- Alăptează la cât mai scurt timp după naştere
- Alăptează frecvent
- Nu subestima colostrul
- Învaţă să alăptezi confortabil
- Permite-i bebeluşului să se hrănească atât cât doreşte
- Urmăreşte indiciile că bebeluşul e flamând
- Urmăreşte dacă suge eficient şi se hrăneşte destul
- Oferă-i doar lapte matern
- Mesele nocturne sunt importante
- Oferă-ţi timp să te bucuri de bebe
- Acceptă-ţi propriul ritm
- Ieşiţi la plimbare
- Timpul trece, lucrurile se schimbă
- Puseuri de creştere
- Fă faţă angorjării sânilor
- Cum calmezi durerea sânului?
Alăptarea este un gest firesc şi natural, dar s-ar putea să dureze un pic până ce tu şi bebeluşul vă veţi adapta acestui proces. Producţia de lapte creşte dacă micuţul suge frecvent sau dacă tu foloseşti pompa de sân şi în afara meselor acestuia. Cu cât sânul se goleşte mai bine, cu atât organismul accelerează procesul de producţie. Laptele este sintetizat nonstop, iar sânul abia dacă ajunge să fie golit în proporţie de 75%, chiar şi după cele mai lungi sesiuni de hrănire. Iată care sunt cele mai importante sfaturi ale specialiştilor atunci când vine vorba despre succesul alăptării.
Alăptează la cât mai scurt timp după naştere
În momentul în care bebeluşul tău vine pe lume, sânul are deja ceva experienţă în producerea de colostru. Profită pe cât posibil de ora magică şi pune nou-născutul pe tine, în contact direct piele pe piele, şi lasă-l să manifeste instinctul de a se deplasa către sân şi de a se ataşa ca să sugă. Ideal ar fi ca asta să se întâmple în prima oră după naştere, înainte de spălat sau cântărit, care pot să mai aştepte un pic.
Chiar dacă ora magică nu a reprezentat o opţiune pentru tine, profită de prima ocazie care ţi se oferă şi pune copilul la sân, chiar dacă poate că este uşor somnoros ca urmare a anesteziei pe care ai primit-o pentru cezariană, de pildă. Cu cât petreci mai mult timp în contact direct piele pe piele, cu atât alăptarea este mai eficient încurajată.
Alăptează frecvent
Nou-născutul are un stomac foarte mic, de aceea nu poate mânca mult lapte deodată. Evident, nici nu poate aştepta prea mult între două mese consecutive. Încurajează-l să sugă de măcar 8 – 12 ori în 24 de ore. Nu te descuraja din cauza meselor mici şi frecvente: colostrul este special formulat ţinându-se cont de necesarul nutritiv al nou-născutului şi de stomăcelul lui mic. Mesele mici şi frecvente sunt garanţia faptului ca bebeluşul primeşte toţi nutrienţii necesari, în cantităţi adecvate, iar în ceea ce te priveşte, cu cât alăptezi mai des, cu atât vei avea mai mult laptic. CITEȘTE ȘI: Stomacul bebelușului și cât lapte ar trebui el să primească în prima lună de viață
Nu subestima colostrul
Colostrul, acest lapte concentrat pe care corpul tău îl produce în primele zile după naştere, este cel care ajută la eliminarea completă a meconiului. Datorită lui, icterul neonatal dispare mai repede. Și poate mai important decât atât, el este foarte bogat în anticorpi care îţi protejează bebeluşul împotriva infecţiilor. Nu uita că sistemul său imunitar este abia la început de drum şi că, la naştere, bebeluşul este aproape steril, el nu a intrat în contact cu extraordinar de bogata floră bacteriană care ne înconjoară şi are nevoie de ajutorul anticorpilor materni pentru a-i face faţă.
