De regula, doctorul neonatolog care a asistat la nasterea bebelusului face unele recomandari privind baia zilnica a bebelusului. Mai mult decat atat, asistentele ti-au aratat unele manevre de a spala un nou-nascut. Insa, prima baita a bebelusului este un moment plin de emotie dar si de neliniste!
Important de retinut este faptul ca nu exista o singura modalitate corecta de a face baie bebelusului. Ai putea cauta unele filmulete cu prima baita a bebelusului pentru a mai diminua nelinistile care te cuprind. Pusa in fata faptului implinit s-ar putea sa-ti fie teama, sa te intrebi cum ar trebui tinut nou-nascutul, cum sa-l intorci, cum sa nu-i intre apa in ochi, si multe altele.
Prima baita a bebelusului – Va fi mai simplu decat credeai!
Trecand de primele emotii, te vei descurca perfect, ca si sum ai face asta de ani de zile! Baia va deveni in scurt timp un moment placut, asteptat atat de tine, cat si de bebelus. Este un prilej de distractie si relaxare. Dupa baie si o masa de lapte bebelusul va adormi imediat in cele mai multe cazuri.
Baia reprezinta, de asemenea, un prilej de a instala o anumita rutina zilnica pe care bebelusii o adora si ii face sa se simta in siguranta. Daca il vei obisnui pe bebe cu baia zilnica si intr-o seara sari peste ea, vei observa ca este nemultumit si usor iritabil.
Poti face baie bebelusului in orice moment al zilei, nu neaparat seara inainte de culcare. Important este sa stabilesti un interval orar si sa-l respecti in fiecare zi, acesta va da ritmicitate zilei. Avand in vedere ca baia induce un somn linistit, noi iti recomandam sa o faci seara. Prima baie completa a bebelusului va avea loc dupa caderea bontului ombilical. Pana atunci este recomandata baia partiala.
Emi ne-a povestit cu multa emotie cum a decurs prima baita a fetitei sale. La voi cum a fost?
Cum pregatesc baia bebelusului?
Cadita in care ii faci baie copilului trebuie dezinfectata inainte. Dupa fiecare baie obisnuieste-te sa o clatesti cu apa cat mai fierbinte. Se evita folosirea dezinfectantilor chiar cu cateva minute inainte de baie deoarece acestia emana vapori toxici datorita substantelor chimice foarte puternice si daunatoare continute. In primele luni poti aseza copilul in apa pe un scutec de finet curat. Il vei tine la orizontala, cu o mana sub gatul lui micut, pentru a-i sustine partea superioara a corpului.
Inainte de a dezbraca copilul pregatindu-l de baie, asigura-te ca ai la indemana tot ce iti trebuie: sapunul si samponul, prosopul pufos, intins pentru a-l infasa imediat pe bebe, hainutele curate si un scutec.
In camera in care imbaiezi copilul trebuie sa fie potrivit de cald, in jur de 23-25 de grade Celsius. De asemenea, apa trebuie sa aiba o temperatura adecvata, cea a corpului, maxim 37 de grade si trebuie doar sa acopere putin copilul.
Prea multa apa l-ar putea speria pe micutul tau. Incearca temperatura apei cu cotul sau cu un termometru special pentru baia bebelusului. Este important sa respecti acesta recomandare: temperatura apei nu trebuie sa depaseasca maxim 37 de grade, deoarece bebelusii avand pielea foarte subtire simt oricum o temperatura mult mai inalta. Multi bebelusi plang in timpul baitei tocmai din acest motiv ca apa este prea fierbinte pentru ei si se supraincalzesc la scurt timp de la contactul cu apa.
Este exclus sa-ti lasi copilul in cadita singur, chiar si pentru cateva clipe. Bebelusii se pot ineca intr-o apa doar de cativa centimetri.
Odata scos din apa, infasoara-l bine cu prosopul pe care l-ai pregatit si usuca-i toate cutele. Apa ramasa in cutele de la maini sau picioare poate fi o sursa de infectie, umezeala fiind prielnica multiplicarii bacteriilor. Fie ca ii faci masaj, il dai cu crema sau nu, imbraca-l cat mai repede. Hraneste-l la san sau cu biberonul, schimba-i scutecul daca este cazul. Probabil ca intre timp a si adormit. In timpul baitei nu uita sa fii vesela si zambitoare!
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Bebelusul luna de luna
Plansul bebelusului
Cum te descurci cu colicile bebelusului ?
Alimentatia mamei care alapteaza
Co-sleeping-ul intre legende si realitate
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.