Când zilele de vară lungi aduc temperaturi greu de suportat toată lumea are de suferit. Dacă în cazul adulților știm ce trebuie să facem ca să ne răcorim, când vine vorba de bebeluși apar întrebările: ce este mai bine să folosim: aerul condiționat sau ventilatorul?
Conform specialiștilor, nici aerul condiționat și nici ventilatorul nu sunt complet interzise dacă vrem să le folosim ca să răcorim un bebeluș într-o zi de vară toridă. Doar că, așa cum probabil te așteptai deja, amândouă au nevoie de câteva reguli de folosință pentru a nu crea probleme de sănătate.
NU FOLOSI APARATE DE AER NEIGIENIZATE
Microorganismele care se dezvoltă în instalația de aer condiționat sunt extrem de periculoase atât pentru bebeluși, cât și pentru adulți.
Plecând de la simple neplăceri (iritarea ochilor, senzație de usturime în gât, tuse, toate acestea din cauza uscării mucoaselor), aparatele de aer condiționat pot provoca o serie de afecțiuni grave ale aparatului respirator (faringită, laringită, sinuzită, rinită, viroze respiratorii etc). Dar nu doar această arie ar avea de suferit. Ochii, spre exemplu, pot suferi de iritații și congestii, mușchii gâtului și ai spatelui de contracturi, pot apărea dureri de coloană și lombare.
Ultimele cercetări au scos în evidență faptul că instalațiile de climatizare pot provoca boli cu final letal. Este vorba despre pneumonia provocată de bacteria Legionella pneumophilia. O serie de simptome cutanate, oftalmologice și neuropsihice care au apărut la oamenii ce lucrează în clădiri mari de birouri sunt puse, de către specialiști, pe seama sistemului de ventilație (sindromul clădirii bolnave). Oamenii aceștia acuză dureri musculare, iritații ale mucoasei faringiene și a mucoasei ochilor, senzația de gât uscat, tuse și dureri de cap.
De aceea, se recomandă curățarea cât mai des a instalațiilor de răcire a aerului, a filtrelor în care se pot dezvolta bacterii, precum și instalarea unui umidificator care să mențină normal nivelul de umiditate din aer pentru a preveni uscarea mucoaselor.
CITEȘTE ȘI: Efectele căldurii asupra copiilor | Semne că bebe suferă în zilele toride
NU MONTA AERUL CONDIȚIONAT ÎN DORMITOARE
Specialiștii sunt de părere că nici bebelușii, dar nici adulții, n-ar trebui să stea în camera în care funcționează un aer condiționat. Cu atât mai puțin în fața jetului de aer rece. Astfel, este recomandat, pe cât se poate, ca aerul condiționat să fie montat pe holul din fața dormitoarelor și folosit pentru a răcori camerele înainte de a merge la culcare.
În felul acesta, dacă peste noapte aerul se încălzește din nou, poți reporni aparatul de aer condiționat, fără a exista riscul ca jetul de aer rece să bată direct pe cineva. Un ventilator ar ajuta în acest caz, reușind să redirecționeze aerul rece spre restul încăperii într-un timp mai scurt. Iar asta ar însemna că ne ajută și la reducerea timpului în care folosim aparatul de aer condiționat.
Când este vorba despre un bebeluș, cu atât mai mult! Mai întâi răcorește camera până la o temperatură potrivită bebelușilor (25 de grade Celsius) și abia după ce se ajunge la această temperatură introdu bebelușul, oprind mai întâi aparatul de aer condiționat. Aici ar trebui să mai amintim câteva reguli, cum ar fi, spre exemplu, să nu uitați să acoperiți spatele și abdomenul copiilor când dorm și să aveți grijă ca fetițele să aibă mereu piciorușele calde.
CITEȘTE ȘI: Nu lăsați bebelușii să doarmă în scaunul de mașină! Poziția înclinată are un risc de ASFIXIERE major
NU-L LĂSA SĂ MEARGĂ TOATĂ ZIUA
Obișnuiam să spun, ori de câte ori mă întreba cineva cum rezist caniculei din oraș, că stau toată ziua „la umbra aerului condiționat“. Și așa era! Doar că după o vară toridă petrecută în aer condiționat de dimineața și până seara, n-am mai fost atât de încântată.
Dincolo de durerea pe care o simțeam în ochi și în gât, durere cauzată de uscarea mucoaselor din cauza folosirii îndelungate a aerului condiționat, expunerea prelungită la temperaturi scăzute au făcut ca, aproape pe nesimțite, să nu-mi mai pot regla temperatura internă prin mijloace proprii. De câte ori plecam din aerul condiționat și eram nevoită să ies în căldura excesivă de afară apăreau brusc dureri foarte mari de cap, crampe musculare și o stare de oboseală foarte mare. Dezvoltasem, îmi spuse doctorul, o formă de intoleranță la căldură.
Niciuna dintre cele două instalații de răcire a aerului nu este periculoasă, decât în cazul în care sunt folosite fără măsură. Ventilatorul, care a fost și este mult mai puțin vinovat de toate aceste rele, nu este nici el scutit de insulte dacă stăm în fața lui când suntem transpirați, ori proaspăt ieșiți de sub duș. Toate sunt bune cu măsură, deci să nu uităm asta…
Aceleași recomandări legate de aerul condiționat se impun și când suntem obligați să facem o călătorie cu mașina. Mai întâi răcorim mașina, fără ca bebelușul să fie înăuntru, iar pe drum nu lăsăm ca aerul condiționat să bată direct pe bebeluș, ci să vină de la picioare. Adică exact așa cum ar trebui să facem și noi, adulții. Nu uităm nici de igienizarea filtrelor aerului condiționat.
CITEȘTE ȘI: Cum protejăm bebelușul de căldura verii afară, în casa și în mașină
Cum poți să răcorești un bebeluș
Înghețata și apa rece nu fac parte dintre metodele de răcorire pentru un bebeluș. Aerul condiționat și ventilatorul pot fi folosite, însă așa cum am scris mai sus. Există însă și alte metode de a răcori un bebeluș:
- o băiță caldă, pe care o vei răci tu treptat, îi va oferi celui mic o pauză de răcoare binevenită. Unde mai pui că micuții adoră să se joace în apă și să se ude;
- dacă locul unde suntem nu ne permite să-i facem o băiță sau un duș de răcorire celui mic, este suficient să uzi cu apa îmbuteliată o batistă sau un prosop și să-l ștergi pe bebeluș;
- îmbracă-l lejer sau, mai bine zis, dezbracă-l și lasă-l doar în scutec, eventual (dacă are mereu piciorușele reci) o pereche de șosete din bumbac;
- nu uita de hidratare, ceaiuri, o cantitate suplimentară de apă, este foarte importantă în zilele caniculare, când mare parte din lichidele corpului se pierd prin transpirație.
În concluzie, când vine vorba despre aparate de aer condiționat, trebuie să ții cont de cele trei reguli principale: folosirea cu măsură, evitarea expunerii directe în jetul de aer rece și igienizarea riguroasă a aparaturii.
CITEȘTE ȘI: Apă, ceai sau doar lapte matern când e vară și cald? De ce lichide are nevoie bebelușul