Raluca este cititoarea noastra si ne-a trimis povestea de nastere a primului sau copil. Opțiunea de naștere i-a aparținut în totalitate, operația fiind realizată de doamna doctor Dana Vaida. Raluca nu și-a dorit nicio clipă să nască natural, speriată de poveștile prietenelor care au trecut prin travaliu. Azi, la 1 an de la cezariană, Raluca spune că nu regretă deloc alegerea făcută și își dorește al doilea puiuț. „Voi naște cu aceeași doamnă doctor, la aceeași clinică și tot prin cezariană“, conchide tânăra mamă. Iată povestea ei:
De când am început să înțeleg că femeia dă naștere copiilor, am știut că eu nu voi naște natural. De câte ori vedeam la televizor vreo scenă cu naștere naturală sau discutam cu prietene care au născut natural și au trecut prin travalii grele, de atâtea ori mă lua cu frig și îmi spuneam că eu nu voi trece niciodată prin așa ceva. Eu n-am vrut sa aud de nașterea naturală. Pentru mine nu există! Am facut cezariană programată și nu regret nimic.
La 35 de ani am rămas însărcinată.
A fost o sarcină dorită, planificată. Am știut că voi face cezariană, astfel că am ales din start controale la privat și nașterea tot acolo, pentru că, din nefericire, la stat condițiile sunt sub orice critică, iar eu nu am vrut să risc. Pe lângă asta, cezariana nu se face dacă nu ai o problemă medicală sau… pile și cunoștințe.
Eu n-am vrut să aud de nașterea naturală
Doamna doctor nu a încercat nicio clipă să mă facă să mă răzgândesc, altfel aș fi schimbat-o. Eu n-am vrut să aud de nașterea naturală. Pentru mine nu există! Am făcut cezariană pentru că așa am vrut eu, fără să am vreo problemă medicală. Da! Programată! Nu regret nimic. Cât despre cele care nasc natural – bravo lor! Au curaj! Eu nu! Am o problemă însă cu cele care ne blamează pe noi, cele care am ales cezariana. Totuși, de ce? Nu puteți dormi noaptea că nu am născut natural? Sau?
Citește și despre: 5 Mituri despre cezariană pe care mamele îți recomandă să le IGNORI
INFO Clubul Bebelușilor: Ce este cezariana și când e nevoie într-adevăr de ea?
Nașterea prin cezariană este o procedură chirurgicală care presupune o incizie la nivelul abdomenului și a uterului. Mai mult de atât, este o intervenție chirurgicală ce poate fi cerută de echipa medicală pentru a salva viața mamei și a fătului. Iată cele mai dese motive pentru care se impune cezariană:
1. Prolaps de cordon ombilical: o parte din cordonul ombilical alunecă prin colul uterin înaintea fătului.
2. Semne de suferință fetală: o schimbare evidentă a bătăilor inimii fătului poate fi semn de hipoxie.
3. Greutatea mare a fătului: o greutate fetală care depășește 4500–5000 g implică un risc crescut de distocie de umăr.
4. Placenta praevia: este o contraindicație pentru nașterea naturală din cauza riscului mare de hemoragie. La fel și în caz de placenta accreta. Ambele situații au ca principal factor de risc existența unei nașteri anterioare prin cezariană!
5. Infecțiile materne. Hepatita B, HIV, chlamidioza, gonoreea, candida, infecția cu streptococul hemolitic de grup B – unele pot fi tratate în timpul sarcinii, alte reprezintă contraindicații pentru nașterea naturală.
Pentru mine, nașterea naturală nu există
Am născut la 38 de săptămâni o prințesă sănătoasă, fără să fie vreo problemă în timpul nașterii. Am avut o recuperare rapidă, a treia zi după cezariană parcă nici nu născusem. Asta cred că depinde de mâna celui care te operează și de organismul tău. Mi-am ținut fetița în brațe imediat după ce am ajuns la ATI, apoi mi-a fost adusă la cerere de câte ori am vrut. Condițiile au fost impecabile, îngrijirea postoperatorie minunată. Acum, la un an de la cezariană trebuie să te uiți cu atenție ca să găsești cicatricea de la operație.
Citește pe larg despre: Sfaturile mamelor pentru o recuperare mai ușoară după nașterea prin cezariană
Cred cu tărie că cezariana la cerere nu te face mai puțin mamă și nu ar trebui să fim judecate doar pentru că am ales o variantă mai puțin dureroasă și mai puțin periculoasă pentru bebe. Și da, repet, pentru mine nașterea naturală nu există. Sper ca în timp să evoluăm atât încât să putem alege și la stat cum ne aducem pe lume copiii. Le sfătuiesc pe mame să nască așa cum simt, să nu se lase influențate de cei din jur. Dacă simt că vor cezariană, să o facă chiar dacă apropiații, și nu numai, le sfătuiesc contrariul. Raluca este mama unei fetițe de 1 an, pe care a adus-o pe lume prin cezariană, la clinica Novogyn din Cluj-Napoca.
INFO Clubul Bebelușilor: Frica de nașterea naturală poate fi depășită!
Tot ce ai de făcut este să te informezi, dar nu din filmele de „groază“, cu mame care urlă în travaliu și tați care leșină. Discută cu medicul tău despre nașterea naturală, despre ce variante de anestezie ți se potrivesc, fă-ți un plan amănunțit împreună cu medicul cu care vei naște și disuctă cu alte mămici despre experiențele lor.
CITEȘTE PE LARG: Ți-e teamă de nașterea naturală? Nu ești singura! Cum depășești teama de a naște natural – Clubul Bebelusilor
CITEȘTE ȘI DESPRE: Povești direct din sala de naștere. Ce spun mamele când nasc? Și cât de taaare?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE