I.I. „După ce m-am externat și am ajuns cu copilul acasă, a venit medicul de familie să îl vadă pe cel mic. A venit și cu o ditamai lista de lucruri pe care nu aș fi avut voie să le mănânc. Pe lista aia erau fructele crude, lactatele, cafeaua, carnea de orice fel în afară de cea de curcan, legume care balonează, cum ar fi fasolea, mazărea, brocolli, și câte și mai câte. Practic, aproape că n-aveam ce să mănânc. Când am întrebat medicul de ce nu am voie, mi-a zis că îi vor face rău bebelușului, provocându-i colici. Cum nu eram împăcată nici cu ideea de a nu avea ce să mănânc, dar nici cu cea de a-i face rău celui mic, am apelat la ajutorul unui consultant în lactație.
I-am expus problema mea și mi-a răspuns înapoi trimițându-mi recomandările pe care le fac organizațiile mondiale. Mi-a explicat că acele recomandări sunt făcute pe baza unor studii bine realizate și că toate concluziile transmise sunt unele corecte. Așa că, din acel moment, m-am liniștit și am introdus, în alimentație, tot ce am vrut să mănânc iar copilul meu nu a avut nimic. ”
Citește și despre:
MIT – “Vara bebelușul sub 6 luni are nevoie de apă”
MIT: “Ai canalele înfundate”
Sfatul consultantului
Simona Ivanciu, IBCLC
Exact cum spune și mămica, forurile internaționale recomandă, la unison, ca alimentația, chiar și în cazul alăptării, să fie una diversificată. Acest lucru include consumul a tot ceea ce îți place și îți face bine. Orice aliment trece prin digestia noastră. Asta înseamnă că proteinele, vitaminele, mineralele, etc, ajung în sânge. Iar ce rămâne din aliment este eliminat. Laptele matern se face din sânge și de acolo își ia tot ce are bebe nevoie. Tocmai de aceea, nu are niciun sens să mănânci compot de mere, care, prin fierbere, rămâne fără mulți nutrienți, când poți mânca mărul crud, care, repet, ajunge în stomacul tău, nu în al bebelușului. Nu circulă bucățele de măr crud prin sânge, ca mai apoi să treacă bariera și să ajungă în lapte.
În cazul legumelor ce produc balonări, acestea au efecte doar asupra anumitor persoane iar gazele apar abia după ce trec prin digestie, când, la contactul cu bacteriile din intestin, ce a mai rămas din aliment fermentează. Gazele sunt apoi eliminate, pur și simplu. Nu se întorc gazele în organism și în niciun caz nu ne ajung în sânge. Daca am avea gaze prin sânge, nouă, mamelor, nu ne-ar fi bine. Așa că, dacă ție îți fac bine sarmalele, ai liber să mănânci. Cu moderație, ca orice aliment, de altfel, dar ai voie să mănânci. Chiar și când este vorba de crudități, precum carnea mai puțin făcută, sau sushi sau oul mai crud, ai undă verde. Dacă ceva din ce mănânci, nu „pică” bine, acest lucru se întâmplă doar la nivelul organismului tău. Poți bea chiar și cafea. Fără griji.
Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE