Bacterii, ciuperci și microorganisme. Asta oferă nisipul plajelor, mai ales al celor supraaglomerate. Asta pentru că cei care strică biomul plajelor sunt chiar oamenii care o populează. Ne ferim de nisipul parcurilor de acasă care au locuri de joacă special amenajate pentru copii, iar motivul pentru care facem asta este pentru că e murdar, conține mucuri de țigară, excremente de câini și pisici sau multe altele. Dar care e diferența între acesta și nisipul plajelor de la Marea Neagră?
Multe plaje au nisipul la fel de murdar sau poate chiar mai murdar. Și cu toate acestea, în bagajul de vacanță luăm mereu cu noi lopățele și găletușe, ba chiar îi învățăm să construiască acele castele din nisip. An de an ni s-a întâmplat să ajungem în plin sezon la Marea Neagră și să descoperim neajunsurile celor care ar fi trebuit să asigure vacanțe sigure la malul mării: plaje pline de gunoaie, apă mării murdară fie de alge, fie de gunoaie.
Agențiile de protecția a mediului din SUA au realizat cercetări cu privire la calitatea nisipului plajelor de la ei, iar rezultatele sunt îngrijorătoare. Organizația Mondială a Sănătății a emis un document legat de calitatea și siguranța plajelor și a apei mărilor în trei mari țări europene. Nici acolo lucrurile nu stau bine. Cum ne-am putea imagina că la noi e altfel?
Ce boli stau ascunse în nisip
Bacterii, paraziți, ciuperci și virusuri au fost găsite în nisipul plajelor după ce organizații responsabile au efectuat cercetări. Bacteriile patogene, adică cele care produc îmbolnăviri, sunt generate de activitatea umană. E vorba despre gunoaiele lăsate de oameni pe plajă, de resturile lor menajere, precum și de amestecarea excrementelor provenite de la păsări, câini și oameni.
Dacă ar fi să traducem în boli aceste bacterii ar suna cam așa:
Escherichia coli este bacteria răspunzătoare de boli gastrointestinale severe, precum și de infecții urinare. Ea se găsește, în mod normal, în intestinul omului și al animalelor, dar ajunge pe plajă prin intermediul excrementelor de pescăruși. Simptomele infectării cu această bacterie sunt, fie diaree severă, febră, greață, vărsături, crampe, sânge în scaun (dacă s-a instalat și dezvoltat în tractul digestiv), fie durere la urinare, febră și frisoane, dureri abdominale (în cazul infecțiilor urinare). Una dintre cele mai frecvente cauze ale infectării cu această bacterie este cauzată de un obicei deloc sănătos, acela de a servi masa sau o simplă gustare pe plajă, fără o corectă igienizare a mâinilor. Nu doar pescărușii trebuie făcuți vinovați când vine vorba de infectarea plajelor.
Stafilococul auriu, care se regăsește de regulă la nivelul pielii și al mucoasei nazale la persoanele sănătoase și nu cauzează probleme serioase, ajunge pe nisipul plajelor în urma activității oamenilor. Bacteria este foarte contagioasă și se transmite cu ușurință, prin atingerea persoanei sau a obiectelor persoanei putătoare. Prin pielea, care funcționează ca o barieră, de regulă, atunci când e sănătoasă, și nu are leziuni, poate intra această bacterie care produce infecții foarte grave dacă ajunge în sistemul circulator, în cel osos, ori la plămâni, la inimă sau la articulații. Tratamentul este de lungă durată, se face cu antibiotic, însă unele infecții stafilococice nu răspund la antibioticele comune.
Astfel, acest stafilococ este vinovat pentru impedigo, abces cutanat si boala numită sindromul stafilococic al pielii opărite (atunci când infecția este localizată la nivel cutanat), precum și intoxicații alimentare, septicemie, sindromul de șoc toxic, artrita septică (când se localizează la nivelul altor țesuturi moi).
