Vacanta cu cel mic poate fi plina de surprize insa tu poti fi pregatita pentru cele mai multe dintre ele. Afla cum!
Exista cateva ingrediente secrete ale unei vacante reusite impreuna cu cel mic. Se apropie concediul mult asteptat, la care ai visat un an intreg si pe care ti-l doresti, desigur, perfect. Concediul impreuna cu copilul poate fi plin de surprize dar exista cateva ingrediente secrete ale unei vacante reusite impreuna cu cel mic.
Iata cateva secrete pentru ca vacanta impreuna cu copiii sa fie una reusita!
Departe de casa, unii copii se simt ca pestele in apa, altii devin nervosi, agitati, irascibili si dificili. Nu mai spunem cate evenimente neasteptate si nedorite pot interfera cu vacanta voastra, ca ne temem ca nu iti vei mai lua concediu pana cand cel mic nu va ajunge la liceu! Dar vestea buna este ca poti maximiza sansele ca vacanta voastra sa fie una reusita, in care sa va simtiti bine cu totii!
Alege cu grija destinatia de vacanta!
Daca iti programezi sa mergi cu copilul de 3 ani la cabana de la Babele si sa petreci acolo o saptamana timp in care sa strabati toate traseele disponibile, probabil ca vei fi putin dezamagit. Copilul nu va poate insoti pe traseele care sunt destul de dificile, nu va gusta distractiile montaniarzilor adulti si e posibil sa se plictiseasca cumplit o saptamana intreaga. Mai mult decat atat, daca vremea se strica, va fi exasperat si va exaspera la randul sau pe toata lumea in sala de mese mare a cabanei, din prea multa plictiseala.
Exista insa destinatii, si la munte si la mare, care sunt absolut potrivite familiilor cu copii, indiferent de varsta acestora. Alege un hotel sau o pensiune cu gradina mare, cu loc de joaca pentru copii sau cu facilitati pentru cei mici. Orienteaza-te pentru o zona din care se pot face si drumetii usoare, de cateva ore, potrivite si unui prescolar, si in care sa aveti ce face si intr-o lunga zi ploioasa.
Citește și despre:
Cele mai curate plaje la Marea Neagra din Romania
Alergia solară la copii
Cand poate incepe bebelusul sa calatoreasca?
Cum sa alegi restaurante child-friendly?
Prima vacanță a bebelușului: cum ne organizăm, ce e important să bifezi
Bucura-te de zilele insorite intr-un mod sanatos
Fereste-ti bebelusul de pericolul insolatiei!
Ce pericole ascund piscinele pentru copii?
Fa-ti bagajul din timp si cu grija!
Si nu ne referim numai la hainele potrivite, cat mai degraba la cateva jocuri, joculete, activitati versatile si potrivite celui mic. Tine cont ca oricat de amuzant ar fi un joc, el este mai incitant si mai atractiv daca presupune colaborarea unui adult. Gandeste-te ca zilnic exista cateva ore pe care trebuie sa le umpli cu o activitate sau alta: orele caniculare de la amiaza in caz ca ai plecat la mare, cateva ore seara in caz ca sunteti la munte.
Trusa de medicamente si numarul medicului copilului
Este foarte probabil sa nu ai nevoie nici de una, nici de cealalta. Insa vei fi mult mai linistita stiind ca esti pregatita pentru orice. Nu sustinem automedicatia, dar daca cel mic are peste 1-2 ani, esti probabil pregatita sa faci fata unei probleme minore cum ar fi o febra aparuta din senin sau o burtica deranjata, fara sa fii obligata sa iti fugaresti partenerul sa caute farmacii deschise in miez de noapte!
Programeaza activitatile tinand cont in primul rand de varsta si nevoile copilului.
Pana pe la 4-5 ani, copiii pot deveni un cosmar ambulant daca sunt obositi sau flamanzi. Fii mereu pregatita pentru cele doua probleme stringente ale copilului. Daca ai planificat o excursie de o zi, ia in calcul si un scurt popas la pranz. Daca sunteti plecati intr-un tur al zonei, cu masina, programeaza in timpul amiezei un drum mai lung, pentru ca cel mic sa isi poata face siesta in masina. Impacheteaza mici gustari nutritive pentru cand copilul pare sa ramana fara energie.
Nu te astepta ca vacanta ta sa fie ca inainte de copil.
Aceasta este principala greseala pe care o fac parintii care ajung sa fie dezamagiti de felul in care si-au petrecut concediul. Ca tot restul vietii tale, si felul in care iti vei petrece vacantele s-a schimbat substantial de cand ai devenit parinte. Nu te amagi, chiar daca ai vreo bunica binevoitoare cu care sa il lasi pe cel mic 2-3 zile, tot nu va fi la fel, caci vei sta mai mereu cu gandul la el! Insa experienta altor parinti ne-a aratat ca o vacanta poate fi minunata chiar daca e ..altfel!
Tu ce sfaturi le-ai da mamelor care se pregatesc de vacanta?