Învaţă să alăptezi confortabil
Cheia alăptării cu succes este ataşarea corectă a bebeluşului la sân. Mai întâi alege tu o poziţie confortabilă, în care fiecare parte a corpului este bine susţinută. Ţine bebeluşul cu faţa către tine, de-a lungul corpului tău. Poziţionează-l în aşa fel încât nasul să fie în dreptul mamelonului; asta îl va încuraja să deschidă larg gura şi să se ataşeze mai bine. Dacă alăptatul ţi se pare complicat sau inconfortabil, caută ajutor de la bun început: în majoritatea oraşelor din ţară există consultanţi în alăptare acreditaţi. Ei te pot consilia telefonic, de la distanţă, în absenţa altei opţiuni. CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Permite-i bebeluşului să se hrănească atât cât doreşte
Nu există o durată optimă a alăptării; bebeluşul te anunţă că s-a săturat fie când lasă sânul, fie când adoarme. Oferă-i sânul ori de câte ori îl doreşte. Bebe se va hrăni adecvat, iar producţia ta va fi stimulată astfel ăncât să facă faţă cu succes cererii în creştere.
Urmăreşte indiciile că bebeluşul e flamând
Chiar mici fiind, bebeluşii comunică, mai discret sau mai evident, faptul că începe să le fie foame. Unii se foiesc, dau din mânuţe şi picioruşe, scâncesc, întorc capul stânga – dreapta în căutarea sânului, îşi sug pumnişorul. Încearcă să oferi sânul încă de la aceste semne, cât nou-născutul este calm. Plânsul este un semn care apare târziu atunci când vine vorba despre foame.
Exact ca şi tine, el va fi mai flamând sau mai însetat în anumite momente ale zilei. Mulţi bebeluşi au multe mese aglomerate într-o parte a zilei, în general seara.
Unii nou-născuţi dorm mult la început, mai mult decât alţii, fie ca urmare a medicaţiei primită de mamă la naştere, fie din cauza icterului. Asta poate să însemne că nu se hrănesc cât de mult ar trebui, iar în acest caz e nevoie de o atenţie sporită.
Urmăreşte dacă suge eficient şi se hrăneşte destul
Atunci când micuţul suge, ascultă atent dacă îl auzi înghiţind. În primele săptămâni de viaţă, micuţul ar trebui să aibă cel puţin 3 scaune pe zi, fiecare cu dimensiuni minime asemănătoare unei monede de 50 bani.
Dacă bebeluşul pare să fie mereu agitat, chiar şi după o sesiune lungă de hrănire, solicită ajutor de specialitate.
Dacă bebeluşul pare să doarmă foarte mult, încurajează-l să se trezească şi să sugă activ de măcar 10 – 12 ori în 24 ore. Ţine-l cât mai mult timp în braţe şi încurajează-l să sugă atât când e treaz, cât şi în perioadele de somn superficial.
Oferă-i doar lapte matern
Bebeluşul tău sănătos, născut la termen, nu are nevoie de niciun alt fluid sau solid până la vârsta de 6 luni. Atunci când îi oferi lapte praf nu faci decât să scazi producţia proprie şi să riști să declanşezi alergii. Biberonul şi suzeta jung să afecteze producţia de lapte, să creeze confuzii legate de tehnica de supt a celui mic şi să îngreuneze alăptarea. Dacă medicul recomandă oferirea unui supliment de lapte praf, încearcă să îl dai cu linguriţa sau cu seringa.
Mesele nocturne sunt importante
Bebeluşul are nevoie să sugă noaptea pentru a beneficia de un aport adecvat de nutrienţi. Mai mult decât atât, mesele nocturne contribuie mult la reglarea producţiei de lapte şi la evitarea apariţiei complicaţiilor de tipul canalelor înfundate sau a mastitei. Alăptările în timpul nopţii sunt mai uşoare dacă bebeluşul doarme în aceeaşi cameră cu voi, eventual în pătuţul său, lipit de marginea ta de pat.
Oferă-ţi timp să te bucuri de bebe
Nu va dura mult până când vă veţi înţelege mai bine şi vei descoperi cum îşi manifestă primele semne de nemulţumire, ce îi place şi ce nu. Cel mai bun mod de a avea grijă de un nou-născut este să îi accepţi nevoia de a fi aproape de tine. Iar tăticii se pot bucura de aceste momente cu ei în braţe, la băiţă, ducându-i în sistemul de purtare sau schimbându-le hainele şi scutecele.
