„ …nu știu câte dintre voi sunt la curent cu felul în care se naște în perioada asta, mai ales dacă ești confirmată sau suspicionată cu COVID. Nu știu câte știți că în acest caz, după naștere, conform metodologiei eliberate de MS, mama este izolată total de copil (acesta fiind dus singur, izolat și el, într-o încăpere) și timp de mai multe săptămâni sau până nu ai 2 teste negative consecutive, nici tu și niciun alt aparținător nu îl poate vedea. Bineînțeles că de alăptat nici nu poate fi vorba…“
Așa a început totul. De la Ana, consultant de nutriție, mamă a unui băiețel, acum însărcinată din nou, aflată la câteva luni distanță de momentul nașterii. Ana a scris o scrisoare. O scrisoare deschisă, pe care a trimis-o prim-ministrului Ludovic Orban și președintei Comisiei de Neonatologie din cadrul Ministerului Sănătății – Simona Vlădăreanu prin care a solicitat modificarea metodologiei existente. Apoi a publicat-o pe Facebook și a cerut altor mame să o trimită, la fel ca ea, celor trei legiferatori.
„Nu pot singură. Am nevoie de vocea voastră. Dacă în fiecare zi măcar 50 se persoane ar trimite acest mesaj către autorități, cu siguranță s-ar schimba ceva“, scria ea convingând alte mame să o facă. Și așa s-a și întâmplat. Protocolul a fost schimbat. Ana a reușit să miște muntele din loc.
Clubulbebelusilor.ro: Felicitări, Ana! Ce a schimbat în protocolul de naștere pentru gravidele cu COVID demersul tău și a mamelor animate de tine?
Ana Szabadszalasi: 😊 mulțumesc. Nu știu câți dintre cititori sunt la curent cu felul în care se naște în perioada asta, mai ales dacă ești confirmată sau suspicionată cu COVID. În acest caz, după naștere, conform metodologiei eliberate de Ministerul Sănătății în martie anul acesta, mama este izolată total de copil – acesta fiind dus singur, izolat și el într-o încăpere – și timp de mai multe săptămâni sau până nu ai două teste negative consecutive nici tu, și niciun alt aparținător nu îl poate vedea. Bineînțeles că de alăptat nici nu poate fi vorba! Asta în contextul în care recomandările oficiale sunt cu totul altele. Două săptămâni în care un nou-născut care tocmai a ieșit din pântecul tău nu știe dacă mama mai vine la el, în care laptele mamei e aruncat la gunoi ca deșeu, în care nu se ține cont de nicio recomandare oficiala OMS sau de protocoalele existente în alte țări. Vă dați seama cum ar fi să vi se ia copilul de lângă voi imediat după naștere și să îl vedeți după multe zile?! Eu doar când mă gândesc mi se înmoaie picioarele.
Am scris o scrisoare deschisă către Ministerul Sănătății, către Ludovic Orban și către președinta Comisiei de Neonatologie din cadrul acestui minister, prin care am solicitat modificarea acestei metodologii. S-au alăturat demersului meu mii de mame, moașe, în principal Irina Popescu a fost super-implicată de la început, dar și alte organizații.
Clubulbebelusilor.ro: Când ai început să realizezi că într-adevăr se va schimba ceva? Ce anume te-a făcut să crezi asta?
Ana Szabadszalasi: Nici nu m-am gândit dacă se va schimba sau nu ceva, dar știam că ceva trebuie făcut. Și mai știam că suntem multe și mulți care ne dorim asta, pentru că s-au alăturat și mulți tați demersului nostru.
Clubulbebelusilor.ro: Care au fost mamele care au pus umărul la treaba asta? Le poți aminti pe toate acum ca să le mulțumești!
Ana Szabadszalasi: Ooo, au fost mii! Mulțumesc pentru fiecare scrisoare trimisă către minister, fiecare a contat. Trebuie spus că au mai fost cereri de modificare a metodologiei venite de la diverse organizații și în trecut dar și de la alte bloggerite. Fiecare efort a contat.
