- Starea de spirit a copilului tău este mai iritabilă, inclusiv cu accese de furie
- Copilul vorbește frecvent despre anxietățile sale
- Copilul raportează adesea dureri de cap sau de stomac
- Copilul este extrem de activ și se luptă să stea liniștit chiar și pentru câteva minute
- Programul de somn se schimbă brusc
- Copilul refuză să meargă la grădi sau la școală
- Copilul este mereu îngrijorat sau simte că se va întâmpla ceva rău
Și copiii sunt stresați. Chiar dacă în general copii au capacitate de a se adapta la nou, uneori și fără efort, asta nu înseamnă că toți pot sau au resurse pentru a se adapta tuturor schimbărilor. Un anumit grad de stres poate fi necesar sau chiar util în a-i mobiliza, în a-i ajuta să-și propună noi obiective personale sau școlare. Dar unele comportamente semnalează că ar putea fi nevoie de sprijin suplimentar.
Mai ales atunci când schimbările se țin lanț, pe o perioadă lungă de timp sau există o presiune socială care ar putea cauza sau declanșa mult mai ușor, fie probleme emoționale, de stimă de sine, de comportament, fie scăderea performanțelor școlare.
Pentru a recunoaște aceste semne, este necesar ca părintele să fie atent la copil, să dorească și să facă tot ce ține de el pentru a îmbunătății constant relația cu copilul său, fără a exagera, fără a pune și mai multă presiune pe copil, astfel încât să știe când este cazul să apeleze la ajutor specializat.
Cum recunoaștem un copil stresat?
Ca și adulții, copiii pot manifesta caracteristici similare precum: oboseală, iritabilitate, crize de plâns/ tantrumuri aparent fără motiv, furie, fără chef, cu performanțe scăzute sau mult sub media potențialului său, refuzul de a coopera sau de a mânca, sensibilitate la critică, atunci când sunt fie suprasolicitați, fie nu mai au resurse sau energie disponibilă. Care sunt aceste semne?
Starea de spirit a copilului tău este mai iritabilă, inclusiv cu accese de furie
Toți copiii au crize de furie, cu momente când sunt mai reactivi emoționali, cu crize de plâns facil sau când sunt pur și simplu mai sensibili, dar când crizele de furie devin deosebit de intense, poate fi timpul să căutați ajutor suplimentar. Crizele de furie cu adevărat intense implică încercarea intenționată de a-i răni pe alții sau pe ei înșiși, crize care durează mai mult de 20-30 de minute sau crize de furie care apar de mai multe ori în aceiași zi sau chiar zile la rând. Fiecare copil are, ca și adulții de altfel, zile și zile. Zile în care nu doarme bine, când se trezește obosit chiar și în weekend și nu pare a avea chef de activități sau de ieșiri, apetitul alimentar este și el scăzut sau chiar poate refuza mâncarea preferată. Acesta este un prim semn de stres sau că este ceva în neregulă cu copilul.
Copilul vorbește frecvent despre anxietățile sale
Când copiii sunt capabili să ne spună despre temerile lor, acesta este un semn grozav! Înseamnă că avem o relație sănătoasă, armonioasă și bazată pe încredere. De asemenea, semnifică că el poate identifica ceea ce îl deranjează și știe cum să caute ajutor. Dar dacă aceste conversații au loc frecvent, poate fi un semn că copilul are mai multe temeri sau anxietăți decât este obișnuit sau poate face față. Dacă întâmpină dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice sau la școală și nu poate dormi din cauza grijilor lor, acesta este un semn că ar putea beneficia de un sprijin suplimentar.
CITEȘTE ȘI: 7 motive pentru care copii nu (mai) ascultă de părinți și cum să generezi schimbarea într-un mod pozitiv
Copilul raportează adesea dureri de cap sau de stomac
Anxietatea apare adesea ca simptome fizice. Toți am avut dureri de cap tensionate sau am simțit dureri de stomac pe un fond de stres. Copiii de multe ori nu au limbajul necesar pentru a discuta despre sentimentele lor, dar vă pot spune că-i ”doare burta”. Dacă copilul dumneavoastră se plânge în mod constant de simptome fizice, este o idee bună să vă consultați cu medicul dumneavoastră pentru a vă asigura că nu există nicio cauză medicală. Dacă simptomele persistă, luați în considerare că ar putea fi anxietatea sau un alt factor declanșator care trebuie abordat. De asemenea, trezirea matinală sau privarea de somn, lipsa apetitului, dacă merge la școlă – orele lungi și fără pauze suficiente, solicitările academice, toate pot constitui un factor de menținere al stresului la copii.
