Al doilea trimestru de sarcina este cel in care te simti cel mai bine: greturile au trecut, toata lumea priveste cu maxima simpatie burtica in crestere, care inca nu te incomodeaza. Al doilea trimestru de sarcina se mai numeste si trimestrul de aur. Acum simptomele neplacute din prima parte a sarcinii incep sa dispara treptat unul cate unul si tu simti ca ai mai multa energie si pofta de viata. Al II trimestru de sarcina dureaza de la saptamana 14 la saptamana 27, copilul este complet format si incepe sa creasca iar tu incepi sa simti o ameliorare a simptomelor neplacute din prima parte a sarcinii.
Trimestrul 2 de sarcina
Iata ca timpul a trecut pe nesimtite si ai intrat deja in cel de-al doilea trimestru de sarcina. Cel mai probabil ca acum a inceput deja sa se vada un inceput de burtica, sau se va vedea in curand. Avand in vedere acest lucru, este momentul sa acorzi atentie hainelor si incaltamintei pe care le vei purta in urmatoarele doua trimestre. Exista cateva trucuri pe care ar trebui sa le cunosti despre imbracaminte si incaltaminte, in asa fel incat sa te simti comod si sa iti mentii starea de sanatate.
Daca vrei sa te distrezi, a sosit momentul sa citesti cateva dintre cele ma raspandite mituri despre sarcina. N-o sa-ti vina sa crezi cate credinte populare exista pe tema asta, pe tema sexului copilului sau a culorii ochilor acestuia! Si daca tot veni vorba de culoarea ochilor, stii ca exista un calculator care iti poate prezice cu exactitate ce culoare vor avea ochii bebelusului? Il gasesti chiar aici, pe Clubul Bebelusilor!
Alimentatia in timpul sarcinii este un alt subiect care ar trebui sa te preocupe. Ce alimente sunt sanatoase si ar trebui incluse in dieta zilnica? Ce alimente ar trebui sa consumi de mai multe ori pe saptamana? Ce alimente trebuie evitate in perioada sarcinii, si de ce? Care este pestele cel mai sanatos pe care il poti consuma in sarcina? O alimentatie sanatoasa presupune si alegerea acelor alimente care sunt cel mai putin procesate sau aditivate. Aditivii alimentari se gasesc in alimente la care nici nu te gandeai, iar efectele lor pot fi majore.
Al doilea trimestru de sarcina este cel in care te simti cel mai bine: greturile au trecut, toata lumea priveste cu maxima simpatie burtica in crestere, care inca nu te incomodeaza. Este un moment perfect pentru calatorii, nu-i asa? Ce destinatii este in regula sa alegi? Marea este o optiune? Ai voie sa te expui la soare sau sa faci baie in mare? Poti folosi creme cu factor de protectie anti-UV? O drumetie pe munte este mai potrivita? Zborul cu avionul iti poate pune in pericol sarcina? In mare, o sarcina fara probleme la o gravida sanatoasa nu ridica nici un fel de restrictii in plus, comparativ cu un stil de viata sanatos. Insa poate ar fi prudent sa eviti calatorii in zone in care se recomanda efectuarea de vaccinuri suplimentare!
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Dar despre importanta unei danturi sanatoase in perioada sarcinii ti-a vorbit cineva? Ce parere ai despre vizita stomatolog in perioada sarcinii? multe femei o evita chiar daca au dureri, insa aceasta este o greseala! Stiai ca uneori, o simpla carie iti poate pune in pericol sarcina? Tratamentele stomatologice pot fi efectuate in perfecta siguranta in perioada sarcinii si a alaptarii, existant inclusiv anestezice perfect compatibile cu sarcina si alaptarea!
Se poate ca viitoarea bunica bine intentionata sa iti recomande sa iei un supliment de calciu. Este o idee buna, oare? Stiai ca in sarcina, calciul se administreaza cu prudenta? Excesul de calciu poate fi facut responsabil inclusiv pentru declansarea prematura a contractiilor.
Ai o durere de cap sau o nevralgie pornita de la o masea? Ai o raceala cumplita? Ai nasul infundat si nu te poti odihni, sau din contra, curge ca la robinet? Ai febra? Sau poate tusesti? Afla ce medicamente sunt permise in sarcina si care sunt medicamentele aparent inofensive care sunt absolut interzise. De exemplu, ibuprofenul si aspirina sunt interzise in ultimul trimestru de sarcina!
De asemenea, iti poate fi de ajutor sa afli cateva remedii naturale pentru raceala. Ai grija, nu toate infuziile de plante sunt inofensive! O lista completa a tratamentelor permise si a remediilor naturale care nu pun in nici un pericol bebelusul poti gasi la o cautare pe site.
Sporul ponderal in sarcina este normal, insa intre anumite limite. Afla care este greutatea ideala la care poti ajunge in timpul sarcinii, in functie de greutatea pe care o aveai cand ai ramas insarcinata. Cu cat este normal sa te ingrasi in fiecare luna? Medicii spun ca in sarcina ar trebui sa acumulezi in total intre 12 si 18 kg, daca ai pornit pe acest drum cu o greutate normala pentru inaltimea ta!
Dar bebelusul, cat de mare este acum? Poti afla de pe Clubul Bebelusului care este greutatea medie a fatului in fiecare luna de viata intrauterina. Creme antivergeturi, creme hidratante, masti, farduri si fond de ten, pasta de dinti, creme impotriva bataturilor si creme depilatoare, servetele umede, parfum, antiperspirant – sunt toate acestea sigure in sarcina? Ce trebuie sa eviti? Ce gama de produse cosmetice se recomanda sa alegi? Ca regula generala iti recomandam sa minimizezi numarul produselor cosmetice folosite mai ales in primul trimestru de sarcina si sa apelezi la produse din gamele dermatocosmetice disponibile in farmacii. E vremea pentru putin rasfat!
Despre beneficiile exercitiilor Kegel, incepute inca din aceasta perioada, vorbesc medici si moase din intreaga lume. Invata ce si cum trebuie facut si de ce sunt ele atat de importante. Cauta „exercitii kegel” in caseta „cauta in site” si vei gasi raspunsul. Doua dintre cele mai frecvente probleme in sarcina sunt candidoza vaginala si infectia urinara. Ambele apar la un mare procent de gravide, insa este important sa urmezi tratamentul complet pana la vindecare. Afla cum poti preveni candidoza si infectia de tract urinar si in ce consta un tratament eficient.
In sarcina se schimba atat de multe lucruri incat cu greu iti mai recunosti propriul corp. Care dintre ele sunt schimbari normale si care sunt cele care trebuie aduse la cunostinta medicului cat mai repede? Probabil ca te-ai simti mult mai linistita daca ai afla care sunt simptomele care constituie urgente in timpul unei sarcini. Orice sangerare vaginala poate reprezenta o urgenta, contractiile pot insemna un debut de travaliu prematur, retentia brusca de lichide poate fi de asemenea periculoasa.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.