Acceptă-ţi propriul ritm
Responsabilitatea îngrijirii unui bebeluş 24 de ore pe zi este copleşitoare uneori. Încearcă să îţi oferi ocazia să te relaxezi; în curând vei intra într-o rutină mult mai aşezată, în care ai mai mult timp liber.
Ieşiţi la plimbare
Atunci când ieşi din casă ajungi să te simţi mai puţin izolată. În plus, ziua ta capătă deodată o structură, ai un scop de dus la îndeplinire, poţi organiza o activitate suplimentară în program.
Pentru a fi relaxată, informează-te despre opţiunile pe care le ai pentru a alăpta discret. Dacă eşti o persoană foarte pudică, îţi poţi face un plan de acasă: unde e o zonă discretă, unde te-ai simţi relaxată să hrăneşti copilul? Ai exersat în prealabil în faţa oglinzii, să te convingi că nu ai de ce să îţi faci griji?
Ai mereu grijă să alăptezi de la primele semne pe care le dă bebeluşul că i-ar fi foame. Dacă aştepţi prea mult s-ar putea să ai parte de un veritabil concert, care cu siguranţă va atrage atenţia.
Timpul trece, lucrurile se schimbă
Un bebeluş sănătos nu are nevoie de nimic altceva decât de lapte matern în primele 6 luni de viaţă. Dacă revii la serviciu sau dacă din diverse motive nu poţi alăpta la cerere de fiecare dată, nu ar trebui să fie o problemă: odată lactaţia instalată, poţi face stocuri de lapte matern de care copilul să beneficieze atunci când lipseşti.
Puseuri de creştere
Bebeluşii au frecvente puseuri de creştere, începând din primele săptămâni de viaţă. În aceste perioade, ei par mereu flamânzi, stau enorm de mult la sân şi multe mame cred ca au pierdut laptele. Secretul este sa îl aşezi la sân cât mai des şi să îl laşi să sugă cât doreşte şi în doar câteva zile producţia se va ajusta noilor cerinţe.
Fă faţă angorjării sânilor
În primul rând, angorjarea sânilor trebuie prevenită prin alăptare frecventă. Dacă sânul este foarte plin, bebeluşului îi va fi dificil să se ataşeze ca să poată suge. Pentru asta, se recomandă să aplici presiune invers, dinspre mamelon spre baza sânului.
Aşează varfurile celor cinci degete ale unei mâini la baza mamelonului şi aplică presiune uşoară dar constantă timp de aproximativ un minut, până când se formează o mică depresiune pe areolă.
Odată ce bebeluşul s-a ataşat, căldura umedă poate uşura evacuarea laptelui, astfel încât suptul să fie mai eficient. Pe de altă parte, între alăptări, compresele cu apa rece pot ajuta la diminuarea inflamaţiei şi la scăderea durerii.
Cum calmezi durerea sânului?
Dacă bebeluşul se ataşează corect, mameloanele tale nu ar trebui să devină dureroase. În general, durerea este un semn că ceva trebuie să se schimbe. E preferabil să alăptezi înainte ca bebeluşul să fie foarte flamând. Primul sân oferit trebuie să fie cel care e cel mai puţin sensibil. Încearcă mai multe poziţii de alăptare.
Dacă trebuie să îndepărtezi copilul de la sân, nu trage pur şi simplu sânul; introdu un deget între gingii înainte de a scoate mamelonul. Dacă mameloanele te chinuie cu senzaţie de mâncărime sau arsură, cere o opinie unui consultant în alăptare.
Dacă pe suprafaţa sânului vezi o pată roşie dureroasă, cel mai probabil ai de-a face cu un duct galactofor înfundat. Evită ca problema să se agraveze cu o mastită prin alăptare frecventă și masaj care să ajute la eliminarea laptelui acumulat. Evita sutienele care pun presiune pe sân.
CITEȘTE ȘI: Tot ce trebuie să știe o mamă care tocmai a născut și dorește să alăpteze
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE