- Sunt însărcinată? Primele simptome ale sarcinii
- Prima lună de sarcină – Ce se schimbă în corpul tău
- Testul de sarcină făcut acasă depistează sarcina după 6-12 zile de la fecundare
- Sângerarea de implantare – momentul zero al sarcinii
- Ce se întâmplă cu bebe din burtică în prima lună de sarcină?
- Ce medic îți va monitoriza sarcina – medicul de familie sau un specialist?
În decursul acestei prime luni de sarcină, probabil nu te vei simți altfel decât de obicei și asta pentru că primele simptome ale sarcinii apar adesea abia la mijlocul celei de-a doua luni. În prima lună de sarcină este foarte posibil să nu ai niciun fel de simptome.
Sunt însărcinată? Primele simptome ale sarcinii
Te întrebi ce se întâmplă cu tine? Următoarele semne pot fi indicii clare ale sarcinii:
Lipsa menstruației. Dacă ai avut mereu un ciclul menstrual regulat, acesta este cel mai clar indiciu că ar putea fi vorba de o sarcină.
Schimbări ale stării tale de spirit. Când rămâi însărcinată, nivelul hormonilor tăi crește, pentru a răspunde solicitărilor bebelușului în dezvoltare, corpul produce diferiți hormoni în cantități diferite, pe toată durata sarcinii.
Deși aceste mecanisme nu sunt înțelese pe deplin, modificările, fluctuațiile bruște ale cantității de progesteron, de estrogen și ale altor hormoni provoacă schimbările de dispoziție din timpul sarcinii. Efectele hormonilor pe care-i produc tiroida și glandele suprarenale joacă, de asemenea, un rol în acest sens. Acest lucru te va face să parcurgi tot spectrul emoțiilor. Sarcina este uneori entuziasmantă, alteori plictisitoare, aducătoare de satisfacție și consumatoare de nervi, iar uneori vei avea toate aceste senzații simultan. Vei resimți emoții noi și neașteptate, dintre care unele te calmează, iar altele te neliniștesc. Indiferent dacă sarcina a fost sau nu premeditată, veți avea sentimente contradictorii legate de aceasta. Chiar dacă ești entuziasmată de ideea că ești gravidă, te vei întreba îngrijorată dacă va fi sănătos copilul și cum te vei adapta la ipostaza de mamă. Te vor îngrijora greutățile financiare pe care le presupune creșterea unui bebeluș. Este normal și natural să fii preocupată. ÎNCEARCĂ: Calculator sarcină și naștere – Află DPN-ul bebelușului tău
Balonarea. Creșterea nivelului hormonilor de sarcină poate produce balonare, ceea ce poate fi greșit înțeles, punând acest simptom pe seama semnelor premenstruale. Încearcă să introduci în dieta ta mai multe fibre și să faci câteva mișcări de gimnastică în fiecare zi. Ajută!
Crampele. Unele femei simt ușoare crampe uterine în primele zile și săptămâni de sarcină. Seamănă cu crampele menstruale, așa că, din nou, ai putea crede că urmează menstruația. Dacă crampele sunt dureroase și își provoacă disconfort, mergi la medic. Doctorul îți va recomanda medicamente pentru ameliorarea acestor dureri.
Petele de sânge (spotting). Apariția unor pete mici de sânge pe lenjeria intimă nu trebuie să te sperie. Se numește sângerare de implantare și se întâmplă atunci când oul fertilizat se implantează în peretele uterului.
Urinarea frecventă. Când rămâi gravidă, cantitatea de sânge din corp începe să crească. Acest lucru va forța rinichii să facă ore suplimentare pentru a prelua lichidul în plus. Dacă unele simptome ale sarcinii de care tocmai ai aflat dispar pe parcursul sarcinii, acesta te va însoți pe toată perioada sarcinii. Dar asta nu înseamnă că trebui să reduci consumul de lichide ci, din contră, este foarte important să fii bine hidratată în această perioadă.
Sâni dureroși sau sensibili. La începutul acestei „călătorii“, s-ar putea să-ți simți sânii dureroși la atingere, dar acest simptom se va reduce în câteva săptămâni, pe măsură ce corpul tău se va obișnui cu schimbările hormonale care au loc.
Oboseala. Nu este deloc neobișnuit să te simți ceva mai obosită decât de obicei, tot hormonii sunt de vină. Odată cu intrarea în trimestrul al doilea este posibil să simți o explozie de energie.
Greața. Înfricoșătoarele grețuri matinale (uneori cu vărsături, alteori fără) nu apar decât după prima lună de sarcină. Ce-i drept, unele femei pot simți acestea mai devreme, altele mai târziu, iar altele, mai norocoase, niciodată, pe tot parcursul sarcinii. Apa, hidratarea, multivitaminele de sarcină, ghimbirul sau ceaiul de ghimbir ajută unele femei.
