Mersul de-a busilea, taratul in stil comando sau deplasarea pe palme si in fund sunt doar cateva dintre modurile in care micutul tau de 36 de saptamani porneste sa descopere lumea care il inconjoara. Odata ce ajung sa stapaneasca o metoda de deplasare, bebelusii vor aprecia din plin mobilitatea dobandita si vor parcurge distante destul de mari intr-un timp relativ scurt. Iar daca nu merg de-a busilea, atunci se ridica in picioare si privesc lumea dintr-un nou unghi.
Dar saptamana 36 prevesteste un nou salt in dezvoltare, astfel ca lumea poate deveni uneori absolut coplesitoare. Eruptia dentara, noile abilitati motorii si progresul cognitiv adunate inseamna prea mult pentru bebelus. Te poti astepta la schimbari majore in urmatoarele saptamani, pe masura ce micutul se adapteaza la noile sale abilitati.
Alimentatia la 36 de saptamani intra intr-o noua etapa: cea a preferintelor culinare. Desigur, odata cu alimentele preferate incep si mofturile, extrem de frustrante mai ales daca pana de curand copilul accepta orice textura, culoare si gust. Exista multe cauze pentru aceste schimbari: solidele au devenit parte a rutinei zilnice si, cum nu mai sunt noi, nu mai sunt nici interesante. Gingiile dureroase nu il lasa pe bebelus sa molfaie alimentele pe care pana acum le primea. Cresterea isi diminueaza ritmul, prin urmare si apetitul scade. Mancatul le rapeste din timpul important pe care il acorda altor activitati. Laptele, fie el matern sau praf, ramane baza alimentatiei pana la minim 12 luni.
Modul in care se desfasoara mesele trebuie sa se orienteze dupa principiul parintele ofera, copilul alege. Sarcina ta este sa ii pui la dispozitie o oarecare varietate de alimente pe parcursul zilei, dar bebelusul alege ce si cat mananca. Un bebelus sanatos nu se infometeaza, daca ii oferi ocazia sa manance, fie lapte fie solide, el va manca ceea ce doreste atunci cand are nevoie. Iar tu incurajezi obiceiul sanatos de a manca doar atunci cand iti este foame.
ÎNCEARCĂ ȘI:
Meniu săptămânal pentru bebe de 9-12 luni. Sugestii și recomandări în programul de nutriție
Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
Dovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
Mazărea în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
Conopida în alimentația bebelușilor. 6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
Broccoli în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu broccoli pentru copii
Finger Food în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu alimente degețel pentru copii
10 idei de rețete cu o legumă delicioasă, simplu de pregătit – Cartoful dulce
Somnul este din nou fragmentat si s-ar putea sa iti fie mai greu sa il adormi pe bebe la loc dupa ce s-a trezit. Noptile sunt extrem de solicitante, in timp ce somnul de zi trece si el la o noua etapa, in care suptul, la san sau din biberon, nu mai e suficient ca sa induca somnul. Iar un micut cu burta plina si obosit, care nu poate adormi, e o combinatie tare neinspirata. Multi dintre copii reusesc sa adoarma in timp ce sunt miscati ritmic. Fie ca e vorba despre un sistem de purtare, de un carucior, un leagan sau un drum cu masina, ele te pot salva in momentele extrem de solicitante.
Zgomotul alb si orice alt ritual legat de somn ai instaurat trebuie sa iti insoteasca incercarile. Aminteste-ti si ca majoritatea copiilor trec de la 3 la 2 somnuri pe zi in aceasta perioada. Tranzitia la noul program poate fi solicitanta pentru amandoi. Daca eforturile tale de a-l adormi conform programului de pana atunci esueaza, cel mai bine e sa renunti si sa propui joaca. CITEȘTE ȘI: Regresia somnului din primul an de viață
Din punctul de vedere al dezvoltarii prin joc, cel mai bun lucru pe care il puteti face in aceasta perioada este sa petreceti cat mai mult timp pe podea. Copilul se antreneaza pentru a se ridica in picioare si a merge, iar aceste miscari continue pe care le face au ca scop exersarea musculaturii abdomenului, spatelui si picioarelor. Sistemul nervos se dezvolta constant, in propriul ritm. Nervii alcatuiesc un sistem de control al uneia dintre cele mai complexe activitati de pana acum. Iar pentru ca aceasta sa fie efectiv pusa in practica, muschii trebuie sa fie antrenati. CITEȘTE ȘI: Perioada primilor 3 ani de viață este vitală pentru dezvoltarea creierului copilului
Timpul petrecut in carucior, in scaunul de masa, leagan si asa mai departe, trebuie limitat cat mai drastic la activitatile specifice care se desfasoara in ele. Poate ca micutul se distreaza in diverse premergatoare sau centre de joaca ce il sustin ca sa stea in picioare, dar ele nu fac decat sa ii intarzie dezvoltarea naturala. Ofera-i jucarii care sa il stimuleze sa se miste: mingi si alte jucarii care se rostogolesc, jucarii pe care sa le impinga, tuneluri prin care sa se tarasca si asa mai departe.
Odata ce reuseste sa se ridice in picioare, apeleaza la ajutorul unei jucarii ce poate fi folosita ca antemergator. Desigur, nici macar acestea nu sunt obligatorii, copiii beneficiind la fel de bine de sustinerea mobilierului ca sa faca primii pasi. Ei vor fi initial efectuati in lateral, si abia apoi in fata. Si nu, nu trebuie sa faci nimic ca sa il stimulezi pe copil sa mearga, este o abilitate instinctiva perfect naturala.
Daca bebelusul pare sa bolboroseasca ziua intreaga, probabil ca te intrebi cand va reusi sa formuleze in sfarsit primele cuvinte. Oare trebuie sa il inveti sa vorbeasca, sau va invata singur? CITEȘTE ȘI: 75% dintre copiii care folosesc suzeta timp îndelungat prezintă o îngustare a maxilarului
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.