Bebelusii pot face cunoștință cu brânza de vaci destul de devreme chiar de la începutul diversificării. Brânza este un aliment foarte sănătos pentru aportul de vitamina D și calciu pe care îl oferă. Porția zilnică nu e mare, ei ar trebui să primească între un sfert și o treime de ceașcă de lactate pe zi.
Cele mai multe mămici au servita brânza de vaci în asociere cu banana și au avut succes. Altele o oferă copilului în celebra combinație cu mămăliga. Textura o poate face mai greu de acceptat decât alte lactate cremoase, dar găsind combinația potrivită pentru gusturile copilului tău, vei reuși.
Iată câteva idei de combinații pentru bebelusi cu branza de vaci:
- piure de fructe
- 1-2 biscuiți
- cereale sănătoase (mei, fulgi de ovăz, porumb, hrișca, quinoua, amaranth)
- paste
- budinca de orez
- budinca de macaroane
- papanași
- Budinca de orez cu brânză de vaci
- Piure de legume cu brânză de vaci
- Papanași fierți cu brânză de vaci
- Budinca de macaroane cu spanac și brânză de vaci
- Piure de măr copt cu brânză de vaci și cereale
- Biscuiți din brânză de vaci și busuioc
Budinca de orez cu brânză de vaci de la 10-12 luni
Ingrediente:
- 1 ceașcă de cafea cu orez alb cu bob rotund
- 1 ceașcă cu lapte cald
- 5 linguri suc de mere sau sirop de arțar/miere (numai dupa 1 an)
- 1 gălbenuș
- 2 linguri cu brânză de vaci
Mod de preparare:
Pune la fiert orezul, 1 ceașcă de orez în 2 cești de apă. În altă oală, încălzește laptele.
Când orezul este aproape fiert, adaugă laptele cald și continuă fierberea orezului în lapte, pentru câteva minute.
În orezul gata fiert adaugă sirop de arțar, miere sau orice suc de fructe făcut de tine în casă. Pentru copiii mai mari, poți pune coajă de lămâie rasă, praf de scorțișoară, un strop de vanilie.
Amestecă brânza de vaci cu gălbenușul. Dacă piticul are peste 1 an, folosește și albușul, pe care îl bați bine cu telul sau cu mixerul, până devine spumă.
Amestecă apoi orezul fiert și îndulcit după gust cu gălbenușul și cu albușul, pune într-un vas termorezistent după ce ai tapetat pereții vasului cu griș (albușul spumă se pune deasupra) și dă la cuptor, la foc potrivit. Budinca e gata când stratul de deasupra s-a făcut usor arămiu.
Lasă-l 10-15 minute să se răcorească, apoi servește cald.
Citește și despre:
Mămăliga în diversificarea bebelușilor: cum o fac, când i-o ofer, cu ce o combin?
3 Retete pentru copii cu alergie la proteina laptelui de vaca
3 Retete pentru copii pe baza de legume si branza
3 Retete in autodiversificare
Supa crema de dovlecel cu cereale pentru bebelusi de la 8-10 luni
Pasta tahini – Utilizari si beneficii pentru sanatate
Legume gratinate la cuptor pentru copii de la 10-12 luni
Tortilla bebelusului (dupa 1 an)
Trucuri de bun gust:
Poți folosi fructe uscate (merișoare, caise, stafide – în funcție de vârsta copilului), pe care le vei rehidrata în sirop de arțar. Dacă vrei să le adaugi în budincă, acestea se pun în albușul care se amestecă cu brânza de vaci.
Poți adulti poti servi budinca garnisită cu dulceață de casă sau cu câțiva picuri în plus de sirop de arțar.
Piure de legume cu brânză de vaci de la 8-10 luni
Ingrediente:
- 1 cartof dulce
- 1 ardei capia/gogoșar
- 2 linguri cu brânză de vaci
Mod de preparare:
Pune legumele la cuptor, la copt.
După ce s-au copt, scoate-le, lasă-le să se răcorească și curăță-le de coajă.
Apoi fă-le piure, amestecându-le pe toate.
Adaugă brânza de vaci și servește.
Papanași fierți cu brânză de vaci de la 10-12 luni
Ingrediente:
- 1 gălbenuș de ou
- 1 lingură de griș
- brânză de vaci
Mod preparare:
Pune la fiert un vas cu apă.
Amestecă apoi gălbenușul de ou cu grișul și cu brânza. Din amestecul obținut, modelează biluțe.
Când apa începe să fiarbă, se ia vasul de pe foc și introdu cu grijă biluțele.
Apoi pune vasul la loc pe foc și lasă să fiarbă vreo 10 minute.
Servește-i cu piure de fructe sau cu dulceață, în funcție de vârsta copilului.
Budinca de macaroane cu spanac și brânză de vaci de la 10-12 luni
Ingrediente:
- 50 g de macaroane
- 50 g de spanac congelat
- 120 g de brânză de vaci
- 1 linguriță de ulei
- 1 gălbenuș
Mod preparare:
Pune macaroanele la fiert, fără sare.
Într-o tigaie, pune uleiul, spanacul congelat și fierbe, adăugând puțină apă. Când e gata fiert spanacul, pune-l în blender și amestecă-l cu brânza de vaci.
Scurge pastele fierte, pune-le într-un vas termorezistent tapetat cu unt și griș, apoi pune deasupra amestecul de spanac și brânză de vaci.
Bate gălbenușul și împrăștie-l deasupra budincii, apoi dă la cuptor, la foc potrivit.
Piure de măr copt cu brânză de vaci și cereale de la 8-10 luni
Ingrediente:
- 1 ceașcă de fulgi de ovăz
- 2 linguri de brânză de vaci
- 1 măr mare, dulce
Mod preparare:
Înțeapă coaja mărului din loc în loc cu furculița, înfășoară-l în hârtie de copt și dă-l la cuptor.
Când e moale, semn că s-a copt, scoate miezul dulce și bun și amestecă-l cu brânza de vaci.
Apoi adaugă fulgii de ovăz și servește.
Biscuiți din brânză de vaci și busuioc de la 10 luni
Ingrediente:
- 450 g făină
- ½ linguriță cu sare
- 2 lingurițe praf de copt
- 90 g unt rece
- 250 g brânză de vaci
- 250 ml lapte
- 1 legătură de busuioc verde
Mod preparare:
Încinge cuptorul.
Cerne făina într-un castron, adaugă sarea și praful de copt și amestecă-le.
Adaugă untul și amestecă cu degetele, până obții un aluat de consistența unui pesmet cu granulație mai mare.
Stoarce bine brânza de vaci și adaug-o în acest aluat, precum și frunzele de busuioc mărunțite.
Fă o gaură în mijlocul aluatului și adaugă laptele. Amestecă cu o furculiță, până când obții consistența unui aluat.
Întinde-l într-o foaie groasă, pe masă, și taie-l în pătrate potrivite.
Așază-le apoi în tavă, la cuptor, pe hârtie de copt, până devin rumenii.
CITEȘTE ȘI: Bebe poate mânca aproape orice CARNE încă de la începutul diversificării!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.