- Creșterea în greutate la bebelușul hrănit exclusiv cu lapte matern
- Cum crește în greutate bebe până la 1 an
- Creșterea în greutate la bebelușul hrănit cu lapte praf
- Obezitatea infantilă, o îngrijorare in plus?
Bebe nu ia in greutate? Află despre importanța greutății corporale a bebelușului în dezvoltarea sa. Învață cum să asiguri o creștere sănătoasă și să eviți posibilele probleme în dezvoltarea copilului. Un bebeluș se consideră că este la termen dacă se naște cu o greutate de minim 2500 grame. O greutate bună la naștere este între 3000 și 4000 de grame. Practic, abaterile mari de la medie nu reprezintă un motiv de îngrijorare, dar uneori pot fi un semn al problemelor în dezvoltare. În medie, cei mici câștigă până la 30 de grame pe zi și dezvoltă umflăturile tipice ale bebelușilor: la nou-născuți, grăsimea corporală reprezintă doar aproximativ zece la sută din greutatea corporală, la sugarii cu vârsta de patru luni, este de 40 la sută. Bebelușul are nevoie de aceste rezerve de grăsime, în special pentru a face față bine primelor sale boli.
La externarea din maternitate, neonatologul recomandă monitorizarea constantă a greutății bebelușului. Părinții au adesea în vedere că este imperativ ca bebelușul să crească continuu pentru a fi sănătos. Și acolo, anxietatea se instalează puțin câte puțin: micuțul tău nu câștigă prea mult în greutate în funcție de curba vârstei. Înainte de a intra în panică și a alerga la medic, faceți o statistică. Un bebeluș poate pierde până la 10% din greutate în primele câteva zile de viață. El își va recâștiga treptat greutatea la naștere între 10 și 14 zile. Cu toate acestea, dacă aveți dubii, următoarele puncte vă pot ajuta să eliminați anxietatea creată. Medicul pediatru va verifica greutatea la fiecare consultație pentru a vedea dacă micuțul se dezvoltă bine. Important este mai ales să vedem dacă copilul crește și se îngrașă constant. Apropo, nu trebuie să vă cântăriți copilul în fiecare zi, darămite după fiecare masă, cu excepția cazului în care medicul vă spune acest lucru. În mod normal, o cântărire pe săptămână este suficientă.
Ești îngrijorată că copilul tău nu primește suficient lapte matern sau formulă? Șase până la opt scutece pline pe parcursul a 24 de ore, un aspect roz dolofan și un comportament mulțumitor arată că bebelușul crește și înflorește. Rețineți că bebelușii prematuri tind să mănânce mai puțin, deoarece această activitate necesită energie și forță musculară pe care nu au dezvoltat-o încă suficient. În schimb, bebelușii născuți la termen cu o greutate mai mică sau normală sunt de regulă dinamici, cresc repede în greutate, obrajii și fesele mici se rotunjesc mai ușor. Mulți copii își dublează greutatea în primele 4- 6 luni, fiind importantă monitorizarea în timp a creșterii bebelușului (greutate, lungime și circumferința capului) pentru a se asigura că primesc toate caloriile și nutrienții de care au nevoie. De accea este recomandat că bebelușii să aibă cel puțin 6 vizite la medic în primul an. CITEȘTE ȘI: Creșterea în greutate la bebelușul alăptat
Creșterea normală în greutate la bebelușul hrănit exclusiv cu lapte matern
Când alăptați, este dificil de spus dacă bebelușul a mâncat suficient pentru a-și satisface nevoile nutriționale. Cu toate acestea, există câteva semne care vă pot spune dacă copilul este bine hrănit:
- Se trezește natural și dorește sa manance la ore stabilite.
- Suge în mod regulat (la fiecare 2, 3 sau 4 ore).
- Bebelușul tău sta la sân între 8 până la 12 ori pe zi.
- Este liniștit după ce se hrănește.
- Urina și scaunele sale sunt suficiente (își umple bine scutecele).
În schimb, iată câteva aspecte care pot indica faptul că bebe mânâncă pre puțin:
- Doarme adesea prea mult sau are dificultăți în trezire.
- Bebelușul lasă scutecele uscate de mai multe ori pe zi.
- Are pete portocalii în urină (acestea sunt cristale de urat).
- Scaunele sunt amplu distanțate și are mai puțin de unul pe zi.
Bebelușul tău este o ființă excepțională care îți va aduce multe momente de bucurie și împlinire. Pentru început, lăsați-l să crească în ritmul său. Într-o lume ideală și urmând teoria unui grafic de crestere, copilul dvs. ar trebui să câștige între 500 g și 1 kg pe lună. În acest scop, nu este nevoie să îl cântăriți în fiecare zi. Poate deveni doar o sursă de anxietate și stres.
