Ce să faci când bebelușul tău mușcă sânul în timpul alăptării: strategii eficiente pentru dezvățarea acestui obicei. Mușcătură de bebe este… așa, un fel de-a spune, că numai de bebe nu e mușcătura asta! Doare zdravăn când bebelușul mușcă sânul în timpul alăptării. Cine a experimentat știe ce zic… Parcă ar mușca direct din creier!
Dar dacă vrei să continui alăptarea, va trebui să-l dezveți pe bebe să mai muște sânul. Uite cum să procedezi. Pentru multe mame, acest lucru înseamnă că s-a dat semnalul de înțărcare, că alăptarea nu-și mai găsește locul sau altfel spus, gata cu țiți, e băiat mare. Nimic mai fals!
Dacă e alăptat corect, n-ar trebui să-i simți dinții nici dacă îi are deja pe toți. Asta pentru că fizic e imposibil! Când suge, copilul nu poate să și muște în același timp, pentru că limba îi acoperă dinții/gingiile de jos. Unii copii nu mușcă niciodată, alții, dimpotrivă, tocmai pentru că au dinți, vor să simtă cum e să-i folosească. Cu puțină perseverență acest obicei poate fi dezvățat în câteva zile, o săptămână.
De ce mușcă bebe în timpul alăptării?
Bebelușii care mușcă sânul în timpul alăptării o fac, de fapt, nu exact în timp ce sug, ci în pauzele dintre episoadele de sugere efectivă. Când se întâmplă asta, e normal să căutăm motive și să încercăm să prevenim sau să dezvățăm copilul de acest comportament. Nu, nu să abandonăm alăptarea!
Iată 4 motive pentru care un bebeluș mușcă sânul în timpul alăptării:
1) Îi apar dinții.
Dinții stau să spargă gingiile și, din acest motiv, gingiile bebelușului sunt inflamate, tumefiate și, cu siguranță, dureroase. Dacă observi că bebelușul își duce pumnișorii la gură, că salivează mai mult decât de obicei, ar fi mai bine să-i calmezi gingiile dureroase înainte de a-l alăpta. O jucărie specială pentru calmarea gingiilor dureroase sau un cubuleț de lapte matern congelat i-ar face tare bine!
2) Se plictisește.
Distras de ceea ce se întâmplă în jurul lui, un bebeluș mai mare ar putea să muște sânul la sfârșitul sesiunii de alăptare, adică atunci când se plictisește și nu-i mai este foame. În joacă, desigur! Dacă știi că ai un astfel de copil, încearcă să-l alăptezi într-o altă cameră, liniștită, departe de orice zgomot i-ar putea atrage atenția, în momentul culcării, pentru a evita distragerea și stimularea. Dacă din diferite motive nu există un astfel de loc, pregătește-te să intervii când simți că s-a săturat, introducând ușor un deget în colțul gurii, între gingii și obligându-l să deschidă gura.
3) Vrea toată atenția ta.
Bebelușii mai mari tind să-și dorească o atenție deosebită și constantă din partea ta, mami, și pot mușca dacă nu primesc atâta atenție cât își doresc. Păstrează contactul vizual cu un astfel de copil, mângâie-l, vorbește-i cu voce joasă și fii atentă când dă semne că s-ar fi săturat. Astfel poți preveni mușcătura de la finalul sesiunii de alăptare.
4) Nu-i ajunge laptele.
Uneori, când oferta de lapte nu-i este suficientă, bebe mușcă pentru a mulge mai mult lapte din sân. Reluarea menstruației, o altă sarcină în timp ce alăptezi, tratamentele hormonale de control ale nașterii, unele medicamente, dar chiar și stresul, toate acestea pot influența negativ cantitatea de lapte pe care o ai de oferit bebelușului tău.
Evident, dacă bebelușul tăi crește în greutate, e clar că nu sunt probleme cu cantitatea de lapte pe care i-o poți oferi. Dacă ai întrebări legate de cantitatea de lapte pe care i-o oferi, ia legătura cu un consultant în lactație.
Citește și despre:
Înțepăturile de insecte la copii – Măsuri generale de protecție
3 Probleme de sănătate la copii vara care pot fi prevenite
Când copilul muscă: motive si cum îl dezveți
Mușcătura de purice la copii
Ce să faci dacă bebe mușcă sânul și nu-i dă drumul: mai întâi, introdu rapid degetul între gingiile copilului ca să poți scoate sânul fără să te rănești mai mult. Dacă asta nu funcționează, trage copilul spre tine, foarte aproape de sânul tău. Asta îl va face să respire mai greu din caza presiunii corp pe corp, și-l va forța să deschidă gurița. O altă variantă preferată de unele mămici este strângerea delicată a nărilor, preț de câteva secunde, cu scopul de a-l împiedica să respire, această acțiune obligându-l pe cel mic să deschidă gura și să elibereze astfel strânsoarea.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.