Constipația. Tot hormonii de sarcină se fac vinovați și de apariția constipației, din cauza încetinirii sistemului digestiv. Vitaminele prenatale, care conțin de regulă fier, pot fi și acestea un factor agravant. Cere sfatul medicului pentru a face lucrurile să funcționeze din nou normal.
Aversiunea pentru anumite alimente. După ce rămâi însărcinată, s-ar putea să descoperi că te simți deranjată de anumite mirosuri, arome, care până acum nu te deranjau. Acestea pot fi factorul declanșator pentru grețurile matinale despre care vorbeam mai sus. Descoperă care sunt acele mirosuri care te deranjează și evită-le.
Prima luna de sarcina – Ce se schimbă în corpul tău
Chiar dacă nu simți că ești gravidă, nu te lăsa păcălită. În corpul tău au loc multe schimbări!
Schimbă-ți stilul de viață, pentru a-i oferi copilului tău cel mai bun start în viață. Renunță la fumat, la a mai consuma alcool sau cafea și vorbește cu doctorul care îți monitorizează sarcina despre vitaminele de sarcină. Este bine să iei un supliment zilnic de vitamine, care să conțină cel puțin 400 μg de acid folic. Aportul adecvat de acid folic va reduce riscul ca embrionul să dezvolte defecte de tub neural, din tubul neural dezvoltându-se creierul, măduva spinării, nervii spinali și coloana vertebrală. Spina bifida, o afecțiune a coloanei vertebrale, care are drept urmare imposibilitatea fuzionării vertebrelor copilului, este un exemplu de defect de tub neural care poate fi evitat în majoritatea cazurilor prin ingerarea de către mamă a unei cantități adecvate de acid folic. Citește și despre: Testul de sarcina dupa cat timp se face
Dintre toate sfaturile pe care le primești încă de când te pregătești să rămâi însărcinată, cel mai bun este acela de a lua vitamine prenatale. Dacă te îndoiești încă de importanța acestei rutine zilnice, află că vitaminele prenatale furnizează necesarul de acid folic, calciu și fier – elemente nutritive esențiale în timpul sarcinii. Cel mai bine este să începi administrarea lor cu trei luni înainte de concepție. Acidul folic împiedică apariția defectelor de tub neural la făt. Aceste defecte sunt malformații grave ale creierului și ale coloanei vertebrale. Tubul neural al fătului, care ulterior devine creierul și măduva spinării copilului, se dezvoltă în prima lună intrauterină. Adică e posibil ca tu nici să nu știi că ești însărcinată, când bebelușul din burtică trece prin această importantă etapă în dezvoltarea sa.
Calciul asigură oase și dinți puternici pentru mamă și pentru copil. Calciul ajută și la funcționarea normală a sistemelor circulator, muscular și nervos. Fierul ajută la dezvoltarea celulelor sangvine și musculare, atât la mamă, cât și la copil. De asemenea, împiedică apariția anemiei, o afecțiune caracterizată prin carența de globule roșii (eritrocite) sănătoase din sânge.
Vitaminele prenatale reduc riscul malnutriției bebelușului la naștere. Unele cercetări au arătat că aportul crescut de vitamine prenatale scade riscul ca nou-născutul să aibă o greutate redusă la naștere. Deși vitaminele prenatale prescrise vor acoperi cea mai mare parte din necesarul de substanțe nutritive, există alte două substanțe nutritive de care vei avea nevoie în cantitate mai mare. Discută cu medicul despre:
Vitamina D. Este deosebit de importantă în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, când corpul necesită un plus de calciu. Majoritatea produselor prenatale nu conțin doza optimă de vitamina D. Pe lângă vitaminele prenatale, bea lapte îmbogățit cu vitamina D sau alte alimente bogate în calciu, care au în componență și vitamina D. În caz contrar, va trebui să iei suplimente care conțin calciu și vitamina D.
Acizii grași omega-3. Vitaminele prenatale standard nu includ acizi grași omega-3. Nu sunt certe efectele pozitive ale acizilor grași omega-3 asupra dezvoltării fătului, dar există dovezi că ajută la dezvoltarea creierului embrionului. Dacă nu poți include în dieta ta pește sau alte alimente bogate în acizi grași omega-3, întreabă medicul, pentru a afla dacă este oportună suplimentarea dietei tale cu acești acizi.
Prima luna de sarcina – Testul de sarcină de acasă
La aproximativ patru zile de la fecundare, structurile asemănătoare ca formă cu un deget, care se vor transforma în placentă, încep să producă în cantități mari un hormon numit gonadotropină corionică umană (HCG). Acest hormon stimulează ovarele să continue să producă estrogen și progesteron care, la rândul lor, produc modificări ale uterului, endometrului, colului uterin, vaginului și ale sânilor. În final, țesutul placentar devine responsabil de producția de estrogen și progesteron.
