In functie de organismul fiecareia si de toleranta la durere dar si de ceea ce s-a petrecut inainte de operatie sau in timpul ei, unele mame vor avea nevoie de calmante mai puternice si pe o perioada mai lunga, altele se vor recupera mai repede. Personalul medical va alege medicamentatia cea mai potrivita pentru tine: prin perfuzie, injectii, supozitoare. Daca te ingrijoreaza efectele medicamentelor asupra ta si a copilului, nu ezita sa ceri informatii medicale detaliate pe aceasta tema. CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Mancarea si bautura dupa operatia de cezariana
Destul de rapid dupa operatia de cezariana se poate incepe cu lichide, inclusiv supe clare, ceaiuri. Personalul medical este in masura sa te informeze in legatura cu eventualele restrictii si sa iti explice motivele. Spitalele au procedure diferite deci e bine sa te interesezi si chiar sa ceri acordul inainte sa te apuci sa mananci pe cont propriu dupa cezariana. In general daca ai avut rahianestezie sau epidurala ai liber la orice bautura ca apa, ceaiuri, sucuri de fructe dar vei fi sfatuita sa nu incepi cu solidele pana nu ai flatulatii semn ca intestinele reincep sa functioneze normal. In prima faza ar fi indicate o dieta usoara dar din momentul in care este reluat “traficul” intestinal poti sa mananci ce doresti.
Este bine sa consumi cat mai multe lichide, atat pentru a evita deshidratarea cat si pentru a evita constipatia. Daca observi ca vezica da semne ca nu functioneaza bine dupa operatie nu ezita sa iti anunti doctorul. Unele medicamente pot afecta functia vezicii urinare, de asemenea unele femei pot simti disconfort cauzat de sonda, care sa persiste chiar si dupa ce e indepartata. Este bine sa pui la curent personalul medical cu toate aceste lucruri pentru a se putea remedia. De asemenea daca observi ca ai ramas cu incontinenta apeleaza la sfatul specialistilor si intereseaza-te in legatura cu diferite modalitati de a intari muschii pelvieni si de a avea control asupra vezicii urinare. Nu doar femeile care nasc vaginal sunt predispuse la incontinenta!
CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Lohiile dupa cezariana
Moasele sau asistentele medicale iti vor verifica scurgerile de sange in primele zile dupa operatie pentru a vedea daca sunt in cantitati corespunzatoare si de culoare normala. Fluxul poate creste in timp ce alaptezi, caci alaptarea provoaca strangerea uterului ceea ce este foarte bine, ajutand la o revenire mai rapida. Scurgerile se vor diminua dupa o saptamana si culoarea lor va fi mai deschisa, rozalie. In general lohiile pot tine pana la 6 saptamani de la nastere, perioada considerata lauzie.
CITEȘTE ȘI: Lăuzia – 8 aspecte despre care nu îți spune nimeni
Ingrijirea post-operatorie a plagii dupa cezariana
La inceput plaga va fi acoperita de un pansament steril pentru a se reduce riscul infectiilor. A doua zi vei fi incurajata sa folosesti toaleta, sa faci dus, prin urmare ti se va scoate pansamentul. Trebuie sa faci toaletarea operatiei cu atentie, folosind doar apa nu si sapun sau dus gel si sa stergi prin usoara tamponare cu prosopul, nu prin frecare. Inainte sa parasesti spitalul ti se vor scoate firele sau e posibil sa fii rechemata pentru aceasta procedura la cateva zile dupa externare.
Vei fi instruita despre cum sa ingrijesti zona. Pentru a evita disconfortul ar fi bine sa continui sa porti o perioada hainele de gravida, care nu te strang, si sa folosesti lenjerie intima cu talie inalta. Plaga te va durea sau macar stanjeni cateva zile dupa operatie. Unele femei continua sa aiba dureri moderate in timpul anumitor activitati chiar si luni de zile dupa operatie, nu este ceva anormal. Dar daca esti ingrijorata, mai ales daca observi roseate in zona sau inflamare sau daca plaga prezinta scurgeri ia legatura cat mai repede cu doctorul. Citește și despre: Impactul puternic al depresiei materne asupra bebelușului. Cum contracarezi efectele negative
Recuperarea dupa cezariana
In general recuperarea dupa cezariana este mai dificila si mai de durata decat in cazul nasterii vaginale. Este important sa ai grija de tine in perioada lauziei, 6 saptamani post-partum, urmand sa iti reiei ulterior activitatile, usor usor. Nu este bine sa te suprasoliciti in perioada lauziei, odihna fiind foarte importanta pentru recuperare. Daca cezariana a fost neasteptata si sperai la o nastere naturala s-ar putea sa ai de-a face si cu un soc emotional, nu doar fizic. Da-ti timp sa te impaci cu ideea, cere ajutorul familiei, nu accepta vizite multe si obositoare daca nu te simti in stare. Vei avea timp de vizitatori mai tarziu, in primele saptamani e important doar sa iti tii copilul aproape.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Reluarea relatiilor sexuale dupa cezariana
Indiferent de tipul nasterii este important sa iti reiei viata sexuala doar atunci cand te simti pregatita. Unii medici recomanda sa astepti incetarea lohiilor pentru a evita infectiile, altii spun sa astepti 6 saptamani chiar daca lohiile s-au oprit inainte. Daca alaptezi te vei confrunta cu uscaciune vaginala prin urmare este posibil sa apelati la lubrefiant.
Revenirea emotionala dupa cezariana
Emotiile cu care te confrunti dupa cezariana depind: daca ai ales cezariana din start sau chiar daca nu a fost programata te-ai asteptat si la aceasta varianta, nu vei fi afectata emotional. Insa pentru cele care si-au facut planuri pentru nastere naturala si au fost convinse ca vor reusi, cezariana ar putea fi resimtita ca o trauma. Ajuta mult discutiile cu familia, cu prietenele, acceptarea ideii ca nu ai putut avea control asupra a tot ce s-a intamplat, probabil va trebui sa duci o lupta lunga cu tine insati pana la a te impaca cu ideea ca trebuit sa treci prin operatia de cezariana. Poti apela la ajutor specializat daca simti ca cezariana te-a afectat foarte tare, daca simti ca frustrarea ca ai ratat nasterea naturala te impiedica sa duci o viata normala, sa te bucuri cum trebuie de experienta de mama. Citește și despre: Baby blues se instalează la 3 – 4 zile după naștere, iar mamele îl descriu ca pe o tristețe inexplicabilă și un fel de nostalgie de neînțeles
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.