- Ce este gripa și care sunt simptomele ei?
- Cum se răspândește gripa?
- În cât timp apar simptomele după ce se ia virusul?
- De ce femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de a face complicații în gripă?
- Ce complicații poate face femeia însărcinată dacă se îmbolnăvește de gripă?
- Cum se tratează gripa dacă ești însărcinată?
- Vaccinul – prima și cea mai sigură prevenție antigripală
- Și regulile de igienă pot preveni gripa
Gripa poate varia de la forme ușoare la severe, dar este deosebit de riscantă pentru femeile însărcinate. În timpul sarcinii, femeile suferă modificări ale sistemului imunitar, ale inimii și ale plămânilor, ceea ce le face mai predispuse la boli severe cauzate de gripă pe tot parcursul sarcinii și în cele două săptămâni după naștere, avertizează specialiștii.
Când ești gravidă, corpul tău slăbește în mod natural sistemul imunitar pentru a se asigura că sarcina poate fi dusă la bun sfârșit. Astfel, femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de contracta virusul gripal, dar și de a face mai repede complicații ale gripei. Se știe de multă vreme că femeile însărcinate au șanse mai mari de a dezvolta complicații dacă se îmbolnăvesc de gripă.
Cercetătorii de la Trinity College din Dublin au descoperit că virusul gripal nu rămâne în plămâni, ci se răspândește în corpul mamei. Cercetarea, realizată pe animale, a arătat că, în timpul sarcinii, gripa se răspândește din plămâni prin vasele de sânge în sistemul circulator, declanșând un răspuns imun hiperactiv dăunător. Astfel, conform acestui studiu recent, sistemul vascular se află în centrul complicațiilor potențial devastatoare cauzate de gripa în cazul unei femei însărcinate. Profesorul John O’Leary, cel care a condus echipa, a numit impactul gripei în corpul unei femei însărcinate drept o adevărată „furtună vasculară“.
„Știm de multă vreme că gripa poate provoca complicații materne și fetale grave, dar modul în care se întâmplă acest lucru nu a fost clar înțeles. Gândirea convențională a dat vina pe sistemul imunitar suprimat din timpul sarcinii, dar ceea ce vedem este efectul opus – infecția gripală duce la un răspuns imun accentuat drastic. Inflamația pe care am găsit-o în sistemul circulator este copleșitoare, o furtună vasculară care face ravagii în tot corpul“, a declarat inițiatoarea acestui studiu, Stella Liong.
Ce este gripa și care sunt simptomele gripei?
Gripa este o afecțiune respiratorie severă, cauzată de virusuri specifice, care poate cauza o îmbolnăvire cu forme moderate sau grave, dar care poate, de asemenea, determina complicații severe, precum bronșita, pneumonia sau otita. Deși seamănă cu o răceală, simptomele gripei se diferențiază de cele ale răcelii prin faptul că se instalează brusc și sunt mult mai puternice, astfel încât, în formele medii și grave, o gripă te trântește la pat. Iată care sunt simptomele gripei:
- febră ridicată sau fierbințeală, frisoane;
- tuse (poate fi severă);
- durere în gât;
- nas înfundat;
- dureri musculare sau corporale puternice;
- dureri intense de cap;
- oboseală marcată;
- vărsături și diaree (în special la copii).
Atât adulții cât și copiii pot avea unul sau mai multe din simptomele de mai sus, sau alte simptome care ar trebui să vă trimită de urgență la medic. Din momentul în care o persoană contractează un virus gripal, în funcție de cât de eficace este sistemul său imunitar, poate începe să manifeste simptome în 2 maximum 4 zile. Spre deosebire de răceală care, deși are simptome asemănătoare, simptomele apar lent, câte unul pe rând, în decurs de 7 zile.
sursa infografic: atlasgripal.ro
Cum se răspândește gripa?
În primul rând, prin intermediul picăturilor minuscule de salivă, imposibil de văzut cu ochiul liber, pe care persoanele bolnave le răspândesc atunci când vorbesc, strănută sau tușesc. În al doilea rând, însă mai rar, atunci când aceste picături ajung pe diferite suprafețe de pe care un om sănătos le ia prin atingere, apoi ducând mâna la nas, gură sau ochi.
În cât timp apar simptomele după ce se ia virusul?
O persoană bolnavă este cel mai contagioasă în primele 3-4 zile după începerea bolii. Însă poate transmite virusul chiar și înainte de aceste zile, când încă nici nu știe că îl are. De asemenea, un bolnav de gripă poate transmite boala și la 5-7 zile după ce au apărut la el simptomele.
De ce femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de a face complicații în gripă?
Oricine poate contracta un virus gripal, însă femeile însărcinate, precum și persoanele de peste 65 de ani, ori cei cu boli cronice (astm, diabet, boli de inimă), chiar și copiii mai mici de 5 ani reprezintă categorii de risc. Aceștia sunt mai susceptibili să dezvolte complicații urâte ale gripei, precum pneumonia bacteriană, infecții ale urechilor, ale sinusurilor, dar și agravarea bolilor deja existente. Din cauza unui sistem imunitar mai slăbit în timpul sarcinii, femeile însărcinate nu pot lupta eficient cu virusul gripal. Contractarea unui virus gripal în timpul sarcinii poate fi extrem de periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru bebelușul nenăscut, indiferent pe trimestrul de sarcină în care se află. Gripa este periculoasă pentru o femeie gravidă și bebelușul ei oricând în sarcină.
Ce complicații poate face femeia însărcinată dacă se îmbolnăvește de gripă?
