Am un bebe de 3 săptămâni și astăzi toată ziua mi-a fost agitat. Este hrănit lapte matern și mereu caută mâncare cu gurița! Oare să nu fie sătul de la laptele meu? Sau e vreun puseu de creștere?
„Oare bebe nu se satură cu laptele meu?“ este cea mai frecventă întrebare pe care și-o pun mămicile ai căror bebeluși devin brusc agitați în primele săptămâni de viață. Bebe e agitat, pare să nu se sature cu laptele pe care îl primește de la mamă, e nervos, plânge. Aceasta este și perioada când cele mai multe mămici, sfătuite greșit, ajung să completeze mesele de la sân cu lapte formulă. „Dacă plânge înseamnă că nu se satură, dă-i puțină completare!“ STOP! Iată ce trebuie să facem, dragi mămici:
CÂNTĂREȘTE-L!
Măsurarea greutății este cel mai des folosit parametru de monitorizare a unui sugar. Medicii recomandă ca nou-născutul să fie cântărit de 2-3 ori pe săptămână în prima lună de viață, apoi o dată pe săptămână din a doua lună de viață până la vârsta de 6 luni.
Cântărirea bebelușului în primele săptămâni de viață îți poate oferi răspunsul la întrebarea „se satură bebe cu laptele meu?“. Știu, vor fi mămici care vor spune că este exagerat să-l cântărești atât de des, că ar putea avea un efect negativ asupra psihicului mamei. Dar primele săptămâni de viață sunt dificile pentru mămicile care nu știu încă să descifreze plânsul bebelușului. Cântărind bebelușul periodic, mai ales în primele săptămâni de viață, mămica vede cum greutatea lui crește de la o zi la alta și se relaxează.
Cât ia în greutate până la 1 an:
Până la vârsta de 1 an, majoritatea bebelușilor își triplează greutatea de la naștere:
- în prima lună iau, în medie, 500g/lună (cam 20 g/zi);
- în următoarele 3 luni – 750g/lună;
- în următoarele 4 luni – scade la 500g/lună;
- în ultimele 4 luni – cresc doar cu 250g/lună.
NU INTRODU NICIO FORMULĂ DE LAPTE PRAF FĂRĂ RECOMANDAREA PEDIATRULUI!
Alimentația mixtă (sân + formulă de lapte) se recomandă numai dacă sunt semne reale că laptele nu este suficient:
- nu ia în greutate (conform datelor de mai sus);
- plânge după fiecare alăptare;
- are scaun rar, foarte tare;
- urinează puțin și urina are miros urât (ar putea fi o infecție urinară)
Iată ce spune dr. Delia Chira, medic specialist pediatrie, pe site-ul său:
„Este importantă această monitorizare a greutății din două motive esențiale. Primul este legat de introducerea precoce a formulelor de lapte praf pe considerentul că bebelușul nu mănâncă suficient sau mama nu are suficient lapte; spun asta deoarece până mămica ajunge să-și cunoască bebelușul și implicit să recunoască cauza plânsului, orice plâns este interpretat ca senzație de foame și de aici până la introducerea laptelui praf este doar un pas. Al doilea motiv pentru care se recomandă o monitorizare atentă este acela de a identifica din timp eventuale cauze care pot determina o stagnare în greutate și luarea din timp a măsurilor care se impun.“
CITEȘTE MAI MULTE AICI: Bebeluși alimentați cu lapte praf – Cât de des îi hrănim?
OFERĂ-I LAPTELE MATERN LA CERERE!