O varietate recent descoperită de stafilococ auriu, caracterizată prin rezistența sa la tratamentul cu antibiotice este MRSA (Methicilin-resistent Staphylococus aureus). Principalii factori de risc în infectarea cu acest stafilococ s-au dovedit a fi, până acum, internarea în spital sau locuirea pe perioade îndelungate în spitale. Mai nou, a fost depistată prezența acestui stafilococ în ape sărate și pe nisipul plajelor. Acest stafilococ poate cauza reacții cutanate severe și septicemii grave, însă 2% din poluția lumii este purtătoarea acestuia, conform Centrului de Control și Prevenire a Bolilor. Stafilococul nu produce infecție decât dacă pătrunde în organism printr-o leziune a pielii și chiar și atunci produce infecții minore la persoanele sănătoase și imunocompetente.
Ciupercile se pot contracta din orice mediu cald și umed, cum sunt dușurile comune, piscinele și plajele. Se pot lua de pe nisip, de pe prosoape folosite la comun, de pe saltele șezlongurilor, din apă, dar și de la animale. Simptomele infecției fungice depind de tipul de ciupercă ce le cauzează și de locul unde apar pe corp. Atenție, însă, de multe ori iritațiile provocate de acestea pe piele sunt confundate cu alte boli de piele, cum ar fi psoriazisul și eczema. Infecția cu ciupercă apare ca o iritație, pete roșii, solzoase, care te mănâncă.
O specie des întâlnită este Candida albicans, responsabilă de candidoze la nivelul mucoaselor. În mod normal, această ciupercă trăiește la suprafața corpului uman, însă, în anumite condiții se înmulțesc foarte mult, provocând apariția infecțiilor micotice (candidoze), în special în zonele umede (gură, vagin, axilă, unghii).
Toxocaroza este o infecție produsă de un parazit din genul Toxocara (de obicei, Toxocara canis), pe care o putem contracta din nisip care conține fecale de câine contaminat cu ouă embrionate. Cei mai expuși sunt copiii care se joacă în astfel de soluri contaminate și care duc totul la gură. Infectarea este, de regulă, asimptomatică, manifestările apar atunci când larvele sunt omorâte. Acest proces se manifestă în corpul-gazdă prin reacții alergice, tuse, greață, febră. Citește și despre: Pielea copiilor și iritațiile de vară: erupții, înroșiri, bășicuțe, mâncărimi
În cazul acesta, mai bine previi, decât să tratezi, nu crezi?
Nu e cazul să vă căutați alte destinații de vacanță, care să nu includă mare și nisip. Respectați niște reguli de igienă și vă veți putea bucura în continuare de soare și de mare. Oricât de mini ar fi copii, nu-i lăsați să stea direct pe nisip complet dezbrăcați. Asigurați-vă că mai ales în zona părților intime, nu iau contact direct cu nisipul.
Nu încuraja joacă copiilor mai mari în nisip. Alege alte jocuri potrivite pentru a fi jucate pe plajă cum ar fi cu fotbal, badminton, cu cărți de joc sau jocuri gen Piticot. Nu vă așezați niciodată direct pe nisip, folosiți mereu un prosop de plajă, pe care încercați să-l spălați după fiecare zi de plajă. Spălați zilnic costumele de baie, prosoapele și hainele folosite la plajă. Evitați consumul de mâncare sau chiar mici gustări care presupune mâncatul cu mâna goală, amânați-le pentru mai târziu. În locul biscuiților sau grisinelor care trebuie ținute în mânuță, recomandam sucurile proaspete de fructe și apa îmbuteliată. După fiecare zi de plajă, se recomandă să faceți duș cu apă caldă și săpun și să spălați și părul. Citește și despre: Beneficiile curei marine pentru copii | Sănătate prin aerosoli
Pentru o vacanta fara griji si evenimente neplacute consulta ce trebuie sa contina trusa medicala.
Citeste și sfaturile noastre pentru o vacanta reusita:
CUM PROTEJAM BEBELUSUL DE CALDURA VERII
EFECTELE CALDURII ASUPRA COPIILOR
CE SA NU FACI IN CAZ DE INSOLATIE
COPIII SI SOARELE