În niciun caz mit. Dar despre cât e adevăr în asigurările organelor care ar trebui să verifice dacă se respectă concentrațiile… asta nu cred că vom afla vreodată!
Știrile transmise prin intermediul mass-mediei sunt îngrijorătoare. Pesticide în fructe și legume, hormoni și antibiotice în carne, ouă și lapte. Ce caută toate aceste ingrediente în mâncarea noastră?
Că acestea nu sunt dăunătoare sănătății noastre până la un nivel putem înțelege, dar cum să mai ai încredere în producători ori în comercianți, dacă mereu limitele sunt încălcate?
Majoritatea studiilor privind siguranța alimentelor sunt realizate sau comandate de companiile producătoare. Poți avea încredere în ele? Prezența acestor otrăvuri în mâncarea noastră zilnică reprezintă un pericol, atât pentru adulți, cât și pentru cei mici.
Despre ce hormoni vorbim
Hormonii care se injectează animalelor de la ferme fac ca aceste animale să crească mai repede și să producă mai multă carne, să dea mai mult lapte. Mai mult produs obținut înseamnă, logic, mai mult profit pentru producător.
Hormonii au fost folosiți timp de decenii în industria cărnii și a produselor lactate. Estrogenii sintetici și testosteronul sunt folosiți cel mai frecvent.
Prima oară când s-a ridicat problema injectării hormonilor în animalele de la ferme a fost în anul 1970. Era vorba despre un hormon foarte puternic, numit Dietilstilbestrol, administrat și femeilor însărcinate pentru prevenirea avorturilor și a sângerărilor din timpul sarcinii.
Cu timpul, studiile au scos la iveală faptul că acesta creștea foarte mult riscul dezvoltării de cancer vaginal la fiicele femeilor care primiseră acest tratament în timpul sarcinilor. În urma protestelor, Dietilstilbestrolul a fost eliminat din folosință, atât din domeniul medical, cât și din creșterea animalelor.
Dar au rămas alți hormoni. Spre exemplu estrogenul care, administrat pe o perioadă îndelungată a dus la dezvoltarea cancerului mamar, conform studiilor făcute. Sau hormonul somatotrop bovin recombinat reprezintă un hormon sintetic utilizat pentru a crește producția de lapte.
Unele voci spun că deși acesta pare să fie sigur pentru consum, ar determina totuși creșterea altor substanțe din organism care ar duce la apariția cancerului. Dar nu există studii clare care să elucideze misterul…
Efectele consumului în exces de hormoni
Deși legătura nu a fost niciodată dovedită, carnea tratată cu hormoni a fost mult timp suspectată că ar fi principalul vinovat pentru apariția pubertății precoce la copii. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că în SUA vârsta pubertății a scăzut cu mult. Efectele sunt greu de studiat, cu atât mai mult cu cât hormonii sunt prezenți în mod natural și în corpul nostru.
E drept, însă, că vorbim despre o cantitatea mult mai mică de hormoni pe care am ingera-o odată cu consumul de carne tratată cu hormoni, față de cantitatea de estrogen pe care o produce o persoană zilnic. Dar se știe că până și nivelurile scăzute de hormoni pot avea efecte puternice asupra anumitor procese din corpul nostru.
Regulile UE în ceea ce privește hormonii
Răspunzând la lipsa de incertitudine, Uniunea Europeană a interzis toți hormonii din carnea de vită, iar Japonia, Canada, Australia, Noua Zeelandă și UE au interzis folosirea hormonului care creștea producția de lapte. În SUA nu se desfășoară studii care să evalueze siguranța hormonilor din carne și din lapte.
Crescătorii de animale oferă antibiotice zilnic animalelor pe care le cresc deși mulți cercetători susțin că această practică va duce la creșterea rezistenței bacteriilor la antibiotice, un risc imens pentru sănătatea noastră. Consumând astfel de carne și noi devenim imuni la tratamentul cu antibiotice, ceea ce înseamnă un mare dezastru pentru omenire. Unele lanțuri mari de fast food au renunțat să mai cumpere carne de pui crescută cu ciprofloxacină (antibiotic) sau alte antibiotice similare. Doar unele. Alte companii continuă să cumpere și să vândă carne tratată cu antibiotice. Nu există nicio modalitate de a ști dacă ceea ce cumpărăm a fost sau nu tratat cu antibiotic, pentru că producătorii nu sunt obligați prin lege să scrie acest lucru pe etichetele cărnii.
Ce putem face?
Încercați să găsiți surse de încredere, mici producători sau chiar țărani despre care știți că-și cresc animalele în mod tradițional, fără adaosuri de antibiotice și alte chimicale.
Organic este un termen reglementat de USDA (United State Department of Agriculture) și presupune cultivarea unor produse aproape fără pesticide.
Ecologic presupune că animalele crescute pentru consum uman să fie hrănite numai cu hrană vegetariană, organică, fără a fi tratați zilnic cu antibiotice sau hormoni de creștere. Animalul ecologic este un animal care are parte de mișcare și acces la exterior.