Complicațiile cauzate de gripă, cum ar fi pneumonia, poate fi gravă și chiar letală, mai ales dacă ești însărcinată. Dacă faci gripă în timpul sarcinii, ești predispusă mai mult decât alți adulți să dezvoltați complicații grave. Femeile însărcinate care suferă de gripă pot avea un travaliu prematur (travaliu care se întâmplă înainte de săptămâna 37 de sarcină) și o naștere prematură (naștere care are loc înainte de săptămâna 37 de sarcină.
Febra pe care o face o femeie însărcinată în timpul gripei poate produce defecte congenitale, cum ar fi defecte de tub neural și alte probleme bebelușului nenăscut. Un defect congenital este o schimbare în formarea persoanei, în timpul sarcinii, care poate afecta orice țesut, cum ar fi oase, mușchi, organe și sisteme. Cel mai adesea, există o dezvoltare incompletă a țesutului afectat sau o anumită perturbare cauzată de mediul înconjurător. Defectele congenitale modifică forma sau funcția uneia sau mai multor părți ale corpului. Acestea pot cauza probleme în starea generală de sănătate, modul în care se dezvoltă sau în modul în care funcționează corpul. Defectele tubului neural sunt defecte congenitale ale creierului și măduvei spinării.
Cum se tratează gripa dacă ești însărcinată?
Este recomandabil ca orice gravidă, aflată în orice trimestru de sarcină, care are gripă să urmeze un tratament cu medicamente antivirale. Părerea unanimă este că beneficiile terapiei antivirale atârnă mai greu în balanță decât potențialele riscuri ale medicamentelor. Tratamentul antiviral este cel mai benefic dacă este început în primele 48 de ore de la apariția simptomelor.
INFO Clubul Bebelușilor. O femeie care nu a făcut vaccin antigripal poate face gripă în timpul sarcinii. În unele cazuri, chiar dacă ai fost vaccinată, poți lua o formă de gripă care nu este acoperită de vaccin. Dacă ai impresia că ai făcut gripă, contactează imediat medicul!
Vaccinul – prima și cea mai sigură prevenție antigripală
Sarcina îți solicită în plus inima și plămânii. Ea poate afecta și sistemul imunitar. Acești factori cresc în cazul tău nu numai riscul de a răci, dar și pe cel de a suferi diverse complicații ale gripei, cum ar fi pneumonie și tulburări respiratorii. Efectuarea vaccinului antigripal reduce riscul îmbolnăvirii.
Când faci vaccinul antigripal, alege-l pe cel injectabil, nu pe cel sub formă de spray nazal. Varianta injectabilă este produsă dintr-un virus neutralizat, așa că nu este periculos pentru mamă și copil, indiferent de etapa de dezvoltare în care se află sarcina. La producerea vaccinului sub formă de spray nazal se folosește un virus viu, ceea ce-l face să nu fie potrivit în timpul sarcinii. Nici vaccinul antigripal injectabil, nici cel sub formă de spray nazal nu sunt periculoase dacă le faci înainte de sarcină, dar dacă alegi vaccinarea cu spray nazal, trebuie să amâni conceperea cu patru săptămâni.
Când îți faci vaccinul împotriva gripei, corpul tău începe să producă anticorpi care te protejează împotriva gripei. Anticorpii sunt transferați bebelușului din burtică, pe care îl protejează câteva luni după naștere. Acest lucru este important, deoarece bebelușii cu vârsta sub 6 luni sunt prea mici pentru a se vaccina împotriva gripei. Dacă îți alăptezi copilul, îi vei oferi în continuare anticorpi prin laptele matern.
Este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru ca organismul să producă anticorpi după ce ai făcut un vaccin antigripal. Vaccinurile împotriva gripei sunt sigure pentru femeile însărcinate și pentru mămicile care alăptează.
CITEȘTE ȘI: Gripa sezonieră | Cum protejăm grupele de risc (gravidele, nou-născuții, bunicii sau pe cei cu afecțiuni cronice
Vaccinuri gripale disponibile în România
sursa infografic: atlasgripal.ro
Efectele secundare frecvente ale unui vaccin antigripal sunt ușoare. După vaccinul împotriva gripei, este posibil să prezinți unele reacții adverse ușoare. Cele mai frecvente efecte secundare includ durere, sensibilitate, roșeață și/sau umflături în locul în care s-a administrat vaccinul. Uneori, este posibil să aveți ușoare dureri de cap, dureri musculare, febră și greață sau să te simți obosită. Gripa, însă, este o problemă gravă, mai ales când ești însărcinată.
Și regulile de igienă pot preveni gripa
Pe lângă vaccinare, poți preveni gripa dacă respecți regulile de igienă. Și doar gripa, ci răspândirea oricăror germeni care pot produce îmbolnăviri:
- Păstrează distanța față de persoanele care au deja simptome de boală;
- Ferește-te de spațiile aglomerate, unde pot exista persoane care, deși au virusul, încă nu știu că sunt bolnave;
- Dacă te-ai îmbolnăvit, evită contactul cu alte persoane; poartă mască de protecție dacă ai simptome de gripă atunci când alăptezi sau stai aproape de copilul tău;
- Tușește și strănută în șervețele de unică folosință pe care să le arunci imediat ori, dacă nu e posibil, măcar în pliul cotului, nu în palma pe care o poți pune apoi pe diferite suprafețe, transmițând virusul;
- Spală-te pe mâini ori des, de câte ori folosești toaleta sau ai contact cu suprafețe care ar putea fi contaminate – telefon, clanțe, butoane de lift.
Toate aceste acțiuni pot ajuta în prevenirea răspândirii bolii, însă vaccinarea antigripală anuală rămâne cea mai eficientă metodă de a preveni gripa.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)