- Copiii nu ascultă pentru că nu vă aud!
- Copiii nu ascultă pentru că nu vor
- Copiii nu ascultă pentru că nu înțeleg
- Copiii nu ascultă pentru că vor să se afirme sau să-și impună voința
- Copiii nu ascultă pentru că sunt ocupați
- Copiii nu ascultă pentru că sunt obosiți
- Copiii nu ascultă pentru că nu cunosc regulile
Pentru părinți, puține lucruri pot fi mai frustante și mai greu de îndurat ca lipsa de ascultare a copilului. Vă oferim mai jos, 7 astfel de motive și strategii parentale pozitive pentru o mai mare înțelegere a acestui comportament lipsit de reacție care v-ar putea ajuta.
Foarte important de înțeles este că nu există o singură cauză singulară, ci o serie de cauze și factori care duc la această noncomplianță și mențin acest comportament de neascultare. Înainte de orice reacție, asigurați-vă că faceți tot ce ține de dumneavoastră pentru a proteja relația cu cel mic și pentru a-l încuraja să vă asculte înainte de a vă enerva. Principalele cauze ce duc la astfel de comportamente sunt:
- inconsecvența în reacții și lipsa regulilor clare.
- recompensarea comportamentelor negative ( de exemplu, când îi luați ciocolată sau jucăria dorită din magazin, doar ca să nu mai plângă).
- cicălirea sau repetarea unor cerințe de mai multe ori.
Un copil poate părea neascultător dar în realitate el chiar să fie ocupat sau obosit pentru a vă mai înțelege și reacționa conform cu cerințele părinților sau a celor ce îi îngrijesc. Eficiența schimbării acestor comportamente poate sta în următoarele puncte:
- să creați reguli clare și să aveți consistență în reacții
- să încercați șă fiți la curent cu tot ce simte sau face copilul peste zi
- să nu vă schimbați consecințele (inclusiv cele de recompensă sau pedeapsă altfel puteți încuraja sau întări un comportament problemă fără să vă dați seama)
- să le oferiți oportunitatea de a trasforma orice problemă sau situație de criză într-o lecție pentru viitor
- să aveți grijă ca relația părinte-copil să fie cât mai armonioasă.
Copiii nu ascultă pentru că nu vă aud!
De regulă, cea mai simplă explicație este și cea corectă. Dacă copii sunt absorbiți de ceea ce fac, precum coloratul pe o foaie sau contruirea unei creații Lego, s-ar putea chiar să nu vă audă. Acest lucru se întâmplă de regulă atunci când îi cereți un lucru în treacăt, în timp ce faceți altceva. Copilul poate interpreta cererea ca pe un zgomot de fundal.
Strategie parentală: asigurați-va că v-a auzit. Coborâți la nivelul copilului dvs., obțineți contactul vizual și apoi transmiteți cererea dvs. Indiferent de răspunsul sau reacția lui, veți fi cel puțin sigur că v-a auzit.
CITEȘTE ȘI: Lecții importante de viața pe care ni le dau copiii
Copiii nu ascultă pentru că nu vor
De multe ori copiii pur și simplu nu vor să plece din parc sau să-și strângă jucăriile, nu pentru că sunt sfidători sau neascultători, ci pentru că vor să continue să se joace. Ignorând astfel instrucțiunile primite.
Strategie parentală: empatizați cu dorințele și sentimentele lor. Spuneți-le că-i înțelegeți că le este greu să plece din parc sau să strângă jocul preferat și că știți cât de importante sunt aceste activități pentru el. Numai anunțându-l acest lucru, vă poate ajuta mult în obținerea cooperării lor. Pentru o mai bună reprezentare, puteți folosi și o alarmă sau un timer după ce trec cele 5 minute anunțate anterior. Astfel va accepta mai ușor să plecați din parc sau să strângă jocul.