Clubulbebelusilor.ro: Și-apoi, când ai aflat vestea cea bună? Cum ai fost anunțată? Ce ai făcut când ai aflat?
Ana Szabadszalasi: Culmea e că am aflat-o de la una dintre cititoarele mele care mi-a confirmat că în maternități deja a fost trimisă o nouă metodologie. Am țipat tare de bucurie! Apoi am citit-o 😊. Deși nu este perfectă și are multe părți ambigue și încă neconforme cu ceea ce ne doream noi, este un pas înainte. Acum mamele pozitive COVID și asimptomatice pot alege să stea cu bebelușul lor în aceeași încăpere la spital, îl pot alăpta și se pot externa la cerere în 72 de ore. E nevoie încă de vigilență ca să ne asigurăm că protocolul este și aplicat.
Marea modificare față de protocolul actual este ca “DECIZIA de alăptare, îngrijire a nou născutului în sistem rooming in precum și managementul acestuia pe toată durata internarii în maternitate se va face de COMUN ACORD cu mama, prin informarea corectă a acesteia și după semnarea unui consimțământ informat și individualizat de la caz la caz.
Am primit o mulțime de povești sfâșietoare de la mame care sunt despărțite de bebelușii lor în maternitate. Unele dintre ele au reușit, prin intervenții, să faca rost de câteva poze cu bebele lor. Vă dați seama? Haideți ca aceste practici să ia sfârșit de azi.
Drepturile pe care le au viitoarele mame cu infecție suspicionată/confirmată cu sars-cov2 sunt următoarele:
Au dreptul să își vadă copilul! Foarte important acest aspect, deși de la distanță dar au dreptul să își vadă nou-născutul! În cazul în care mama este pozitivă dar asimptomatică , nou născut asimptomatic: are dreptul să își hrănească nou-născutul cu lapte matern muls, și se va proceda în 48 de ore la retestare. Indiferent de rezultat, dacă rămâne asimptomatică, în cel mult 72 de ore de la naștere poate fi externată, împreună cu nou-născutul.
În cazul în care mama este testată negativ: are dreptul la sistemul rooming-in și poate să își alăpteze nou-născutul.
În cazul în care mama este pozitivă dar asimptomatică, însă nou-născutul este simptomatic/prematur: interacțiunea între mamă și nou născut se va efectua prin video-call. Mama are dreptul la suport emoțional (orice ar însemna asta): nou născutul are dreptul la a fi hrănit cu lapte matern muls.
Mamă pozitivă și simptomatică: dacă nou-născutul este simptomatic atunci va rămâne la secția de terapie intensivă. În cazul în care este testat negativ el va mai rămâne internat la secția de terapie intensivă însă există posibilitatea ca unul din membrii familiei să ceară externarea acestuia. În ambele cazuri, nou-născutul va fi hrănit cu lapte matern muls doar în cazul în care boala mamei nu este o formă severă.
Extras din metodologie: ”Decizia de alăptare, îngrijirea nou-născutului în sistem rooming-in precum și managementul acestuia pe toată durata internării în maternitate se va face de comun acord cu mama, prin informarea corectă a acesteia și după semnarea unui consimțământ informat și individualizat, de la caz la caz. În situația în care mamele nu doresc îngrijirea nou-născutului în sistem rooming-in, aceștia vor fi internați în secția de neonatologie, izolați în incubator, monitorizați și alimentați cu lapte matern muls sau formulă de lapte corespunzătoare vârstei de gestație”.
Metodologia mai precizează următoarele: ”această metodologie se va adopta și se va adapta în funcție de idiosincrazia locului respectiv privind modul de organizare precum și numărul/volumul de resurse umane” Prin urmare, este posibil ca metodologia să se aplice diferit de la caz la caz.
De la mamica avocat Simion Andreea aflam că deși s-a modificat metodologia și a fost trimisă către maternități, ATENȚIE, ea în acest moment nu are valoare de lege, prin urmare, în vigoare sunt tot prevederile Ordinului nr. 555/2020, cele care de altfel se cereau a fi modificate. Totuși, este important ca mamele să știe că există o metodologie, emisă de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, de care se pot prevala. Rămâne să aibă încredere în personalul medical că se va folosi de acesta și nu de ordinul mai sus amintit.. Șunt mamă, și îmi pot imagina ca nu acesta să fie primul reflex în caz de probleme, însă cât mai repede se intervine, cu atât mai repede putem stopa posibilele consecințe negative. Multă sănătate, putere și prudență îi doresc fiecărei femei ce urmează să nască în această perioadă tulbure! În toate cazurile, este important ca mamele sau vreunul din membrii familiei să apeleze la un avocat în cazul în care li se încalcă drepturile.
Modificările au fost publicate pe siteul Ministerului Sănătății aici
CITEȘTE ȘI: Îngrijirea nou născutului în primele zile – Cunoaste-ți nou-născutul!
Clubulbebelusilor.ro: Vei participa la dezbateri alături de alte 4 asociații pentru a lucra la forma finală a acestui proiect de lege. Care va fi participarea ta?
Ana Szabadszalasi: Eu, ca persoană fizică, nu aș fi avut cum să particip, însă încă nu a fost nimeni invitat dintre cele patru asociații. Din păcate, cererea noastră a fost ignorată.
Clubulbebelusilor.ro: Ce alte lucruri ar trebui schimbate? Ai un shortlist, Ana? 😊
Ana Szabadszalasi: În primul rând contactul piele pe piele după naștere are beneficii enorme în cazul bebelușilor și acest procedeu nu este acceptat în cazul mamei pozitive COVID, deși este o practică recomandată de OMS. În al doilea rând, dreptul mamei de a avea un susținător la naștere, de preferat tatăl. În al treilea rând, ideea de a da declarații pe propria răspundere cum că vrei să îți îngrijești copilul după naștere mi se pare absurdă. Pune și mai mare presiune pe mamele care oricum sunt într-o poziție vulnerabilă în momentul post-partum. Și ar mai fi multe…
Clubulbebelusilor.ro: E prima oară când o inițiativă a ta capătă, nu doar voce, ci și răspuns? Ai mai schimbat lucruri, Ana, lucruri care au bucurat pe alții?
Ana Szabadszalasi: Cum spuneam, consider că ceea ce s-a întâmplat e un efort al tuturor celor ce s-au preocupat de acest aspect și înaintea mea. Eu am reușit doar să mobilizez un număr uriaș de oameni care s-au implicat. Cred că asta a lipsit înainte. Postările mele au avut peste 500.000 de vizualizări în doar câteva zile și mulți oameni s-au implicat. E prima oară când fac ceva la un asemenea nivel! În rest, îmi văd de treaba mea și de proiectele mele, dar nu o sa tac niciodată dacă simt că se petrece o nedreptate și dacă pot face ceva în privința asta.
Clubulbebelusilor.ro: Ana, candidezi undeva? Vreau să te votez!
Eu?! Să candidez?! Glumești, nu? 😊. Nu candidez nicăieri, însă cred că fiecare dintre noi putem schimba mai multe decât credem dacă stăm împreună.
Are un nume de familie pe care mulți se feresc să-l pronunțe. Prenumele însă e simplu – Ana. Pe pagina ei de Facebook se recomandă în felul următor: „Sunt Ana și misiunea mea este să susțin femeile să piardă în greutate, să își îmbunătățească relația cu mâncarea astfel încât să se simtă energice, puternice și frumoase…“. Ana are voce!
Pe Ana o găsiți pe pagina ei de Facebook aici:
https://www.facebook.com/consultantnutritieana