Erupții, înroșiri, bășicuțe, mâncărimi. De unde vin toate astea și cine sunt dușmanii nevăzuți de care trebuie să ne păzim copiii în sezonul cald? Un ghid conceput astfel încât să știi ce ai de făcut și când e cazul să te îngrijorezi.
Pielea copiilor este cel mai mare organ aflat mereu în contact direct cu razele soarelui, căldura, alergeni de tot soiuri ori cu diferite procese de frecare. Când sunt mici, copiii au o piele extrem de sensibilă, la fel ca toate celelalte organe. E normal ca ea să sufere din pricina mai multor factori, cel mai adesea externi. Iar, atunci când se întâmplă, semnele sunt clare: se înroșește și capătă aspect uscat, solzos sau inflamat.
Cele mai comune tipuri de iritații la copii, după simptome:
- erupțiile pot semnaliza o dermatită de contact, supraîncălzirea, o eczemă ori un eritem infecțios;
- mâncărimile pot arăta că este vorba despre o dermatită de contact, o eczemă, eritem infecțios sau o reacție alergică la iedera otrăvitoare ori la urzici. Sau, mai grav, scarlatina;
- bășicuțele apar în caz de infecție bacteriană cauzată de un stafilococ sau streptococ, dermatită de contact, dermatită de scutec, supraîncălzire, varicelă sau alergie la iedera otrăvită;
- înroșirea pielii semnalizează apariția urticariei.
Probleme de vară ale pielii copiilor
Împachetat în scutecul în care pielea nu se aerisește, tocmai pentru a fi impermeabil, pielea bebelușului are de suferit vara, fără să fie expus la soare. Căldura, transpirația, porii prea mici care se pot înfunda, frecarea de haine sau anumite substanțe chimice – toate acestea îi pot produce leziuni și un mare disconfort. Nu poate vorbi, iar plânsul nu e destul de explicit pentru a ne face pe noi, adulții din jurul lui, să ne dăm seama că micuțul are o problemă. Și atunci apar semnele.
Iritația cauzată de căldură
Cea mai frecventă problemă de piele în sezonul cald este urticaria, o iritație cauzată de căldură. Cum arată urticaria? Dacă i se înroșește pielicica pe gât, în zona axilară sau în jurul scutecului, adică în zonele unde hăinuțele îi sunt mai strâmte, e semn că bebe este supraîncălzit.
Ce o produce? Această iritație apare în urma înfundării porilor prin care ar trebui eliminată transpirația și, deseori, este însoțită de mâncărimi care sporesc disconfortul.
Cum se tratează urticaria? Problema serioasă care trebuie rezolvată de urgență în acest caz este deshidratarea. Apoi răcorirea copilului. Du copilul într-un loc răcoros, dezbracă-l de hăinuțe și răcorește zonele înroșite cu o cârpă umezită în apă călduță.
Când ar trebui să anunți medicul? Dacă dă semne de durere la atingerea zonelor înroșite, ia legătura cu medicul. S-ar putea să-ți recomande o cremă pe bază de hidrocortizon, cu care îi vei calma durerile.
Cum se previne urticaria? Îmbracă-l adecvat temperaturilor de afară, hidratează-l corespunzător și nu-l ține în spații înguste și prost ventilate expuse soarelui.
CITEȘTE ȘI: Primul ajutor în caz de înțepături sau mușcături de insecte la copii
Dermatita de scutec
Dermatita de scutec reprezintă modificarea aspectului pielii de sub scutec.
Copilul e agitat, plânge și duce mânuța încercând să-și scoată scutecul.
Cum arată dermatita de scutec? De obicei, pielea se înroșește ca urmare a iritării ei, ustură și se inflamează în zona genitală și a feselor. Zonele au o culoare de un roșu aprins, netratarea lor putând degenera în ulcerații.
Ce o produce? Umiditatea și temperaturile mari din scutecul neschimbat la timp mai ales când și afară este cald, dar și contactul prelungit, din aceeași cauză, cu fecalele și cu urina. Trebuie urmărit dacă nu este de vină și substanțele cu care sunt îmbibate scutecele de unică folosință, pentru că nu de puține ori au fost făcute vinovate de apariția dermatitei de scutec. Verifică și acest lucru, mai ales dacă ați schimbat recent firma de la care provin scutecele copilului.
Cum se tratează dermatita de scutec? Tratamentul constă, în primul rând, din restabilirea normelor corecte de igienă (în care, desigur, sunt incluse schimbarea la timp a scutecului și igienizarea corectă a organelor genitale). În plus, ar trebui folosit un unguent cu efect antiinflamator și antimicrobian care, fiind gras, formează o peliculă protectoare și ferește de usturimea care apare la contactul cu urina și fecalele.
Când ar trebui să anunți medicul? Dacă pe fondul unei dermatite de scutec apare febra ori după tratamentul aplicat nu există nicio îmbunătățire, mergi la doctor de urgență.
Cum se previne dermatita de scutec? Profita de vara și învață-l cât mai devreme pe cel mic să folosească olița/WC-ul în detrimentul scutecelor de unică folosință. Dacă problema voastră este serioasă, treci la folosirea scutecelor din materiale textile și lasă copilul să umble gol de câte ori se poate.
Dermatita de contact
Dermatita de contact este o iritație a pielii ca urmare a contactului cu diferite substanțe alergene (polen, praf, clor, iederă otrăvitoare etc.)
Cum arată dermatita de contact? Apare o erupție roșie, însoțită de mâncărime, de obicei în locul unde a avut loc contactul cu alergenul. Pielea devine uscată și crăpată iar uneori pot apărea chiar și bășicuțe.
Ce o produce? Expunerea la alergen, atunci când acesta este dăunător stratului exterior al pielii. Printre substanțele iritante se numără: clorul (din piscină dar și cel din înălbitor) substanțe din aer (praf sau rumeguș), iedera otrăvitoare sau brusturele.
Cum se tratează dermatita de contact? Medicul care o diagnostichează s-ar putea să vă recomande aplicarea de creme cu corticosteroizi și antihistaminice.
Când ar trebui să anunți medicul? Dacă erupția este pe mari suprafețe de corp și mâncărimea este deranjantă.
Cum se previne dermatita de contact? Prin identificarea substanței și evitarea ei.
În cazul bebelușilor aflați în perioada de diversificare a alimentației, pentru a preveni tot felul de iritații ce pot apărea pe piele, medicul pediatru recomandă introducere pe rând a alimentelor cu pauza necesară între alimente pentru a putea observa eventualele alergii alimentare și iritații produse de acestea.
De asemenea, nu lăsați copilul să se joace direct pe nisip. Acesta conține un număr uriaș de bacterii care pot îmbolnăvi copilul sau, cel puțin, îi pot afecta starea de sănătate a pielii. CITEȘTE ȘI: Riscurile bebelușului BRONZAT | Ce se întâmplă când un bebeluș se bronzează?