Copilul este extrem de activ și se luptă să stea liniștit chiar și pentru câteva minute
Mulți copii sunt activi, iar asta poate fi un lucru bun! Copiii activi sunt adesea copii sănătoși și fericiți. Dacă, totuși, copilul dvs. nu se poate opri când îi cereți asta acasă, în parc, pe stradă, în vizită sau la școală, ar putea fi un semnal că se întâmplă ceva cu el. Copiii ar trebui să fie capabili să acorde atenție – aprox. cinci minute pentru preșcolari și 15 minute – pentru copiii mai mari, înainte de a deveni nervoși. Dacă se chinuie să stea locului, să aștepte sau să asculte, poate e cazul să cereți o evaluare psihologică.
Programul de somn se schimbă brusc
Somnul este un alt semn care poate oferi indicii că totul este în regulă sau nu cu un copil. Copiii care dorm insuficient sau care se trezesc de mai multe ori noaptea sau cu ”noaptea în cap”, pot dezvolta probleme de sănătate mintală sau fizică. De regulă, atunci când somnul se schimbă brusc la copil, acesta poate fi un semn de stres sau că se întâmplă ceva cu el.
Depresia la copil poate apărea ca dormit prea mult sau ca incapacitatea de a dormi. Anxietatea poate include coșmaruri sau lupta pentru a adormi. Multe alte diagnostice din copilărie afectează și somnul. De reținut faptul că fără un somn adecvat, unui copil îi este greu și foarte greu să facă față factorilor de stres pe tot parcursul zilei și acest lucru trebuie evaluat și analizat în cazul în care nu reușiți să identificați problema la timp și este nevoie de ajutor extern.
Copilul refuză să meargă la grădi sau la școală
Frecvent, copiii cu probleme de comportament sau de învățare prezintă dificultăți sau refuză să meargă la grădi și școală din varii motive. Dacă cu copilul dvs. este necesar să reluați periodic discuția „de ce trebuie să merg la grădi/ școală? ” sau observați că pentru el este necesar un mai mare efort în înțelegerea jocurilor/ orelor și se plânge adesea că el rămâne în urmă față de colegii săi sau că nu înțelege ce i se cere, acesta ar putea fi un semn că există un deficit sau posibil o întârziere în dezvoltare și că e cazul să investigați.
În plus, dacă copilul începe brusc să se revolte sau să devină furios sau anxios, să simtă nevoia să se izoleze/ retragă, că nu mai are încredere în el sau în colegi ar putea însemna că ceva nou îl afectează la grădi/ școală. Aceste schimbări pot însemna că există un nou factor de stres emoțional sau că poate fi victima bullying-ului. „Școala online” pentru majoritatea elevilor, vine la pachet și cu aceste dificultăți. Pentru unii, chiar poate reprezenta o sursă de nemulțumire, îngrijorare și stres. Singura modalitate de a-i ști în siguranță este să căutați asistență de specialitate. CITEȘTE ȘI DESPRE: Fenomenul bullying este cât se poate de real și acut – Profilul agresorului
Copilul este mereu îngrijorat sau simte că se va întâmpla ceva rău
Dacă observați că copilul dumneavoastră își face permanent griji în ceea ce privește relațiile cu alți copii sau cum este perceput ori trebuie să facă întotdeauna lucrurile într-un anumit fel, în mod repetat sau trebuie să verifice de mai multe ori lucrurile pentru a se asigura că au fost făcute corect, luați în considerare programarea unei evaluări psihologice.
Aceste comportamente se întâmplă adesea atunci când copiii se simt anxioși și doresc să dezvolte un sentiment de siguranță pentru ei înșiși. Dorința lor de a juca același joc sau de a citi aceeași poveste sunt comportamente tipice la copii, dar dacă copilul devine supărat dacă jucați alt joc sau când jocul este ușor diferit, ori dacă îi citiți o poveste nouă, acestea sunt semne că ar putea fi ceva în neregulă. Tuturor copiilor le place să repete aceleași activități, jocuri, dar dacă vă treziți că depuneți un efort pentru a vă asigura că lucrurile rămân exact aceleași pentru a evita o criză, este timpul să căutați ajutor și o explicație de la specialiști.
Dacă copilul prezintă oricare dintre semnele de mai sus, amintiți-vă că asta nu înseamnă neapărat că are o tulburare psihologică, educațională sau de comportament, dar sugerează că ar putea exista ceva dincolo de dezvoltarea tipică a copilului și ar fi indicat să investigați. Cel mai bun mod de a afla este să căutați îndrumare profesională și să lăsați experții să vă spună dacă comportamentele sunt firești pentru perioada copilăriei sau există ceva mai semnificativ.
CITEȘTE ȘI: 7 Motive pentru care pedepsele NU functionează