Hormonul HCG este detectat pentru prima dată în sângele tău, iar la scurt timp, în urină. Testele de sarcină făcute la domiciliu îl pot detecta într-o mostră de urină la aproximativ 6-12 zile după ce a avut loc fecundarea.
Sângerarea de implantare – momentul zero al sarcinii
Pe când copilul în devenire trece prin trompa uterină și se implantează în mucoasa uterului, la aproximativ șase zile după fecundare, endometrul tău s-a îngroșat suficient de mult încât să-l susțină. La implantarea în uter, se va declanșa probabil o sângerare, un flux menstrual aparent, limitat ca abundență, sau o secreție vaginală gălbuie. O poți interpreta în mod greșit ca fiind începutul ciclului menstrual normal. Această sângerare, cunoscută și sub denumirea de „sângerare de implantare”, semnalează implantarea embrionului în mucoasa uterului. CITEȘTE ȘI: Sarcina cu risc crescut. Complicații care impun monitorizare minuțioasă și o atitudine specială de-a lungul sarcinii
„Când ovulul se implantează unele femei au mici sângerări. Nu trebuie să vă faceți griji. Corpul dumneavoastră eliberează acum o proteina pentru a preveni respingerea sarcinii ca fiind un organism străin. Unele femei simt un oarecare disconfort și o mică sângerare la implantație. Dacă vi se întâmplă, nu va alarmați. Cele mai multe femei încă nu observă schimbări mai ales în ceea ce privește exteriorul corpului (este firesc). De fapt, unele încep chiar să slăbească din cauza scăderii apetitului în urma schimbărilor hormonale apărute, dar și in cauza grețurilor și vărsăturilor. Însă unele vor avea parte de mici crampe și scurgeri vaginale“, spune ginecologul Marius Morariu pe site-ul său.
Începând din acest moment ești oficial gravidă, deși este prea devreme să constați încetarea ciclului menstrual.
În primele zile de după fecundare, avortul accidental este frecvent, deseori având loc chiar înainte ca femeia să afle că este gravidă. Oamenii de știință susțin că 3 din 4 sarcini pierdute sunt ca urmare a implantării nereușite.
La numai câteva zile de la concepere, corpul tău trece deja prin schimbări fizice semnificative. Corpul tău începe imediat să producă mai mult sânge, necesar transportului de oxigen și hrană către făt. Această creștere este la apogeu în primele 12 săptămâni, când sarcina este extrem de solicitantă pentru sistemul tău circulator. Către sfârșitul sarcinii, volumul de sânge va fi crescut cu 30-50%. Ca să se adapteze fluxului de sânge crescut, inima începe să pompeze mai puternic și mai rapid, iar pulsul va fi mai rapid cu 15 bătăi pe minut. Toate aceste schimbări constituie motivul principal al senzației de oboseală pe care o resimți la începutul sarcinii. Vei constata că ești gata să mergi la culcare imediat după masa de seară, sau că ai nevoie de un somnic în timpul zilei.
Una dintre primele schimbări fizice induse de sarcină se va face simțită la sâni. Aceștia vor deveni mai sensibili, vei simți înțepături sau vei avea senzația că sunt dureroși și-i vei simți mai plini și mai grei. Aceste modificări sunt stimulate de producția crescută de estrogen și progesteron. Vei observa, de asemenea, că inelele de piele maro sau maro-roșiatic din jurul sfârcurilor (areolelor) încep să crească și să se pigmenteze. Această pigmentare este urmarea circulației sangvine intensificate și a creșterii în dimensiune a celulelor pigmentate, iar uneori este o schimbare definitivă a corpului tău.
Mucoasa uterului se îngroașă, iar vasele sangvine din interior încep să se dilate pentru a hrăni copilul în creștere. Colul uterin, deschiderea prin care va veni pe lume copilul, începe de la această etapă incipientă să se micșoreze și să-și schimbe culoarea. Medicul va încerca să depisteze modificarea acestuia pentru a-i confirma mamei sarcina la prima vizită medicală.
CITEȘTE ȘI: Mișcările fetale: când mișcă bebe în burtica mamei, cum se simt, când număram mișcările
Ce se întâmplă cu bebe din burtică în prima lună de sarcină?
Poate ți se va părea ciudat, dar prima săptămână de sarcină este începutul ultimului ciclu menstrual de dinainte să rămâi gravidă. Cum vine asta? Doctorii și alți specialiști din domeniul medical calculează data probabilă a nașterii numărând 40 de săptămâni de la sfârșitul ultimului tău ciclu. Aceasta înseamnă că iau în considerare ciclul menstrual ca parte a sarcinii, chiar dacă nici nu avusese încă loc conceperea. De obicei, conceperea are loc la aproximativ două săptămâni după începutul ultimului ciclu.