De regulă, unui sugar de 2 săptămâni, chiar și mai mare, de 1 lună, două, nu-i poți face un program de alăptare, aceasta fiind și perioada în care mama și bebelușul găsesc împreună poziția ideală de supt, se cunosc, se descoperă. Alăptarea se face la cerere, și ziua și noaptea. Vei vedea că ritmul supturilor încetinește după primele 2-3 săptămâni de viață, mesele vor avea loc la 2-4 ore. Bea multe lichide, mănâncă orice (excepție făcând lucrurile nesănătoase gen prăjeli, rântașuri, afumături, mezeluri, sucuri din comerț) și evită, pe cât posibil, tetinele sau suzeta. CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea fizică a copilului – Graficele de creștere, percentilele și pediatria modernă
ESTE FOARTE IMPORTANT SĂ NU TREZEȘTI BEBELUȘUL PENTRU MASĂ, CHIAR DACĂ A TRECUT ORA LA CARE SUGE DE OBICEI. VERIFICĂ DOAR SĂ NU AIBĂ FEBRĂ, CARE POATE DA SOMNOLENȚĂ. ȘI BEBELUȘII CARE ÎNCĂ AU ICTER SUNT SOMNOLENȚI.
Numărul scutecelor murdărite este un alt indiciu
Un bebeluș alăptat va murdări în primele săptămâni de viață, în medie, 8-9 scutece pe zi. El va avea cel puțin 3 scaune pe zi, uneori mai multe, chiar după fiecare masă, lucru care se întâmplă mai puțin frecvent, dar normal, în cazul bebeluși hrăniți cu lapte formulă. De asemenea, unii bebeluși alăptați pot avea un scaun la câteva zile, ceea ce tot normal este, atâta timp cât atunci când are scaun nu întâmpină dureri sau greutate.
AJUTĂ-L SĂ RÂGÂIE!
Acest lucru este foarte important să aibă loc după fiecare masă. Bebelușul trebuie ținut pe umărul tău, în poziție verticală, 10-15 minute după fiecare masă și ajutat (cu loviri ușoare și repetate în zona omoplaților) să dea afară aerul pe care l-a înghițit în timpul suptului. Uneori se poate întâmpla ca bebe să regurgiteze (să dea afară pe guriță) cantități mici de lapte tocmai consumat. Acesta poate fi un indiciu că a mâncat prea mult sau că a înghițit prea mult aer. CITEȘTE ȘI: Cum îl ajuți pe bebe să eructeze – Tehnici simple după fiecare masă
Ce sunt puseurile de creștere?
Puseurile de creștere ale bebelușului nu sunt afecțiuni. Ce se întâmplă, de fapt? Creierul acestuia percepe brusc lucruri noi și, pentru a le înțelege, dezvoltă rapid abilități noi. Englezii le zic „săptămâni magice“ (în engleză wonder week) și spun apar de-a lungul primelor 20 de luni de viață, marcând șapte astfel de crize, când bebelușul se trezește în mijlocul nopții și cere atenția constantă a părinților. Copiii născuți după termen se confruntă cu acestea puseuri mai devreme, iar cei născuți mai devreme, trec mai târziu prin puseuri de creștere.
Cum arată un puseu de creștere?
Bebelușul devine mai atent la stimuli, descoperind că poate auzi, vedea și chiar simți mirosuri. Distinge tipare de sunete și începe să-și conștientizeze mânuțele. Percepe micile diferențe din tonul vocii mamei, dar și schimbările de intensitate ale luminii din cameră. Dar, deși trece prin miște dezvoltări uluitoare, nemaiîntâlnite, nu poate încă decât să plângă pentru a comunica. Apariția acestui mare val de schimbări e bulversant și pentru el și, de aceea, bebelușul devine agitat, irascibil, refuză sânul sau cere și mai mult pentru a se liniști.
Cât durează un puseu de creștere?
Durata acestor puseuri de creștere este scurtă, de la câteva zile, la maximum o săptămână (uneori mai mult, fără a fi anormal), după care bebelușul se va întoarce la fel de brusc la starea sa calmă de dinainte, însă cu abilități noi.
CITEȘTE ȘI AICI: Puseul de creștere influențează alimentația și somnul bebelușului – Ce trebuie să facă mama