Când bebelușii încep să gângurească, cei mai mulți dintre adulți gânguresc și ei. Apoi când încep să scoată primele sunete, părinții îi încurajează pe cei mici să spună și mai multe cuvinte, imitându-i sau oglindindu-le cuvintele. Iar când odoarele pronunță dulce foc, dar greșit, cuvintele, fie ne distrăm teribil, fie încercăm să îi corectăm. Sau amândouă în același timp. Doar că, în momentul în care copilul deja nu mai este bebeluș și tot pronunță greșit, pare că situația nu mai are niciun haz. Iar în unele cazuri chiar așa e.
Ce sunt tulburările de limbaj?
Pentru că ne place mult să fim stricți și să catalogăm totul în diferite manuale, cataloage sau alte minunății inventate, ca știm exact despre ce este vorba, fix așa se întâmplă cu tulburările de limbaj. Astfel, că este vorba despre întârzieri de dezvoltare, de fluență, de pronunție, de voce sau de comunicare socială, specialiștii din domeniu au pentru fiecare dintre ele o denumire. Un diagnostic. Și-atunci când puiul are dificultăți în a comunica și respectiv a fi înțeles, este important să acordăm atenție acestui aspect și să luăm măsuri.
Importanța vorbirii “corecte”
Greutatea de a transmite ceea ce își doresc, îi face pe copii să fie supărați, frustrați și chiar pot ajunge să fie izolați, din punct de vedere social, pentru că ceilalți copii nu îi pot înțelege. Mai mult decât atât, pe măsură ce copilul crește, tulburarea de limbaj, îl poate împiedica să citească sau să scrie corect, efectele pe termen lung fiind unele destul de dificil de gestionat. Tocmai de aceea este important să urmărim semnele unei posibile tulburări, pentru a acționa din timp. Citește pe larg despre: De ce nu vorbește copilul meu? Abia pronunță câteva cuvinte și are deja 2 ani!
Care sunt semnele unei tulburări de limbaj
Dacă până la un an bebelușul nu folosește gesturi pentru a arăta obiecte sau pentru a face semn de “pa pa”, de exemplu, sau dacă până la un an și jumătate preferă doar să realizeze gesturi în loc de a verbaliza ceea ce își dorește, atunci este bine să vorbești cu pediatrul, pentru a verifica aceste aspecte. De asemenea, dacă până la 2 ani, copilul nu reușește să spună cuvinte spontan, dacă doar repetă anumite cuvinte și nu poate urmări instrucțiuni simple, este bine să iei legătura cu medicul.
Tulburările de vorbire la copii – Care sunt cauzele posibile
Nu este întotdeauna ușor să fie identificate motivele care conduc la apariția tulburărilor. Și nici nu pot fi prevenite sau prevăzute. Uneori este vorba despre un fren restrictiv, ce îl împiedică pe copil să își miște limba așa cum ar trebui, alteori este vorba despre afecțiuni ale urechilor, provocate de diferite infecții sau răceli, și în alte cazuri este vorba despre afecțiuni precum dislexia sau despre întârzieri în dezvoltare. În funcție de ceea ce a condus la apariția tulburării de limbaj, putem apela la soluții care să-l ajute pe cel mic să comunice cât mai bine.
Tulburările de vorbire la copii – Ce se poate face
Copiii învață să vorbească ascultând și repetând ceea ce vorbesc cei din jur. Tocmai de aceea îl vei putea ajuta pe cel mic oferindu-i cât mai multe oportunități de a asculta și poți face acest lucru arătându-i și vorbindu-i despre locuri, despre oameni sau obiecte. Îi poți citi povești și îi poți repeta cuvinte pe care el să încerce să le imite. Puteți asculta muzică și puteți cânta împreună sau poți citi poezioare. Dacă ți se recomandă să apelezi la ajutorul unui specialist, atunci nu ezita să faci acest lucru. Cu cât intervenția se face mai rapi, cu atât mai bine pentru copilul tău. CITEȘTE ȘI: 9 Secrete pentru a învăța copilul să vorbeasă repede și corect!
Sfatul consultantului
Simona Ivanciu, consultant lactație certificat IBCLC
Atunci când ajung la o consultație în lactație, eu le fac bebelușilor proba suptului. Adică le introduc în gură un deget și sunt atentă la cum își mișcă limba, la cât de bine o duce spre stânga sau spre dreapta și la cât de înalt este cerul gurii. Observ și cât de mult se ridică limbuța când plânge și dacă există (sau nu) asimetrii la nivel oral. Verific și frenul copilului pentru a avea imaginea completă și apoi, pe baza particularităților bebelușului pot spune, dacă există dificultăți în a-și folosi limba.
Pentru că limba este un mușchi fantastic de important și pentru că am înțeles cât este de importantă osteopatia (dar și terapia cranio-sacrală și toate celelalte terapii care se ocupă cu restricțiile din corpul nostru și corectarea proceselor compensatorii), eu fac recomandarea ca bebelușul să fie văzut, cât se poate de repede, de un specialist din acest domeniu. Dacă putem lua măsuri, de acest gen, din timp, atunci va fi cu adevărat benefic nu doar pentru partea de alăptare, ci pentru întreaga dezvoltare, fizică și emoțională, a copilului.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
Povestea de seară înainte de culcare pentru copii | Beneficiile aduse de citit
Dezvoltarea creierului copilului – Ce trebuie să știe părinții
Semnele autismului la copii – Mami, observă aceste indicii timpurii!