Ovulul tău și spermatozoidul partenerului se unesc, formând o singură celulă – începutul unui uluitor lanț de evenimente. Celula aceea microscopică se va divide de mai multe ori și, în aproximativ 38 de săptămâni, va crește, transformându-se într-o făptură plăpândă, alcătuită din peste două mii de miliarde de celule, adică minunatul tău bebe – băiețel sau fetiță. Întrucât spermatozoidul penetrează centrul ovulului, cele două celule se unesc, transformându-se într-un organism unicelular numit zigot.
Zigotul are 46 de cromozomi – 23 provin de la tine și 23 de la partener. Cromozomii conțin mai multe mii de gene. Acest material genetic este ca un tipar, determinând sexul copilului, culoarea ochilor, a părului, dimensiunile corporale, trăsăturile feței și, cel puțin într-o măsură, inteligența și personalitatea. Fecundarea s-a încheiat.
„Pe la sfârșitul săptămânii a patra, sarcina care a evoluat din micul mănunchi de celule se apropie de statutul de embrion, deși acum are doar 1 mm lungime. Pare foarte mic, dar este cu mult mai mare decât săptămâna trecută când ar fi putut cu ușurință să încapă prin gaura unui ac de cusut. Embrionul e format din trei straturi: endodermul, stratul interior, va forma plămânii, ficatul, sistemul digestiv si vezica, mezodermul e responsabil cu formarea oaselor, mușchilor, rinichilor, organelor sexuale, sistemului circulator și inimii, iar stratul exterior, ectodermul va forma pielea, părul, ochii și sistemul nervos. Tot acest proces se întâmplă uneori fără măcar să știți că sunteți însărcinată. În unele cazuri, fără un motiv clar, blastocistul se desprinde din locul unde s-a implantat și într-o perioada de 10 zile poate surveni un avort spontan fără ca măcar să vă dați seama“, ne spune ginecologul Marius Moraru.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Ce medic îți va monitoriza sarcina – medicul de familie sau un specialist?
Când faci această alegere, trebuie să ții cont de avantaje și dezavantaje:
Medicul de familie te cunoaște bine, pe tine și toată familia, îți știe istoricul medical, al tău și al întregii familii, și, cel mai probabil, ai ajuns să ai încredere în deciziile lui. Dacă însă ai avut probleme în sarcinile anterioare acesta ți-ar putea recomanda un medic specialist, un specialist în obstetrică și ginecologie. Dacă nu o va face la începutul sarcinii (mai ales dacă ești la prima sarcină), s-ar putea să-ți recomande ulterior. O va face sigur dacă suferi deja de o boală cronică – diabet, spre exemplu –, care poate produce complicații într-o sarcină;
Specialistul poate fi un medic ginecolog sau un obstetrician ginecolog. Diferența este că primul, deși îl cunoști de ani buni poate, iar el pe tine, îți poate oferi sfaturi pertinente în timpul celor 40 de săptămâni de sarcină, însă nu te poate asista la naștere și după naștere. Un specialist obstetrician-ginecolog are pregătire și în domeniul chirurgiei, putând intervenii în cazul în care femeia are nevoie de o intervenție chirurgicală. După confirmarea sarcinii cu testul de sarcină, pe care îl poți face acasă, cele două liniuțe roz indică o primă programare la medicul ginecolog. Cu ocazia acestui control, medicul îți va recomanda un nou stil de viață (renunțarea la tutun, alcool sau alte substanțe nocive, o alimentație sănătoasă, anumite mișcări de gimnastică pentru a rămâne în formă) și o listă de analize.
Primul consult reprezintă o ocazie să pui întrebări. Înainte de prima vizită medicală e bine să-ți notezi detalii legate de ciclul menstrual, utilizarea pastilelor contraceptive, istoricul medical al familiei, mediul de lucru și stilul de viață.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
SURSE
Ne-au ajutat în punerea informațiilor cap la cap mai mulți medici specialiști pe obstetrică-ginecologie:
• dr. Dan Raica, medic primar cu supraspecializare în gineco-oncologie, endoscopie ginecologică, management-sanitar, uroginecologie, ecografie. Informațiile sunt preluate din articolele publica pe site-ul https://dan.raica.ro/
• dr. Laurențiu Crăciunaș, medic specialist obstetrică-ginecologie, https://www.contraboli.ro/
• dr. Ramona Maria Neamu, medic specialist obstetrică-ginecologie, http://drneamuramona.ro/
• https://americanpregnancy.org/labor-and-birth/braxton-hicks/
• Clinica Mayo. Ghid pentru o sarcină sănătoasă – Editura Corint