Creșterea în greutate nu trebuie să fie un obiectiv absolut. Dacă copilul tău mănâncă bine, dar greutatea nu crește, nu este neparat o tragedie. Copilul tău folosește ceea ce absoarbe pentru a crește și știe să o facă. Pentru a vă liniști, iată câteva sfaturi:
-
- Utilizați contactul direct cât mai des posibil. Acest lucru îl liniștește și stimulează bebelușul să mănânce.
- Verificați dacă laptele curge bine în gură, deoarece alăptarea îl obosește rapid.
- Alăptați copilul cât mai des posibil pentru a crește fluxul de lapte matern.
- Asigurați-vă că îi oferiți ambii sâni pentru a vă asigura că sunt goi, astfel încât să se poată încărca complet.
Creșterea normală în greutate a bebelușului: evitarea deficiențelor dupa diversificare
Cand starea clinică a copilului este satisfăcătoare și pare să-i fie foame, suplimentarea nu este esențială. Dacă bebelușul are probleme cu greutatea este necesar sa fie văzut de catre medicul pediatru o dată pe săptămână pentru a determina dacă creșterea în greutate nu este forțată, și dacă copilul se „îngrașă” corect. Totuși dacă starea clinică a copilului este modificată sau alimentatia fără suplimentare nu dă rezultate, medicul dvs. pediatru, poate sa o recomande suplimentarea.
Dacă secreția din laptele matern nu crește în ciuda eforturilor mamei, va fi necesar să se evalueze posibilitatea unei probleme materne (anomalie sau leziune a glandei mamare, medicamente, pilule contraceptive, problemă hormonală etc.) și să se repete un interogatoriu și un examen clinic. Pot fi solicitate examinări biologice (de exemplu, evaluarea tiroidei) în funcție de rezultatele de laborator. Dacă copilul refuză suplimentele sau le acceptă, dar totuși nu se îngrașă, ar trebui suspectată o boală din copilărie și ar trebui să se acționeze asupra ei. CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Cum crește în greutate bebe până la 1 an, cât este recomandat să ia în greutate în fiecare lună?
Între șase luni și un an, creșterea în greutate încetinește puțin. Majoritatea bebelușilor își dublează greutatea la naștere cu vârsta de cinci până la șase luni și o triplează până la vârsta de un an. Din prima zi până la 6 luni, un bebeluș poate câștiga 140 până la 200 de grame pe săptămână. Până la sfârșitul celor 5 luni, se așteaptă ca greutatea normală a bebelușului la naștere să se dubleze. De la 6 luni la 1 an, acesta poate câștiga cam 140 de grame pe săptămână. În condiții normale copilul cântărește aproape de trei ori greutatea sa la naștere până la sfârșitul primului an de viață.
Creșterea normală în greutate la bebelușul hrănit cu lapte praf
La 1 lună, bebelușul normal cântărește între 3,4 și 4,4 kg. Dar, în funcție de greutatea la naștere, aceste cifre pot varia foarte mult. Chiar dacă pofta de mâncare pare că începe să se regleze, bebelușul tău încă poate bea 6 sticle pe zi, deoarece până la vârsta de 3 luni, digestia copilului poate fi dificilă. În prima lună de viață a bebelușului, creșterea în greutate este estimată la 20 de grame pe zi. Acest lucru se realizează prin creșterea treptată a dimensiunii stomacului copilului, acesta poate bea și mânca din ce în ce mai mult, stimulând producția crescută de lapte matern. CITEȘTE ȘI: 8 motive pentru care se ofera suplimentul de lapte praf
Greutatea bebelușului de la 2 la 6 luni
Greutatea medie a bebelușului la 2 luni: între 4,6 și 4,9 kilograme
– Băiat: între 3,7 (min) și 5,9 kg (max.)
– Fată: între 3,7 (min) și 5,5 kilograme (max.)
Bebelușul poate avea dificultăți de digerare. Dacă regurgitația și vărsăturile sunt frecvente la sugar, asigurați-vă că le urmăriți cu atenție, deoarece acestea pot fi un simptom al bolii de reflux gastroesofagian.
În a treia lună, bebelușul continuă să hrănească 5 până la 6 sticle de 180 de grame pe zi.
