Una dintre cele mai bine înrădăcinate convingeri este că băiețeii sunt mai duri și mai puternici decât fetițele. Ca urmare a acestui crez, societate îi presează pe băieți să învețe să își blocheze emoțiile de la vârste foarte mici. De multe ori li se spun lucruri ca: „Tu ești bărbat, nu ai voie să plângi” sau „Băieții nu se smiorcăie, ce ești tu, fetiță?”. Iar studiile demonstrează faptul că părinții își tratează fetițele și băieții în mod diferit încă din bebelușie: bebelușii băieți sunt manevrați într-un mod mai dur încă înainte de a împlini vârsta de 3 luni. Pedepsele fizice sunt mai frecvente în cazul băieților decât al fetițelor. Emoțiile atribuie bebelușilor fetițe fac parte din sfera fricii, în timp ce băieților li se atribuie furia.
Trebuie să avem mai multă grijă de băieții noștri
Băiețeii au nevoie de mai multă atenție, din punct de vedere emoțional, fiziologic, fizic și social. Trebuie să ne abținem de la a mai țipa la ei de parcă ar fi niște soldați în miniatură, trebuie să încetăm să îi mai bruscăm, să îi lovim, să le vorbim dur sau să fim răutăcioși față de ei! Convingerea că singurul mod de a crește niște bărbați adevărați este printr-o duritate excesivă la vârsta copilăriei este profund greșită. Acest comportament este, adeseori, sursa unei furii iraționale și a agresivității. Băieții au nevoie de aceeași disciplină plină de amabilitate și căldură ca și fetele.
De ce nu sunt băieții niște duri încă de la naștere?
Vulnerabilitatea masculină a fost studiată multă vreme. Studiile arată că fetițele se dezvoltă mai repede și mai bine decât băiețeii, încă din momentul concepției. Forța fizică este fundamental diferită de forța mentală sau afectivă și doar acestea din urmă au capacitatea de a influența abilitățile cognitive le copilului! Citește și despre: Cele mai bune 10 modalități prin care părinții ajută la dezvoltarea copiilor
Sensibilitatea înnăscută a băieților este confirmată din punct de vedere științific
Cu peste 25 de ani în urmă, Steve Biddulph semna primul său volum dedicat acestui subiect, intitulat Raising Boys (Crescând băieți). El a explorat fragilitatea care îi caracterizează pe băieți, în special pe cei mai mici de 5 ani. Din punct de vedere statistic, rata mortalității in utero este mai mare în rândul băieților decât al fetelor. Rata mortalității la naștere și în primele 12 luni de viață este mai mare printre băieți. Un studiu semnat de Alan Schore în 2017 sugerează că testosteronul masculin din perioada vieții intrauterine pare să încetinească creșterea și dezvoltarea creierului bebelușului băiat. Maturizarea mai târzie a creierului băieților îi face pe aceștia mai vulnerabili în fața stresului social și fizic.
Genetic vorbind, capacitatea băieților de a gestiona stresul este redusă
Primele 2000 de zile, de la concepție până la vârsta de 5 ani, sunt o fereastră extrem de importantă pentru dezvoltarea oricărui copil. În cazul băieților, natural mai fragili atunci când vine vorba despre atașament, acest interval de timp este chiar mai important.
Apartenența este foarte importantă pentru copiii de vârste mici. Bebelușii și preșcolarii au nevoie de adulți în care să aibă încredere că îi vor îngriji. Acești oameni îi vor ghida și îi vor învăța tot ceea ce trebuie să știe pentru a se putea descurca mai târziu în viață, ca adulți independenți.
Atașamentul primar are o importanță esențială pentru copii; în mod ideal există un cerc de adulți care oferă sprijin și îndrumare. Copilul caută permanent proximitatea acestora, iar relația de atașament care se formează este la fel de importantă pentru dezvoltarea copilului ca și mâncarea sau somnul. Atașamentul format în acești primi ani de viață este cea mai puternică influență asupra echilibrului emoțional, sănătății mintale și fizice pentru tot restul vieții. Citește pe larg despre: 8 aspecte ale relației mamă-fiu
Băieții sunt mai expuși anxietății de separare și senzației de abandon
La vârste mici, sentimentul de abandon îi face adesea pe băieți să se închidă din punct de vedere afectiv. Violența masculină din adolescență este corelată cu neglijența parentală în copilăria timpurie, în special cu lipsa susținerii afective.
Există diferențe semnificative între dezvoltarea fetelor și cea a băieților în primii ani de viață, în ceea ce privește competențele verbale, vocabularul și capacitatea de a înțelege instrucțiuni verbale. S-a demonstrat chiar că băieții cu o concentrație mare de testosteron la nivelul cordonului ombilical au un risc de 2- 3 ori mai mare de a înregistra întârzieri de dezvoltare a limbajului. Citește și despre: 8 moduri de a construi încrederea în sine a copilului
Băieții cu probleme de comportament au dificultăți de conectare cu persoane de încredere
Adeseori, băieții de vârste mici despre care se spune că „nu te poți înțelege cu ei” nu reușesc să stabilească o legătură de încredere cu adulții în grija cărora se află. Diferențele în ritmul de dezvoltare a creierului dintre fete și băieți îi face pe aceștia din urmă să petreacă minute în șir în groapa cu nisip, plimbând mașinuțe și imitând zgomotul motorului, în loc să manifeste același interes pentru socializare și conversație. Este exact ceea ce au nevoie ei să facă, în etapa în care se află!
Atunci când investim timp și răbdare în fii noștri, când îi ghidăm cu răbdare prin aventura de a-ți recunoaște și accepta sentimentele, când manifestăm căldură și empatie față de ei, nu facem decât să schimbăm în bine viețile bărbaților de peste câțiva ani. Primul pas este să încetăm să îi mai judecăm și agresăm pe băiețeii noștri! Citește pe larg despre: Educarea unui băiat