Copiii nu ascultă pentru că nu înțeleg
Atunci când oferiți explicații mult prea lungi ori laborioase, dar ei nu pot procesa informația poate părea că vă ignoră, dar în realitate ei să nu vă fi înțeles cerința.
Strategie parentală: folosiți mai puține cuvinte. Când cereți unui copil mic să facă ceva, folosiți cât mai puține cuvinte. „Găsește-ți pantofii” este mult mai eficient decât „Te rog, găsește-ți pantofii, astfel încât să putem urca în mașină și să ajungem la timp la grădiniță”.
Copiii nu ascultă pentru că vor să se afirme sau să-și impună voința
Acesta este probabil unul dintre motivele cele mai exasperante, dar este totuși natural și sănătos. Copiii mici trebuie să își afirme/impună voința, să demonstreze că sunt proprii lor stăpâni și, din păcate, aceasta poate înseamă să spună uneori „nu” doar de dragul de a spune „nu”.
Strategie parentală: oferiți-le o alegere, ori-ori. Oferirea de alegeri simple îi conferă copilului dvs. un sentiment de control și îl anunță că îl vedeți capabil să ia decizii și singur. În loc să-i spuneți să se spele pe dinți, puteți să-l puneți să aleagă dintre două periuțe de exemplu, verde sau albastră. Această mica schimbare în abordare poate face diferența și de a încuraja un copil mic să coopereze.
CITEȘTE ȘI: Cum sa ai cel mai CUMINTE copil!
Copiii nu ascultă pentru că sunt ocupați
Chiar dacă poate părea lipsit de importanță ce face copilul dvs. în momentul în care îi cereți să vină la masa ori să-și strângă puzzle-ul, pentru el chiar să fie important.
Strategie parentală: așteptați sau dați un avertisment de timp. Dacă este posibil, așteptați până când copilul dvs. termină cu tot ceea ce face pentru a-i cere să facă un lucru. Desigur, dacă abia a început un puzzle, acest lucru nu va fi posibil. În acest caz, dați un avertisment de timp și mergeți și spuneți-i „Știu că lucrezi din greu la puzzle-ul tău, dar peste 10 minute va trebui să plecăm la magazinul alimentar”.
Copiii nu ascultă pentru că sunt obosiți
Și cei mai energici copii obosesc. Așa cum probabil ați observat, copiilor mici le este mult mai greu să se concentreze sau să urmeze instrucțiuni seara. Provocarea vine la pachet și vă dați seama de acest lucru deoarece și dvs. vă străduiți cu greu să nu vă pierdeți răbdarea.
Strategie parentală: ajustați-vă așteptările. Așteptați-vă ca al dvs. copil să vă solicite ajutor suplimentar mai mult în a doua parte a zile când cel mai probabil și dvs. sunteti obosit/ă sau nu mai aveți energie și pentru joaca suplimentară. Fiți pregătit să reacționați cu calm și răbdare.
Copiii nu ascultă pentru că nu cunosc regulile
Este ușor să uităm că cei mici nu știu regulile de bază sau cum să se comporte într-un muzeu de exemplu. Acest lucru este valabil și pentru intuiția sau ghicitul gândurilor nerostite ale adulților. Comunicați-le ce urmează să faceți sau cum ar fi potrivit să se comporte într-un nou context social.
Strategie parentală pozitivă: pregătiți-i. Setați-le așteptările din timp. Dacă mergi la bibliotecă, amintește-i copilului să folosească o voce liniștită și să nu alerge înainte de a intra. Dacă mergeți în parc, anunță-l că veți pleca imediat după ce veți termina de mâncat picnicul sau cînd va suna alarma pusă dinainte.
Astfel, copilul dvs. poate uita sau protesta, dar dacă știe la ce să se aștepte, va fi mai probabil să se conformeze. De asemenea, nu faceți din asta o luptă pentru putere, deoarece acest lucru va atrage automat refuzul și neascultarea.
CITEȘTE ȘI: Copil obraznic, neascultător sau … reacții normale?