Într-o lună, trebuie să fi câștigat un kilogram, adică aproximativ 25 de grame pe zi. Dacă nu, nu vă faceți griji, principalul lucru este creșterea în greutate a bebelușului de la naștere este constantă. Greutatea bebelușului în medie a bebelușului de 4 luni este între 6 și 6,5 kg. Între vârstele de 4 și 6 luni, bebelușul ar trebui să câștige aproximativ 20 de grame pe zi (în medie). Dacă bebelușul este alăptat exclusiv la sân, este posibil să fie nevoie să sugă mai puțin și, prin urmare, să câștige mai puțin în greutate. Bebelușii hrăniți la sân și cu biberonul petrec 4 sau 5 mese pe zi, câte 200 de grame. CITEȘTE ȘI: Cât trebuie să ia în greutate copilul de la naștere la 5 ani – Tabelul greutății și înălțimii
De la 5 luni bebe poate trece la laptele de vârsta a doua.
Dacă descoperiți că nu mănâncă cât ar trebui sau, dimpotrivă, pare încă flămând, discutați cu medicul pediatru. Fiecare copil are propriile sale nevoi și este destul de normal ca acestea să nu rămână întotdeauna perfect la mediile date în general. De obicei, când bebelușul are 5 luni, greutatea sa la naștere s-a dublat.
La 7 luni, bebelușul are nevoie de aproximativ 700 kcal pe zi, cu 100 kcal mai mult decât între 3 și 6 luni.
Ar trebui să câștige aproximativ 500 de grame pe lună sau 15 grame pe zi până la vârsta de 9 luni. Explicația: bebelușul tău este din ce în ce mai activ și are nevoie de mai multă energie pentru a traversa noile etape majore ale trezirii și dezvoltării sale.
În luna 8-a ar trebui deja să câștige, aproximativ 500 de grame.
Dacă observați că cel mic pare mult mai puțin lacom decât de obicei, asigurați-vă că identificați cauza acestei lipse de apetit și nu ezitați să discutați cu medicul dumneavoastră deoarece problemele de greutate pot începe în copilăria timpurie. Asigurați-vă că monitorizați construcția copilului dvs. (fără exces, totuși) și dați-i obiceiuri bune din primele sale luni. CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea fizică a copilului – Graficele de creștere, percentilele și pediatria modernă
La 10 luni, creșterea în greutate a bebelușului este mai puțin importantă.
Până la vârsta de un an, bebelușul ar trebui să câștige aproximativ 10 grame pe zi, iar cântarul să arate doar cu aproximativ 300 de grame în această lună! Între a 8-a și a 12-a lună a bebelușului, piticul tău se poate îmbufna puțin în timpul meselor. Nu prea îi place laptele și tinde să refuze sticlele pe care i le oferiți. Cu toate acestea, atâta timp cât dieta bebelușului nu este complet diversificată, aceste sticle rămân importante pentru a-i oferi bebelușului energia de care are nevoie.
În cursul celei de-a 11-a luni bebe ar trebui, așadar, să cântărească doar 250 de grame mai mult, dar de trei ori greutatea sa de la naștere! Este posibil ca bebe să înceapă să refuze alimentele în mod sistematic. Acest refuz poate fi simptomul unei alergii alimentare. Alte elemente indică acest tip de afecțiuni, cum ar fi probleme ale pielii (eczeme, piele uscată), afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul, rinita sau probleme digestive, cum ar fi vărsături, diaree sau dureri abdominale. Dacă aveți simptome, consultați medicul pediatru pentru teste pentru confirmarea sau respingerea suspiciunilor de alergii.
Creșterea în greutate a bebelușului continuă să încetinească. Dacă între 10 și 12 luni, a câștigat aproximativ 10 grame pe zi, de la vârsta de un an și până la vârsta de doi, ar trebui să câștige doar 8 grame pe zi. Această curbă scade și până când bebelușul are 5 ani, când va lua doar 5 grame pe zi.
Obezitatea infantilă, o îngrijorare in plus?
Obezitatea bebelusului poate fi explicată prin factori predispozanți și un mediu care va promova un exces de greutate. Factorii predispozanți în timpul sarcinii (mama care fumează, care a avut diabet gestațional dezechilibrat sau s-a îngrășat prea mult) pot favoriza creșterea în greutate a bebelușului care uneori influențează nașterea bebelusului cu un exces de greutate.
La început, bebelușul se hrănește cu laptele mamei sale. Apoi, încetul cu încetul, descoperă alimente noi. Această perioadă de învățare a gustului este esențială și este o oportunitate de a-l învăța să-și diversifice mâncarea. Cu atât mai mult dacă testul predictiv specifică faptul că riscă să devină obez, medicul dvs. pediatru poate sa prezica riscul obezității viitoare prin anumite examene simple. CITEȘTE ȘI: Greutatea bebelusului | Afla când e bebe în grafic